Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Lyhyesti

  • luuta muodostava tuumori
  • 10-35 vuoden ikäisillä, miehillä 2/3 tapauksista
  • tyypillinen piirre pieni osteolyyttinen nidus jonka ympärillä reaktiivinen vyöhyke
  • hoitona niduksen poisto

Insidenssi ja demografia

Tavallisesti 10-35 vuotiailla, 66% tapauksista miehillä. Tyypillisimpänä paikkoina reisiluun proksimaalinen osa, sääriluu, selkärangan posterioriset osat ja olkaluu. Yleisimmin proksimaalisessa osassa luuta.

Oireet ja löydökset

Oireena tylppä kipu, mikä helpottuu spesifisesti ASA:lla, johtuen niduksen tuottamista prostaglandiineista. Paikallisia oireita voi olla ihon lämpeneminen, turvotus ja ihon arkuus. Nivelkipu ja -tulehdus on mahdollisia nivelen lähellä sijaitsevissa tuumoreissa.

Hoito

Häviää itsestään ilman hoitoa, mutta kipuoireiden takia usein nidus poistetaan kirurgisesti tai hoidetaan CT-ohjatulla radiofrekvenssiablaatiolla. Lähellä ihoa olevaa lesiota ei voi hoitaa termoablaatoilla ihonekroosin vuoksi. Jos lesio poistetaan kirurgisesti, oleellista on lokalisoida tuumori tarkasti.

Kuvantamislöydökset

Tuumori on yleensä diafyysissä tai metafyysissä, harvoin epifyysissä. Tuumori on pieni, harvoin 1,5 cm suurempi. Tuumoria ymäröi krooninen skleroottinen reaktio, itse tuumori voi olla vaikea nähdä sen läpi. Klassisessa osteoidin osteoman radiologisessa ilmiasussa nähdään radionegatiivinen pieni nidus reaktiivisen luukorteksin ympäröimänä (CT-kuva). Nivelessä oleva osteoidi osteooma aiheuttaa synoviitin. Tuumori on hypervaskulaarinen ja metafyysissä sijaitessaan voi aiheuttaa ennenaikaisen epifyysilinjan sulkeutumisen. Isotoopissa tuumori on hyvin aktiivisesti merkkiainetta keräävä. Tuumori voi protrusoitua korteksin läpi. 

12-vuotias tyttö. CT näyttää reisiluun kaulassa olevan tuumorin niduksen (nuoli). Histopatologisesti varmistettu osteoidi osteoma.

12-vuotias tyttö. CT näyttää reisiluun kaulassa olevan tuumorin niduksen (nuoli). Histopatologisesti varmistettu osteoidi osteoma.

Nidus voi vaihdella osteolyyttisestä kokonaan mineralisoituneeksi. Kasvain voi sijaita kokonaan korteksissa, osittain korteksissa ja medullassa tai kokonaan medullassa. Ympärillä voi olla reaktiivisen skleroosin vyöhyke, mutta se voi myös puuttua kokonaan. Neljä osteoidin osteoman diagnostista ominaisuutta ovat: (1) ympyränmuotoinen tai soikea nidus, (2) mikä on alle 2 cm halkaisijaltaan, (3) niduksen keskustassa on tiivis homogeeninen alue ja (4) ympärillä 1-2 mm lyyttinen alue.

Erotusdiagnostiikka kuvantamisessa

Osteoblastooma, osteomyeliitti, artriitti, rasitusmurtuma tai kompakta luusaareke.

 

Histologia

Niduksessa fibrovasculaaria kudosta, luupalkkeja ympäröi kerros osteoblasteja. Ympröivä luu skleroottista.