Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Button-symboli

Buttoneita käytetään esityksissä käynnistämään monia ActionScript-toiminteita (esim. paikasta toiseen Timelinellä siirtyminen tai selainikkunan avaaminen).

Button-symbolin aikajana koostuu neljästä ruudusta:


UP: Framen sisältö määrittää sen, miltä Button symboli näyttää, kun se on staattisessa tilassa (hiiren osoitin ei ole symbolin vaikutusalueella)

OVER: Framen sisältö määrittää sen, miltä symboli näyttää, kun hiiren osoitin on sen päällä.

DOWN: Kun hiiren painike on sen päällä painettu alas

HIT: Framen sisältö määrittää Button-symbolin vaikutusalueen koon (siis sen alueen, missä Button-symboli reagoi hiiren osoittimeen) - Tämän framen sisältö ei näy esityksessä. Nappi voi olla myös pelkästään tämä Frame, jolloin se on näkymätön, mutta silti toimiva.

Button-symbolin luominen:

Avaa uusi esitys File/New

Tehdään uusi symboli, Insert/New Symbol -toiminnolla.

Valitse näytölle tulevasta ikkunasta Behavior-kohtaan Button, anna sille kuvaava nimi ja napsauta OK:ta.

Flash siirtää näkymän automaattisesti Button-symbolin omalle aikajanalle. Timeline on muuttunut vain neljän framen pituiseksi. Musta risti Stagella osoittaa jälleen symbolin Registration-pisteen paikkaa. Piirrä Oval-työkalulla ympyrä Registration pisteen ympärille ja kirjoita Text-työkalulla ympyrän keskelle sana UP.

Tämä ympyrä on Button-symbolin Up-Framessa - eli se muoto, miltä painikkeemme näyttää staattisena (kun hiiren osoitin ei ole vaikutusalueella).

Valitse Timelineltä Over-Frame aktiiviseksi (napsauta sitä hiiren ykköspainikkeella) ja valitse Insert/Keyframe. Tämä toiminto luo Over-Frameen uuden Keyframen - edeltävän framen sisältö kopioituu automaattisesti myös tähän avainkehykseen.

Valitse Paint Bucket -työkalu ja muuta ympyrän Fill-väri muutamaa astetta tummemmaksi. (Over-Framen sisältö määrittää sen, miltä Button-symboli näyttää hiiren osoittimen ollessa sen päällä). Muuta ääriviivaa paksummaksi. Tuplaklikkaamalla pääset muokkaamaan myös tekstiä - vaihda sanan UP tilalle OVER.

Valitse nyt Timelineltä Down-Frame aktiiviseksi ja valitse Insert/Keyframe -toiminto. Down on loogisesti se vaihe, kun käyttäjä painaa hiiren ykköspainikkeen napin päällä alas. Tummenna täyttöväriä entisestään ja ääriviivaa paksummaksi. Skaalaa koko nappulaa aavistus pienemmäksi, jolloin se antaa hieman alaspainuvan vaikutelman. Napissa pitäisi lukea nyt DOWN.

Viimeisenä on Hit-Frame, joka määrittää Button-symbolin vaikutusalueen, eli alueen, jolla symboli reagoi hiiren osoittimeen. Mikäli Hit-Frameen ei erikseen määrittele toiminta-aluetta merkkaavaa grafiikkaa, käyttää se vaikutusalueen kokona UP-Framen sisältöä. Tässä tapauksessa ei siis tarvitse erikseen määrittää toiminta-aluetta.

Palaa takaisin Main Timelinelle. Symboli ei ole vielä aikajanalla, koska se tehtiin New Symbol -komennolla. Valitse Button-symboli Librarysta ja vedä se Stagelle haluamaasi kohtaan.

Voit kokeilla Button-grafiikoiden toimivuutta joko esikatselemalla tai valitsemalla työtilassa Control/Enable Simple Buttons. Tallenna lopuksi nappula mahdollista myöhempää käyttöä varten.