Skip to end of metadata
Go to start of metadata

PowerPoint -ohjelmassa on mukana yhtenä sen osana MS Graph -ohjelma, jonka avulla tehdään kaavioita. Esitysdioihin kaaviot liitetään upotettuina, mikä tarkoittaa sitä, että voit koska tahansa muokata olemassa olevaa kaaviota kaksoisnapsauttamalla hiirellä kaavion päällä. Tämä käynnistää MS Graph -ohjelman, jossa kaavion muokkaus tehdään. MS Graph -ohjelmaa ei voi käynnistää itsenäisenä, vaan ainoastaan jostain pääsovelluksesta käsin.

Graphissa tiedot näytetään taulukkonäkymässä ja esitetään kaaviossa. Taulukkonäkymä muodostuu yksittäisistä soluista, jotka muodostavat rivejä ja sarakkeita, jotka vuorostaan muodostavat ryhmän tietopisteitä, joita kutsutaan arvosarjoiksi. Taulukkonäkymän ensimmäinen rivi ja sarake sisältävät kunkin arvosarjan nimen tai otsikon. Kaavio muodostuu elementeistä, jotka helpottavat taulukkonäkymän tietojen näyttämistä.

Kaavion lisääminen


Kaavion lisäämisen voit tehdä usealla eri tavalla:

  1. Valitse uudeksi diaksi sisältödia ja klikkaa kaavio-pikkuikonia.
  2. Napsauttamalla vakiotyökalurivin Lisää/ Kaavio (Inset/Chart) -painiketta.

 

Lisää kaavio -ikkuna, josta voit valita haluamasi kaavion. Voit jälkeenpäin vaihtaa kaaviolajia.


Valittuasi kaaviodian saat näytölle Excel-taulukkopohjan, johon syötät tiedot. Ohjelma siis näyttää valmiin esimerkkikaavion, johon vain muutat haluamasi tiedot sekä otsikot. Tiedot, jotka päivittyvät Powerpointin kaavioon on erotettu sinisellä viivalla. Voit laajentaa tai kaventaa raahaamalla sinistä aluetta (=viivaa) oikealta alakulmasta haluamaksesi.

Taulukkonäkymässä voit työstää tietoa hiiren tai näppäimistön avulla valitsemalla yksittäisen solun, solualueen tai koko rivin tai sarakkeen. Valittu solu, jota kutsutaan aktiiviseksi soluksi, on ympäröity paksulla kehyksellä. Kun useampi kuin yksi solu on valittuna, aktiivinen solu korostetaan paksulla kehyksellä ja kaikki valitut solut korostetaan mustalla. Taulukkonäkymässä tulee aina valita solu tai solualue ennen kuin muutoksia voidaan suorittaa. Kun olet syöttänyt kaikki kaaviossa tarvitsemasi tiedot, ja kaavio on valmis, takaisin PowerPointiin pääset napsauttamalla hiirellä kaavion ulkopuolella. Jos et tarvitse enää taulukkopohjaa, voit sulke ko. ikkunan.

Kaavioin liittäminen Excelistä

Jos liität kaavion esim. excelistä suoraan, se liittäytyy kuvana eikä siten voi sitä enää jälkeenpäin muuttaa. Kannattaa siis säilyttää kopio

Kaavion muokkaaminen


Kaaviota pääset muokkaamaan kaksoisnapsauttamalla kaavioalueella. Kaavio saa ympärilleen paksun rasteroidun kehyksen ja valikot ja työkalurivit muuttuvat Graphin omiksi ja ovat toiminnoiltaan aivan samanlaiset kuin Excel 2010 -ohjelmassa.

Kaaviotyökalurivin rakenne-välilehtiKaaviotyökalurivin asettelu-välilehtiKaaviotyökaluriviin muotoilu-välilehti

Työkaluriviltä Aloitus-_valikosta löytyvät kaikki jo tekstinkäsittelystä tutut muotoilutoiminnot eli mm. fonttityylin ja fonttikoon valikot, lihavointi, kursivointi ja alleviivaus, jne. Tämän lisäksi kaavion kun hiirellä klikkaa aktiiviseksi aukeaa Kaaviotyökalu – valikot. Näitä on Rakenne, Asettelu ja Muotoilu. Uusia muotoilupainikkeita ovat mm. Muodon tyylit, muodon täyttö jne. Rakennepainikkeita on kaaviolajin vaihtaminen, taulukkoon liittyvät työkalut ja kaaviotyylit. Asettelupainikkeita on kaavion otsikointiin, selitteisiin ja akseleihin vaikuttavat toiminnot.

Kaavion saat helposti poistettua napsauttamalla vain kaavio-objektia kerran, jolloin saat koonmuutoskahvat kaavion ympärille. Paina tämän jälkeen Delete -näppäintä ja kaavio poistuu.