Skip to end of metadata
Go to start of metadata

PowerPoint -ohjelmassa on mukana yhtenä sen osana MS Graph -ohjelma, jonka avulla tehdään kaavioita. Esitysdioihin kaaviot liitetään upotettuina, mikä tarkoittaa sitä, että voit koska tahansa muokata olemassa olevaa kaaviota kaksoisnapsauttamalla hiirellä kaavion päällä. Tämä käynnistää MS Graph -ohjelman, jossa kaavion muokkaus tehdään. MS Graph -ohjelmaa ei voi käynnistää itsenäisenä, vaan ainoastaan jostain pääsovelluksesta käsin.

Graphissa tiedot näytetään taulukkonäkymässä ja esitetään kaaviossa. Taulukkonäkymä muodostuu yksittäisistä soluista, jotka muodostavat rivejä ja sarakkeita, jotka vuorostaan muodostavat ryhmän tietopisteitä, joita kutsutaan arvosarjoiksi. Taulukkonäkymän ensimmäinen rivi ja sarake sisältävät kunkin arvosarjan nimen tai otsikon. Kaavio muodostuu elementeistä, jotka helpottavat taulukkonäkymän tietojen näyttämistä.

Kaavion lisääminen


Kaavion lisäämisen voit tehdä usealla eri tavalla:

  1. Valitse uudeksi diaksi sisältödia ja klikkaa kaavio-pikkuikonia (ylärivissä keskellä).

2. TAI napsauttamalla vakiotyökalurivin Lisää/ Kaavio (Inset/Chart) -painiketta.

            

Vieressä on lisää kaavio (Insert chart) -ikkuna, josta voit valita haluamasi kaavion. Voit jälkeenpäin vaihtaa kaaviolajia. 

Valittuasi kaaviodian saat näytölle Excel-taulukkopohjan, johon syötät tiedot. Ohjelma siis näyttää valmiin esimerkkikaavion, johon vain muutat haluamasi tiedot sekä otsikot. Tiedot, jotka päivittyvät Powerpointin kaavioon on erotettu erivärisin reunaviivoin. 
 
Violetilla reunaviivalla on erotettu kaavion otsikot.
Punaisella reunaviivalla on erotettu sarjaotsikot.
Sinisellä reunaviivalla on erotettu kaavion arvot.
 
Voit laajentaa tai kaventaa raahaamalla reunaaviivan haluamaasi paikkaan.
 
Luodussa kaaviossa on esimerkkisisältö, jonka voit muokata haluamaksesi.

Excel-taulukkonäkymässä voit työstää tietoa hiiren tai näppäimistön avulla valitsemalla yksittäisen solun, solualueen tai koko rivin tai sarakkeen. Valittu solu, jota kutsutaan aktiiviseksi soluksi, on ympäröity paksulla kehyksellä. Kun useampi kuin yksi solu on valittuna, aktiivinen solu korostetaan paksulla kehyksellä ja kaikki valitut solut korostetaan mustalla. Taulukkonäkymässä tulee aina valita solu tai solualue ennen kuin muutoksia voidaan suorittaa.

Kun olet syöttänyt kaikki kaaviossa tarvitsemasi tiedot, ja kaavio on valmis, takaisin PowerPointiin pääset napsauttamalla hiirellä kaavion ulkopuolella. Jos et tarvitse enää taulukkopohjaa, voit sulke ko. ikkunan. Pääset takaisin edelliseen näkymään valitsemalla kaavion päällä hiiren kakkospainikkeella Muokkaa tietoja (Select data). Tai voit valita Kaaviotyökalu/Chart Tools-valikosta ylhäältä Rakenne (Design))-välilehdeltä Muokkaa tietoja (Select Data).

 

Kaavioin liittäminen Excelistä

Jos liität kaavion esim. excelistä suoraan, se liittäytyy kuvana eikä siten voi sitä enää jälkeenpäin muuttaa. Kannattaa siis säilyttää kopio tiedoista erillisessä Excel-tiedostossa.

Kaavion muokkaaminen

>> Katso tarkemmin Excel 2013 Kaaviot

Kaaviota pääset muokkaamaan napsauttamalla kaavioalueella. Kaavio saa ympärilleen kehyksen ja valikot ja työkalurivit Kaaviotyökalut muuttuvat Graphin omiksi ja ovat toiminnoiltaan aivan samanlaiset kuin Excel 2010 -ohjelmassa.


Kaaviotyökalurivin rakenne-välilehti


Kaaviotyökaluriviin Muoto-välilehti 

Työkaluriviltä Aloitus-_valikosta löytyvät kaikki jo tekstinkäsittelystä tutut muotoilutoiminnot eli mm. fonttityylin ja fonttikoon valikot, lihavointi, kursivointi ja alleviivaus, jne. Tämän lisäksi kaavion kun hiirellä klikkaa aktiiviseksi aukeaa Kaaviotyökalu – valikot. Näitä on Rakenne, Asettelu ja Muotoilu. Uusia muotoilupainikkeita ovat mm. Muodon tyylit, muodon täyttö jne. Rakennepainikkeita on kaaviolajin vaihtaminen, taulukkoon liittyvät työkalut ja kaaviotyylit. Asettelupainikkeita on kaavion otsikointiin, selitteisiin ja akseleihin vaikuttavat toiminnot.

Kaavion saat helposti poistettua napsauttamalla vain kaavio-objektia kerran, ja paina Deleta-painiketta näppäimistöllä. Voit myös valita hiiren kakkospainikkeella Poista. 

Kun kaavio valitaan sen oikeassa laidasta löytyy pikapainikkeet:

Kaavion osat, josta voi lisätä, poistaa tai muokata kaavion osia.
Kaaviotyylit, joissa on valmiita tyyljeä kaavion ulkoasua varten.
Suodatin, jonka avulla voi nopeasti valita tiedot, jotka näytetään kaaviossa.