Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Monet perustoiminnot ovat samanlaisia kaikissa Office-ohjelmissa, joten voit hyödyntää PowerPointissa oppimiasi toimintoja muissakin toimistopaketin sovelluksissa ja päinvastoin.

Kun käynnistät PowerPointin, ohjelmaikkunassa näkyy siis tyhjä esitys ja näytön oikeassa laidassa tehtäväruutu. Alla olevassa kuvassa on Microsoft PowerPointin ohjelmaikkuna. Kyseessä on PowerPointin versio 2013 suomenkielisenä.

Ohjelmaikkuna on alue, jota käytetään PowerPoint -ohjelman ja esitysikkunan näyttämiseen. Ohjelmaikkuna sisältää useita osia, jotka ovat samanlaisia kaikissa Microsoft Office 2010 -ohjelmissa, kuten otsikkorivin (P) ja sen alapuolella valikkorivin  ja valintanauha (M). Valintanauhassa on ryhmitetty (N) erilaisia toimintoja, joissa saattaa olla myös pieni nuoli oikeassa alareunassa, josta avautuu tarkempia valintoja. 
 
Valintanauhan persätä löytyy pieni nuoli, jolla voi piilottaa valintanauhan näkyvistä esim. tabletnäyttöjä varten.
 
Ohjelmaikkuna sisältää myös osia, jotka löytyvät vain PowerPointista, kuten diaruudun (A), näkymäpainikkeet (H), muistiinpanoruudun (F) ja dialajittelunäkymän (L).

Powerpointin ohjelmaikkuna

Otsikkorivillä (P) näkyy ohjelman nimi ja tiedoston tallennusnimi. Mikäli diaesitystä ei ole tallennettu, otsikkorivillä näkyy Esitys1 (Presentation1). Järjestysnumero muuttuu sen mukaan, kuinka monta esitystä olet jo aloittanut työskentelyn aikana (esimerkiksi kuvassa yllä esityksen nimi on Esitys 1). Tallennuksen jälkeen sana esitys korvataan kirjoittamallasi tallennusnimellä.

Diaesityksen yksi sivu täyttää PowerPointin normaalinäkymän. Sen ulkoasu määräytyy valitun suunnittelumallin (tai itse määritellyn ulkoasun) ja diarakenteen perusteella, ja siihen on merkitty dian objektien paikkamerkit (B). Kun esimerkiksi otsikkodian paikkamerkkiä napsautetaan hiirellä, päästään siihen kirjoittamaan tekstiä. Paikkamerkit eivät näy esityksesessä eikä tulosteessa.

PowerPoint sisältää useita näkymiä, joissa diaesitystä voidaan tarkastella tai muokata. Normaalinäkymä on jaettu kahteenosaan, mikä vähentää jonkin verran muiden näkymien käyttötarvetta. Näkymää voidaan vaihtaa joko Näytä-valikon (View) kautta tai ohjelmaikkunan oikean alareunan painikkeilla (B). Näkymän oikeassa reunassa (L) kerääntyy kaikki diat, joita voi järjestellä. Vasemmalla puolella on diaruutu (A).

Tilarivi sijaitsee ohjelmaikkunan alareunassa. Sen avulla nähdään kuinka mones esityksen dia on näkyvissä (D), mikä on esityksen diojen kokonaismäärä ja mikä kieli (E) on käytössä. Tilapalkkia voi mukauttaa klikkaamalla sitä hiiren kakkospainikkeella.

Näkymän vasemmasta ylälaidasta löytyy pikatyökalurivi, jossa on pikapainikkeet (O) vasemmalalta oikealle:

  • tallennus
  • peruuta
  • tee uudelleen
  • siirtyminen esitystilaan
  • valinta hiiren ja/tai kosketusnäyttöä varten
  • pikatyökalurivin mukautuspainike

Näkymän oikeasta ylälaidasta (Q) löytyy help-painike, valintanauhojen näyttöasetukset, ikkunan pienennys, suurennut ja sulje-painikkeet. Näiden alta löytyy tieto kirjatumisestasi (R) järjestelmään.