Skip to end of metadata
Go to start of metadata

On hyvä opetella tallentamaan asiakirja heti aluksi, ja sen jälkeen tekemään välitallennuksia aika ajoin – kerran minuutissakaan ei ole liian usein. Tosin ohjelman asetuksissa on oletuksena, että työ tallentuu 10 minuutin välein. Näin vältyt hukkatyöltä mm. sähkökatkon tai ohjelmavirheen ilmetessä. Jossakin vaiheessa tulet varmasti huokaisemaan helpotuksesta, jos opettelet tallentamaan esimerkiksi jokaisen tekstikappaleen jälkeen. Tallentaminen ja välitallennukset käyvät hyvinkin vaivattomasti Ctrl+S komennolla, mutta käytettävissä on myös valikkokomento Tiedosto/Tallenna (/Tallenna nimellä...) | File/Save (/Save As…). Myös ylhäällä vasemmalla löytyy tallennus-pikapainike. 

 
Ohjelman tallennusasetukset voi tarkistaa tai muuttaa Tiedosto > Asetukset>Tallentaminen | File > Settings > Saving. 
 
Tallenna nimellä komentoa tarvitaan, kun jo olemassa oleva tiedosto halutaan tallentaa toisen nimisenä tai toiseen hakemistoon – vaikkapa varmuuskopiointitarkoituksessa – tai toiseen tiedostomuotoon, esimerkiksi muutettaessa tiedosto toisen tyyppiselle tietokoneelle tai vanhemmalle ohjelmaversiolle sopivaksi. Muista aina valita (tai ainakin tarkistaa) tallennuksen kohde (hakemisto) ensin, vaikka tallennusikkunassa on avattaessa jo tiedostonimi aktivoituna. Windows olettaa, että käyttäjä tallentaa aina samaan paikkaan, mutta näinhän ei läheskään aina ole.
 
Wordin (tai oikeastaan Windowsin) tallennusikkuna mahdollistaa myös tiedostojen hallintaa: kohteen sisällön näyttävässä ruudussa on mahdollista tehdä tiedostojen ja kansioiden poistoja tai uudelleen nimeämisiä, ja myös uusien kansioiden luonti onnistuu. Poistot ja uudelleen nimeämiset voi tehdä pikavalikon avulla (kakkospainike kohteen päällä) ja uuden kansion luontia varten toimintoikkunan työkalurivillä on Luo uusi kansio | New folder painike (edellisessä kuvassa ylhäällä vasemmalla).


Valitse ensin kohde, mihin haluat tallentaa tiedoston.

Tallennusmuodot löytyvät alaspudotusvalikosta (kts. kuva ylhäällä). Voit tallentaa eri muodoissa, joista tärkeimmät:

  • Word-asiakirja (*.docx) on Office 2007-2010-2013 -versioiden oma tallennusmuoto
  • Word 97-2003 -asiakirja (*.doc) vanhemmille ohjelmille ja on mahdollistaa tiedoston avaamisen useissa muissa tekstinkäsittelyohjelmissa
  • PDF (*.pfd) - tulostaa dokumentin pdf-muotoon tulostusasetusten mukaisesti. 
  • RTF (*.rtf) - muoto, joka aukeaa kaikissa tekstinkäsittelyohjelmissa
  • Vain teksti (*.txt), jossa kaikki tekstimuotoilut, kuvat, taulukot jne. poistuvat. Dokumentissa on vain tekstiä, välilyönnit ja rivinvaihdot.

Älä kirjoita tiedostotunnistetta tallentaessasi, sillä sen määrää automaattisesti Tallennusmuoto (tallennusikkunan alalaidassa, ks. kuva vieressä).
Valitse haluamasi tallennusmuoto ja hyväksy Tallenna-painikkeella.