Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Aurinko on tunnettu mm. auringonpilkuistaan. Ne ovat Auringon pinnalla esiintyviä magneettisia häiriöitä, joissa Auringon pinta jäähtyy. Auringon pintalämpötila on noin 6000 astetta, mutta pilkun kohdalla on noin 1000 astetta viileämpää. Siksi pilkku näyttää tummalta Auringon kirkasta pintaa vasten.


Esimerkki auringonpilkusta, joka on noin Maapallon kokoinen. Suuremmissa pilkuissa erottuu jo kiikareiden kokoisella havaintovälineellä tumma umbra ja sitä ympäröivä vaaleampi penumba. Kuva: Soini Soininen.

Osittainen auringonpimennys kuvattuna kaukoputken läpi 20.3.2015. Kuva: Jani Silvennoinen. 

 

HUOM! Älä koskaan katso kaukoputkella tai edes kiikareilla suoraan Aurinkoon! Silmäsi ovat vaarassa! Tämän sivuston kuvat on otettu tarkoitukseen soveltuvalla laitteistolla, jossa on asianmukainen aurinkosuodin.

Turvallisin tapa havaita Aurinkoa on projisoida kiikareiden tai kaukoputken suurentama kuva esim. valkealle pahville, josta sitä voi tarkastella turvallisesti. Kiikareiden tai kaukoputken objektiivin eteen voi rakentaa hitsaajan suojalasista sopivan aurinkosuotimen, jolloin myös silmin katselu on turvallista. Ohjeita Auringon havaitsemiseen löytyy alan kirjallisuudesta, esim. Olli Manner,"Kaukoputket, käyttäjän opas", sivut 124-129 (Ursa, 1995).

Lue lisää:

  • No labels