Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Planeetat ovat tähteä kiertäviä taivaankappaleita. Ne eivät tuota itse valoa, vaan heijastavat keskustähtensä lähettämää valoa.

Omassa Aurinkokunnassamme on kahdeksan planeettaa, joista Maa on järjestyksessään kolmas Auringosta lukien. Sisimmät planeetat, Merkurius ja Venus näkyvät varsin lähellä Aurinkoa aamu- tai iltataivaalla. Ulommat planeetat, Mars, Jupiter ja Saturnus näkyvät myös öisin niiden ollessa Maasta katsottuna vastapäätä Aurinkoa. Kaksi ulointa planeettaa, Uranus ja Neptunus ovat niin himmeitä, että niiden näkemiseen tarvitaan kiikaria tai kaukoputkea. Näiden lisäksi Aurinkoa kiertää joukko kääpiöplaneettoja sekä suuri määrä asteroideja.

 

Maatamo ja Venus (oikealla) 25.4.2012 klo 23:37. Aivan kuunsirpin yläpuolella näkyvä tähti on Zeta Tau, keskellä ylhäällä puolestaan Alnath (Beta Tau). Canon EOS 1000D 75 mm F:4.5, 2 sek. Kuva: Sanna Härkönen.
 

Toisinaan sisäplaneetta sattuu Auringon ja Maan väliin siten, että planeetta näyttää kulkevan Auringon kiekon editse. Tällainen Venuksen ylikulku tapahtui 6.6.2012. Kuva: Jani Silvennoinen.

Planeetta Mars Kauriin tähdistön pohjoisosassa. Canon EOS 70D, 5 sek, F:4.0, ISO 1600. Kuva: Jani Silvennoinen.

Kuu, Venus ja Mars lähekkäin 2.1.2017. Kuva: Jani Silvennoinen.

 

  • No labels