Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.
Panel
bgColor#C7FDB6
titleBGColor#033500
borderStylesolid
titleMitä vastaat: Kysymys 1
titleColorwhite

(1) Olet luterilaisen kirkon pappina. Kirkkoherra kieltää rippikoulun jo alkaessa käyttämästä maitoa rippikoululeirillä väittäen sen olevan paholaisen kiroamasta meijeristä. Tuomiokapituli on kesälomalla, samoin lääninrovasti, ja piispaa et tavoita. Mitä teet, mitä selität lapsille ja rippikoululaisten vanhemmille?Tässä kaksi ongelmaa:

1. Geenitekniikalla voidaan poistaa perinnöllisiä sairauksia ja antaa sikiölle hyviä ominaisuuksia kasvattavia geenejä (paremmat lihakset, suotuisampi pituus). Kenellä on oikeus määritellä kuka saa tällaista hoitoa? Keneltä voidaan tällaiset toimenpiteet kieltää? Perustele.

Panel
bgColor#C7FDB6
titleBGColor#033500
borderStylesolid
titleMitä vastaat: Kysymys 2
titleColorwhite
(2) Olet saanut sijaisena ensimmäisen työpaikkasi. Työpaikallasi on toinen sijainen, kollega, joka mielistelee esimiestäsi ja pyrkii tällä tavalla etenemään urallaan muiden ohi. Huomaat, että hän myös aina kääntää tilanteet itselleen edulliseen valoon ja tulkitsee tilastoja aina itselleen eduksi. Työpaikallasi vapautuu pysyvä työpaikka, sinä ja pyrkyrikollegasi haette sitä. Mitä teet? Puolusteletko, vai tahraatko kollegasi maineen? 2. Potilas tuodaan ensiapupoliklinikalle vakavan auto-onnettomuuden uhrina. Verenhukka on suuri. Hänen henkensä on vaarassa. Potilas kuitenkin kieltäytyy verensiirrosta vedoten raamattuun (esim. 3 Moos 17: 14 "Älkää syökö minkään lihan verta - - - sillä kaiken lihan sielu on sen veri."). Mitä teet? Entä jos potilas tuodaan tiedottomana ja vain ounastellaan hänen tahtoaan eikä varmuutta saada?