Versions Compared

Key

  • This line was added.
  • This line was removed.
  • Formatting was changed.

...

Sensijaan Otto näytti maailmanmatkoillaan ottamiaan kuvia: antenneja, observatorioita ja tähtitaivaita Japanista, Australiasta ja Kreikasta. Sekä Jakokosken tähtitornilta galakseista, sumuista ja Seulasten tähtijoukosta. Lopuksi Aki esitteli omia kuviaan Rosetta-sumusta, Orionin sumusta ja Seulasista. Rosettaan oli saatu näkyviin eri alkuaineet. On sitä sumuja kuvattu ennenkin, mutta nyt olivat kieltämättä erityisen hienoja.

 

Joulukuun jäsenilta 8.12.2014

Tilaisuus aloitettiin keskustelemalla auringonpilkuista. 

Sitten Jani esitteli kuukauden tähtitaivaan; totuttuun tapaan tähdistöt, Auringon ja Kuun, planeetat sekä pimennykset. Tässä yhteydessä virisi keskustelua auringon liikkeistä taivaalla; selvisi, että päivän pituuden kuvailussa käytetty ns. kukonaskel on noin 10 minuuttia. Lisäksi kertoi Jani Venus Express-luotaimesta.

Pertti esitteli yliopistolla tapahtuvaa optiikan tutkimustoimintaa. Keskustelua tuloksista jatkettiin käytännön sovelluspuolen asioista hyvin perillä olevien tahojen kanssa vielä seuraavana päivänä komiteassa. Saadaanko heränneisiin kysymyksiin täsmennystä seuraavassa jäsenillassa? 

Timo esitteli videoita Venuksesta, Mirandasta, Gasprasta ja Shoemaker-Levy 9-komeetan palojen törmäyksestä Jupiteriin heinäkuussa 1994. Näistä käytiin laaja-alaista keskustelua; Venuksen yhteydessä erityisesti tulivuorista. Jupiter-aihe innoitti Ilpon selostamaan planeettojen syntyä, mikä puolestaan johti väittelyyn molekyylien ja silikaattipölyn syntymekanismeista avaruuden kylmyydessä. Aivan täyteen selvyyteen ei päästy. Päästäänkö seuraavaan jäseniltaan mennessä? Jäämme odottamaan jännityksellä.