Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Näppäimistö 

Näppäimistön avulla syötetään tietokoneelle tietoa. Siinä on kirjainten, numeroiden ja useimmiten käytettyjen erikoismerkkien lisäksi myös tietokoneen toimintaan liittyviä erikoispainikkeita.

Tietokoneen näppäimisistön asetuksissa voi määritellä näppäimistön mille kielelle tahansa. 

 

 

>> Näppäimistö (Wikipedia)

 

Hiiri

Hiiri on näppäimistön jälkeen tietokoneen käytetyin laite. Laitepakettien mukana on vähintään kolmella painikkeella (oikea, vasen ja keskellä rulla) varustettu hiiri.

Useimmat hiiret toimivat pallon avulla. Kun hiirtä liikutetaan pöydän pinnalla, pyörii hiiren sisällä oleva pallo. Pallo pyörittää pieniä rullia, jotka välittävät liikkeen sähköisessä muodossa hiirestä tietokoneeseen.  Pallolla on hiiren herkkyyden ja käyttömukavuuden kannalta keskeinen asema. Pallon pinnan pitäisi olla sellaista materiaalia, että pallo pyörii mahdollisimman hyvin pöydän pintaa tai hiirimattoa vasten.

Hiiren toimintaan vaikuttaa myös pallon ja alustan välinen kitka. Alustan pitää olla riittävän karkea, jotta kitka  olisi mahdollisimman suuri ja pallo pyörisi tasaisesti.

Hiirissä käytetään kolmenlaisia liittimiä: P5/2-liitin, USB-liitin tai sarjaporttiliitin (enää harvoin käytetty). Langaton hiiri lähettää signaalin tietokoneen usb-porttiin kytkettyyn vastaanottimeen.

Hiiren päällä on kaksi painiketta oikea ja vasen, joista ykköspainiketta (yleensä vasen painike) käytetään valitsemiseen ja kakkospainikkeella (yleensä oikea painike) avautuu käytettävän ohjelman ko. paikassa mahdolliset toiminnot. Hiiren painikkeiden järjestystä voi muuttaa . Tämä on tavallista esim. vasenkätisillä ihmisillä.

Joissakin hiirissä keskimmäinen painike on korvattu rullapainikkeella. Rullapainike on sormella ylös- ja alaspäin pyöritettävä painike, jonka avulla ohjelmien käyttöä voi helpottaa. Käytettävissä olevat toiminnot voi yleensä itse valita hiiren mukana tulevalla ohjelmalla. joka asennetaan tietokoneeseen. Jos hiiren tarvitsemaa ohjelmaa ei asenneta, ei kaikkia toimintoja voi käyttää.

Rullapainikkeella voi näytöllä vierittää tekstiä ilman että joutuu käyttämään näytön vierityspalkkia tai nuolinäppäimiä. Rullaa pyörittämällä siirtyy asiakirjan teksti näytöllä ylös- tai alaspäin. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää nettisivujen selaamisessa.

Toinen rullapainikkeen tarjoama hyödyllinen toiminto on zoomaus eli suurentaminen. Tämä toiminto on hyödyllinen esimerkiksi taulukkolaskentaohjelmassa. Näytössä olevan laskentataulun kokoa voi muuttaa rullaa pyörittämällä, joten näytöltä voi helposti tarkastella isokin taulukon yksittäistä solua.

Kannettavissa tietokoneissa on tappi tai levy näppäimistön alapuolella, jolla ohjataan kursoria hiiren tavoin.

 

>> Hiiri -osoitinlaite Wikipediassa

Hiirikäden ennaltaehkäisy ja varhaishoito

Hiiren (ja näppäimistön) käyttöön on syytä kiinnittää huomioita, sillä rasitusvammat ovat yleisiä sekä opiskelijoilla että työelämässä.

YTHS on listannut hiirikäden ennaltaehkäisyyn neuvoja.

  1. Pyri rentoon työtapaan. Älä pidä käsiä tai hartioita jännityksessä. Kiinnitä huomiota työasentoon ja että välillä on taukoja
  2. Huomioi työasento. Siihen vaikuttaa tietokoneen, näytön, hiiren ja näppäimistön sijoittelun lisäksi istuin ja valaistus. Istu kunnolla tuolilla, jonka pitäisi tukea ristiselkääsi. Hiiren tulisi olla niin lähellä, ettei sitä tarvitse kurottaa. Näytön yläreunan tulee olla silmien tason alapuolella. Pidä näppäimistö ja hiiri vierekkäin. Pidä välillä jumppa-tuokio.
  3. Hiiren sijasta voi käyttää, hiirikynää, -levyä tai erikoisia ergonomisesti suunniteltuja laitteita
  4. Rannetta voi tukea esim. rannetuella.
  5. Opettekel käyttämään hiirtä molemmilla käsillä ja painamaan näppäimiä useilla sormilla. Kymmensormijärjestelmän opettelu on hyödyksi.
  6. Jaksota työskentely ja pidä tauko vähintään tunnin välein.
  7. Hyödynnä ohjelmien näppäinkomentoja.

 

Lähde: Hiirikäsi, YTHS

  • No labels