Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Yliopiston mikroluokkien tietokoneet saattavat jäädä joskus jumiin. Ohjelmat jumiutuvat, hiiri ei toimi ja muutoinkin koneen käyttäminen tuntuu olevan mahdotonta. Ongelman poistamiseksi kannattaa opetella käyttämään Tehtävienhallinta (Task Manager) -työkalua.

Tehtävienhallinnan avulla "jumitila" voidaan purkaa ja jatkaa työskentelyä normaalisti. Huomaathan kuitenkin, että jumitilan purkaminen tarkoittaa myös kaikkien tallentamattomien töiden tuhoutumista eli välitallennuksia kannattaa opetella tekemään riittävän usein.

 
Tehtävienhallinta avautuu painamalla näppäinyhdistelmää Ctrl+Alt+Delete eli ikään kuin kirjauduttaisiin koneelle uudelleen sisään. Tämän jälkeen valitaan näytöllä olevasta uudesta ikkunasta kohta Avaa Tehtävienhallinta (Start Task Manager), jolloin ruudulle avautuu viereisen kuvan kaltainen ikkuna, josta valitaan ensimmäinen välilehti, Sovellukset (Applications).

Ikkunan keskellä nähdään kaikkien niiden ohjelmien kuvakkeet, jotka tietokoneella on auki. Jos ohjelmat toimivat normaalisti, ohjelman nimen vieressä lukee Running, mutta jos ohjelma on "jumitilassa" siinä lukee NotResponding.
Tuo "jumitila" päästään purkamaan (eli lopettamaan jumiutunut ohjelma) seuraavasti:

  1. Valitse hiirellä ikkunassa olevista ohjelmista se, jonka haluat lopettaa (napsauta ohjelman nimeä)
  2. Napsauta ikkunan alareunassa olevaa End Task -painiketta, jolloin näytölle avautuu seuraava ikkuna. Ikkunasta näet, mitä ohjelmaa olet lopettamassa. 
  3. Ohjelman saat lopetettua painamalla ikkunan alareunassa olevaa End Now -painiketta uudelleen.