E-oppimisen tukipalvelut, Itä-Suomen yliopisto: oppitupa(at)uef.fi (http://www2.uef.fi/fi/opinto-ja-opetuspalvelut/oppitupa1)


Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Nyt twiittaamaan!

Twitteriä voidaan kuvata maailmanlaajuisena tekstiviestijärjestelmänä, jossa viestit ovat käyttäjien tavoitettavissa missä päin maailmaa tahansa. Twiittaaja on kuin radioasema, jota muut käyttäjät virittäytyvät kuuntelmaan tilaamalla tweetin tai lähettämällä sen eteenpäin (retweet). Sosiaalisen median palveluissa Twitter sijoitetaan yhteisö- ja mikroblogipalveluihin.

Twitterissä käyttäjät voivat toimia viestien lähettäjinä ja tilaajina. Asiakasohjelmalla voidaan seurata ketä tahansa toista Twitter-käyttäjää reaaliaikaisesti, ja hän näkee, että sinä seuraat häntä. Tällä tavoin voidaan muodostaa verkostoja, joissa käyttäjät tilaavat toistensa viestejä ja jakavat niitä eteenpäin omissa verkostoissaan. Verkostot kasvavat, kun käyttäjät löytävät uusia seurattavia. Suosituimmilla tweettaajilla on satoja tuhansia seuraajia, joten heidän mielipiteillään on merkitystä!

Twitterin etu on, että voit twiitata melkein missä tahansa ja millä mobiililaitteella tahansa. Lähes jokaiseen moderniin päätelaitteeseen (tietokone, puhelin, tabletti) on olemassa jonkinlainen Twitter-ohjelmisto. Koska viestit ovat lyhyitä, enintään 140 merkkiä pitkiä, on niiden tuottaminen yhtä vaivatonta kuin perinteisen tekstiviestin. Viestit voivat sisältää myös linkkejä ulkopuolisiin verkkosivuihin (kuvat, tekstit, artikkelit, videot), joita voidaan kommentoida lyhyesti merkkimäärärajoituksen rajoissa.

Twitteriä hyödynnetään myös useissa ilmaisissa kolmannen osapuolen ylläpitämissä verkkopalveluissa. Tällöin se tuottaa reaaliaikaista, tiivistä sisältöä, jota on mahdollista seurata tilaamalla se myöhemmin vaikkapa matkapuhelimelle. Tämä tehostaa viestintää.

Twitterin tehokkaaseen käyttöön riittää muutaman yksinkertaisen ohjeen noudattaminen:

  • Kun luot kansainvälisiä verkostoja, kirjoita englanniksi. Lähesty suomalaisia käyttäjiä suomeksi. Kielen valinnalla on merkitystä: se vaikuttaa viestin leviämiseen verkostossa.
  • Pysy asiassa. Upota tekstiisi niitä hakusanoja, joita arvelet Twitterin käyttäjien käyttävän etsiessään kiinnostavaa luettavaa. Esimerkiksi kurssin tai tapahtuman nimi, ilmiö tai ajankohtainen agenda.
  • Käytä kanavia eli aihetunnisteita. Twitter ei varsinaisesti tue käyttäjäryhmiä tai kanavia. Twitterissä on kuitenkin mahdollista lisätä viestin loppuun #-merkillä alkavia luokituksia, kanavien nimiä tai aihetunnisteita. Jos haluat siis tavoittaa seminaarista kiinnostuneita Twitterin käyttäjiä, viestin loppuun voidaan liittää seminaarin nimi yhteisesti sovitulla tavalla, esimerkiksi #OEM15 , #Educa2015 tai #ITK16. #-merkillä voit myös ilmoittaa avainsanan, joka tuo esiin twiitin aihepiirin.
  • Käytä hakutoimintoa. Etsi itse Twitterin käyttäjiä, jotka kirjoittavat sinua kiinnostavasta aihepiiristä. Ryhdy seuraamaan (follow+) näitä. Useimmat Twitterin käyttäjät noudattavat vastavuoroisuuden periaatetta, ja alkavat seurata omien seuraajiensa viestejä. Jos näin ei käy, voit myöhemmin karsia pois käyttäjät, jotka eivät seuraa sinua. Tilaaja on Twitterissä kuningas!
  • Bloggaa. Kirjoita siis Twitteriin pääasiassa oikeaa sisältöä, vaikkapa kerran tai kaksi päivässä. Jos sinulla on paljon asiaa, käytä myös muita viestintäkanavia. Tällöin et ärsytä seuraajiasi liioilla viesteillä (flooding).

Nopeaa ja joustavaa, reaaliaikaista tapahtumatiedotusta

Tapahtumasta voidaan kätevästi tiedottaa Twitterin avulla. Parhaimmillaan viesti välittyy reaaliaikaisesti heti, kun esimerkiksi seminaariohjelmaan tulee muutoksia tai ohjataan ihmisiä halutaan ohjata kiinnostaviin tapahtumapaikkoihin. Twitter sopii myös erinomaisesti tapahtumien ennakko- ja jälkimarkkinointiin. Twitter sopii erinomaisesti myös pienempien organisaatioiden ja tiimien viestintäkanavaksi ryhmätekstiviestitoiminnallisuuksien sijaan. Tällöin kannattaa kuitenkin muistaa, että viestit ovat julkisia ja kaikkien nähtävissä esimerkiksi hakutoimintojen kautta.

Twitter viestintäkanavana etäopiskelijoille

Twitterin tulo opetukseen on yksi kiinnostavimmista avauksista tällä hetkellä. Sen käyttöä mobiilina viestintäkanavana perusopetuksesta täydennyskoulutukseen tutkitaan monella taholla. Uusia käytäntöjä syntyy siitä huolimatta, että ilmiö on vielä suhteellisen nuori. Mikroblogit sopivat erinomaisesti tietojen vaihtoon, jolloin esimerkiksi samasta tutkimusaiheesta kiinnostuneet tutkijat vaihtavat tietoja Twitterin avulla. Myös etäopetuksen ohjauksessa ja mobiileissa oppimisympäristöissä tutkitaan Twitterin käyttöä aktiivisesti.

Lisätietoa, linkkejä

Tule mukaan täydentämään helmiämme!

Puuttuuko tästä helmestä jotakin tärkeää ja merkityksellistä? Kommentoi helmeä Add comment -linkin kautta, ja auta meitä täydentämään helminauhaamme!

Lisätietoja: Taina Rytkönen-Suontausta (@uef.fi)