E-oppimisen tukipalvelut, Itä-Suomen yliopisto: oppitupa(at)uef.fi (http://www2.uef.fi/fi/opinto-ja-opetuspalvelut/oppitupa1)


Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Kuva verkossa on monitahoinen seikka. Varmaankin jokainen meistä on joskus ladannut itselleen kuvia verkosta, ja toivottavasti mieleen on tullut myös kysymys siitä, saako mitä tahansa kuvia verkosta käyttöönsä ottaa. Kuvia voi myös jakaa verkossa, ja on tärkeää määritellä, miten kuvien jakaja haluaa niitä käytettävän. Ja kolmas tärkeä näkökulma on, miten kuvat muokataan sopiviksi verkkokäyttöä varten. Tekijän- ja käyttöoikeudet on tärkeää huomioida joka vaiheessa.

Valokuvaus

Tarmo Toikkanen & Sanna Vilmusenaho: 10 ohjetta ympäristöään kuvaavalle

Tarmo Toikkanen: Opettajan itse ottamien kuvien käyttörajoitukset

Kuvien muokkaus verkkoa varten ja kuvapankit

Useita työskentelypolkuja:

 • Muokkaa ensin kuvat verkkoa varten, ja vie sitten kuvapankkiin (esim. muokkaa Sumo Paintissa > jaa Picasassa) ja määrittele kuvien käyttöoikeudet ja suojaukset.
 • Vie ensin kuvat kuvapankkiin ja määrittele kuvien käyttöoikeudet ja suojaukset, ja muokkaa sitten palvelussa sopiviksi (esim. jaa Flickrissa & muokkaa Picnikissa).
 • Ota kuvia mobiililaitteella tai poimi niitä muokattaviksi mobiililaitteen kuva-arkistosta, muokkaa ja järjestele kuvia (lukuisia mobiilisovelluksia kuvankäsittelyyn, muun muassa SumoPaint ja Repix, Montage Lite, PicWall, ...), ja jaa verkossa (määrittele kuvien käyttöoikeudet ja suojaukset).

Kuvankäsittelyohjelmia ja -työkaluja verkossa

Ohjeita kuvankäsittelyyn: Kuvankäsittely (mm. kuvan koko, kuvan oikaisu ja korjaus)

Koneelle asennettava maksuton kuvankäsittelyohjelma

 • Gimp (löytyy UEFin koneilta)

Kuvapankkeja

Esimerkki kuvavirrasta Flickr'ssa

Laita kuvasi ensin Flickr'iin tai johonkin muuhun kuvapankkiin, kopioi kuvasetin osoite, ja upota kuvat kuvavirraksi wikiin Widget Connector -makron avulla. Kuvavirran voi upottaa blogiin tai muuhun sosiaalisen median palveluun joko palvelun omalla toiminnolla (kuten tässä wikissä) tai kuvapankin upotuskoodin avulla.

(Kuvat: Hailuoto 25. - 26.8.2006, Taina Rytkönen)


Etsi kuvia verkosta

Muistathan, että et voi ottaa mitä tahansa kuvaa verkosta ja käyttää ja muokata sitä kuin omaasi. Tässä on esitelty pari oikeaoppista kuvien haku- ja esitystapaa:

Kuvahaut

 • http://www.google.com
  • Kirjoita hakusana ja valitse Kuvahaku (Images), tai mene suoraan osoitteeseen https://images.google.com/ ja kirjoita hakusana. Saat lukuisan määrän kuvia, joiden käyttöoikeuksista et pysty "päältä päin" sanomaan mitään. Klikkaa siis Työkalut-painikkeesta (Tools) ja valitse Käyttöoikeudet (Usage rights). Valitse itsellesi sopiva käyttöoikeus. Kun löydät itsellesi sopivan kuvan, avaa se ja etsi kuvan tekijän tiedot. Lisää kuvan yhteyteen linkki kuvan tekijän profiiliin (esim. kuvan http://pixabay.com/en/gerbera-germini-flower-spring-89899/ yhteyteen voisi laittaa merkinnän "Kuva: http://pixabay.com/en/users/stefanie/"). Toisaalta kuvan sivulla on CC-lisenssi (CC0 Creative Commons: Free for commercial use; No attribution required), jonka mukaan edes tekijätietoja ei tarvitse lisätä kuvan yhteyteen.
 • http://search.creativecommons.org
  • Täällä voit hakea lisenssoituja materiaaleja useammasta lähteestä.

Tutustumisen arvoisia kuvapankkeja ovat muun muassa seuraavat:

Kysymyksiä ja vastauksia

Minkä kokoinen kuva on sopiva verkkoon?

 • Verkossa pitää miettiä sekä kuvan fyysisiä mittoja että tiedostokokoa.
 • Korkeintaan 550 pikselin kuva (resoluutio 72 ppi)  mahtuu yleensä leveytensä puolesta sivulle kuin sivulle.
 • Tarkista kuitenkin aina useammalla koneella ja näytöllä, miltä verkkokuvasi näyttävät.
 • Digikuvat ovat yleensä isoja lakanoita, ja jos laitat ne verkkoon sellaisinaan ja pienennät kuvan fyysistä kokoa nettieditorilla, kuvan tiedotokoko pysyy suurena ja hidastaa sivun latautumista.

Mitä pitää ottaa huomioon kuvien käyttämisessä tekijänoikeuksien kannalta:

Materiaaleja ja linkkivinkkejä

Tule mukaan täydentämään helmiämme!

Puuttuuko tästä helmestä jotakin tärkeää ja merkityksellistä? Kommentoi helmeä Add comment -linkin kautta, ja auta meitä täydentämään helminauhaamme!
Lisätietoja: Taina Rytkönen-Suontausta (@uef.fi) , Sari H. Pitkänen