E-oppimisen tukipalvelut, Itä-Suomen yliopisto: oppitupa(at)uef.fi (http://www2.uef.fi/fi/opinto-ja-opetuspalvelut/oppitupa1)


Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Taustaa

Mihin lähioppimistilanteiden aikaresurssia kannattaa käyttää - yksisuuntaiseen luennointiin ja esitelmöintiin vai yhteisölliseen, monisuuntaiseen työskentelyyn ja tiedonrakenteluun? Tällä hetkellä vallitsevan oppimiskäsityksen mukaan ihminen oppii parhaiten yhdessä toisten kanssa, tietoa ja kokemuksia kokoamalla ja reflektoimalla. Teoria kannattaa siis lukea kotona ja luennot katsoa ja kuunnella verkon kautta, ja kontaktitilanteissa rakennellaan asiaa eteenpäin.

Lyhyitä videoita voi ja kannattaa käyttää oppimistilanteissa, palvelujen markkinoinnissa sekä ohjeiden rakentelussa. Lyhyet, napakat videot ovat usein tehokkaampia kuin pitkät kirjalliset selostukset. Video- ja ääniklippien tuotantoon löytyy helppokäyttöisiä palveluja, joita voi sekä tehdä että käyttää yhdessä opiskelijoiden kanssa. Hyvälaatuinen verkkovideo syntyy esimerkiksi iPadilla tai iPhonella, ja sen voi lähettää suoraan kuvauksen jälkeen jakopalveluun verkossa.

Voit jakaa videoita verkossa joko videonjakopalvelussa tai organisaation mediapalveluissa. Voit myös kommunikoida verkossa videopuhelun avulla.

Lisätietoja videoiden käytöstä oppimisen tukena ja orientoivana materiaalina

Khan Academy

Flipped Classroom / Flip Teaching / Käänteinen oppiminen

Käänteisen oppimisen perusperiaate on se, että kontaktijaksoilla keskitytään vuorovaikutukseen ja opitun yhdistelyyn (yhteisöllinen tiedonrakentelu). Teoriaa otetaan haltuun itsenäisesti ja kontaktitilanteissa tehdään yhdessä.

Video- ja äänitiedostojen jakopalveluja

Miten voin tuottaa ja jakaa?

Miten varmistan, onko materiaali todella käytettävissä?

Katso materiaalin lataaja. Jos on kyse nimimerkistä eikä nimimerkin profiilista voi päätellä hänen todellista taustaansa, materiaali on julkaistu ilman lupaa. Se, että materiaali on julkisesti saatavilla, ei tarkoita että julkaisijalla on lupa sitä käyttää. Jos käytät tällaista materiaalia, syyllistyt tekijänoikeusrikkomukseen.

Icon

Se, että materiaali on julkisesti saatavilla, ei tarkoita että julkaisija sallii käyttää materiaalia vapaasti. Lyhyesti sanottuna: Minkä käyttöä ei ole verkossa erikseen sallittu, sen käyttö ilman tekijänoikeuksien haltijan lupaa on kielletty. Jos käytät materiaalia ilman lupaa, syyllistyt tekijänoikeusrikkomukseen.

Miten etsin ja löydän videoita turvallisesti ja laillisesti netistä?

  • Hae videoita CreativeCommonsin kautta
  • Search videos safely and legally via CreativeCommons
    • http://search.creativecommons.org/ – enter your search query onto the search field and click on YouTube banner.
    • http://youtube.com – enter search query,creativecommons
    • Check once again detailed terms and conditions on Description.
    • Check and evaluate once again the reliability of the institution which has delivered the video.

(Kun ohjeistat opiskelijoita etsimään videoita YouTubesta tai muista videopalveluista, käytä näitä ohjeita.)

Lisätietoa

Tule mukaan täydentämään helmiämme!

Puuttuuko tästä helmestä jotakin tärkeää ja merkityksellistä? Kommentoi helmeä Add comment -linkin kautta, ja auta meitä täydentämään helminauhaamme!
Lisätietoja: Taina Rytkönen-Suontausta (@uef.fi)