Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Tammikuun jäsenilta 24.1.2011

Jäsenillan aluksi Pertti toivotti kaikki tulleeksi vuoden 2011 ensimmäiseen jäseniltaan. Martti kertoi havainneensa 4.1. tapahtuneen osittaisen Auringon pimennyksen.

Seuraavaksi Pertti kertoi sekä Tommin että hänen itsensä toiveesta jäädä eläkkeelle tähtinäytäntöjen järjestämisestä. Pertti sanoi pitäneensä näytäntöjä noin vuodesta 1997, ja Tommi on ollut aktiivisesti mukana Jakokosken tähtinäytäntöjen alusta vuodesta 2000 saakka. Perusteluina molemmilla on työlääntyminen tähtinäytäntöjen pitämiseen viimeisen 10 vuoden aikana. Asiasta virisi keskustelu uusien täytäntöjen järjestäjien harjoittamisesta seuraavaa talvea varten.

Seuraavaksi käytiin läpi illan tähtitaivas, jonka yhteydessä keskusteltiin havaittavista syvän taivaan kohteista. Lisäksi käytiin läpi kolmen kuukauden tähtitaivaan tapahtumat, minkä yhteydessä katsottiin Janin Jakokoskella ottamia kuvia aurinkopilarista.

Seuraavana vuorossa olivat tähtitieteen uutiset, jossa aiheina olivat mm. pimeän aineen muodostama galaksi sekä kääpiögalaksista Henize 2-10 löydetty supermassiivinen musta aukko. Aukolla on massaa 3 miljoonan Auringon verran. Tähän uutiseen Pertti kommentoi, että löydetty aukko on pieni verrattuna mm galaksin M87 ytimen mustaan aukkoon, jolla massaa on peräti 6,5 miljardia Aurinkoa ja läpimittaa kolmen Pluton kiertoradan halkaisijan verran. Läsnä oli 15 henkilöä.

Sääntömääräinen vuosikokous 28.2.2011

Kokouksessa käsiteltiin sääntöjen määräämät asiat. Puheenjohtajana jatkaa Pertti, sihteerinä Jani ja taloudenhoitajana Väinö. Läsnä oli 8 henkeä.

Jäsenilta 21.3.2011

Aluksi keskusteltiin ajankohtaisiksi käyneistä asioista, eli Japanin maanjäristyksestä 11.3.2011 sekä sen aiheuttamista muutoksista mm. Maapalloon. Keskustelu polveili Libyan tilanteen kautta aina maailmanlopun enteisiin, josta seuraavia on ennustettu 21.10.2011 sekä 21.12.2012.

Tähtitaivaan tapahtumissa esillä olivat Merkuriuksen ja Jupiterin näkyminen iltataivaalla sekä Saturnuksen näkyminen alkuyöstä.

Uutiskatsauksessa käsiteltiin mm. haloja, mannerlaattojen liikuntoja, neutronitähtiä sekä mustan aukon värähtelyä. Läsnä oli XX henkeä.

Jäsenilta 18.4.2011

Aluksi keskusteltiin ajankohtaisista asioista, kuten kevään etenemisestä, asteroidien vesipitoisuuksista sekä eksoplaneettojen metaanimeristä, josta keskustelu polveili uusiin mahdollisuuksiin meille toistaiseksi tuntemattoman elämän kehittymiselle.

Seuraavaksi käytiin läpi tulevan kuukauden tähtitaivaan tapahtumat. Uutiskatsaus käsitteli mm. ensimmäistä avaruuslentoa 50 vuoden takaa, alkuaineden muodostumista gammapurkauksissa, varhaisimpia löydettyjä galakseja sekä universumin kokoa ja ulottuvuuksia. Äärettömyyden käsitettä eri ulottuvuuksissa selventääkseen puheenjohtaja esitti matemaattisen Gabrielin torvi- esimerkin. Gabrielin torvi on kappale, jonka tilavuus on äärellinen mutta pinta-ala ääretön. Läsnä oli XX henkeä.

Jäsenilta 28.5.2011

Toukokuussa kokoonnuttiin perinteisiin tähtitornin siivoustalkoisiin jakokoskelle. Keräiltiin roskia ja risuja tähtitornin ympäristöstä, siivottiin tornin tilat sekä kahviteltiin. Sää oli pilvinen, joten päivähavainnot jäivät tällä kertaa tekemättä. Läsnä olivat Ilpo, Jani, Pertti sekä Timo.

Jäsenilta 22.8.2011

Aluksi Pertti toivotti kaikki tervetulleeksi syksyn ensimmäiseen jäseniltaan. Ilpo kertoi havainneensa perseidien tähdenlentoparvea.

Seuraavaksi katsottiin Janin ottamia kuvia kesän aikana sateenkaarista, Kuusta ja auringonlaskusta, jonka jälkeen esiteltiin kuluvan ja tulevan kuukauden tähtitieteen tapahtumat sekä sen hetkinen tähtitaivas.

Pertti esitteli yhdistyksen uusia nettisivuja, jotka ovat vielä kesken. Uutena ideana yhdistyksen sivuille tulee oma Seulasten blogi, josta keskusteltiin ja sitä pidettiin hyvänä ideana. Sovittiin tulevista havaintoilloista.

Lopuksi käytiin pikaisesti tähtitieteen merkittävimmät uutiset. Maalla olisi ollut kaksi kuuta, joista pienimpi on törmännyt isompaan, tähtiä syntynyt varhaisessa universumissa jopa 6 kertaa oletettua nopeammin sekä tuoreimpien tietojen mukaan universumin uskotaan pyörivän (mutta minkä suhteen?). Läsnä oli 8 henkeä.

Jäsenilta 19.9.2011

Illan aluksi Jani kertoi havainneensa Kuuta ja Jupiteria Jakokoskella. Sihteeri kertoi tulevista yhdistyksen omista sekä muista tähtitieteen tapahtumista, kuten kansainvälisestä avaruusviikosta on 4.-10.10.2011. Ursan järjestämä kerho- ja yhdistysseminaari Artjärvellä 18.-20.11.2011. Yhdistyksen excursio jätettiin ideana hautumaan ensi vuoden puolelle.

Keskusteltiin oman tähtiharrastuspäivän tms. järjestämisestä Jakokosken tähtitornille ensi vuoden tammikuussa. Asia jätettiin hautumaan.

Planeettapolun avajaiset sekä kyläyhdistyksen vuosijuhlat olivat 27.8., jossa olivat mukana Seulasten puolesta Jani ja Pertti. He Kertoivat avajaisista sekä Mars-planeettaan törmäyksestä planeettapolulla. Kävimme läpi kattavasti tähtivalokuvausta läpi sekä siihen tarvittavaa laitteistoa ja tekniikka. Pertti selvitti CCD-kennon tekniikka perinpohjaisesti sekä CMOS-kennon tekniikkaa. Pikaisesti käytiin sen hetkinen tähtitaivas. Lopuksi tehtiin kirjatilaus. Läsnä oli 8 hlöä.

Jäsenilta 17.10.2011

Aluksi keskusteltiin viime viikkojen tähtihavainnoista, mm. äskettäin esiintyneestä draconidien tähdenlentoparvesta. Lisäksi kerrottiin revontulihavainnoista. Seuraavaksi keskusteltiin pitkään maan ilmastosta ja auringon vaikutuksesta ilmastoon sekä muiden planeettojen vallitsevia ilmastoja. Jani kertoi, että miksi puiden lehdet ovat vihreän värisiä. Kasvit eivät käytä Auringosta tulevaa vihreää valoa hyväksi, koska se on matala energistä, joten kasvit suodattavat sen pois. Keskusteluissa vilahti myös taolainen ajattelu tapa - miksi leppä on punainen sisältä?

Seuraavaksi katsottiin tulevan illan tähtitaivas sekä muut merkittävimmät tähtitaivaan tapahtumat. Komeetta Garradd on näkyvissä kiikarikohteena.

Uutisista aiheina olivat mm. pohjoisnavan yllä oleva suuri otsoniaukko sekä tunnettu kevein ruskea kääpiö, jolla on massaa 6 Jupiterin verran. Uutisen kirvoittamana keskusteltiin ruskean kääpiön ja tähden määritelmästä.

Katsottiin internetistä videopätkiä mm. revontulia Lapissa sekä avaruusasemalta nähtynä. Mars luotaimen kuvista koottu video. Lopuksi myytiin kirjoja. Läsnä oli 9 henkilöä.

Jäsenilta 21.11.2011

Illan aluksi keskusteltiin havainnoista, josta ajankohtaisena olivat Leonidit ja komeetta Garrad, jota Jani kertoi havainneensa Jakokosken tähtitornilla. Katsottiin myös liikekarttaa komeetasta. Muuna ajankohtaisena aiheena oli asteroidin lähiohitus Maasta, josta katsottiin animaatio
sen ohituksesta sekä NASA:n koostama video tutkakuvista.

Tututtuun tapaan vuorossa oli tulevan kuukauden tähtitaivaan tapahtumat sekä ajankohtainen tähtitaivas. Merkittävimpänä tapahtumana on täydellinen kuunpimennys 10.12. Lisäksi käytiin tähtitaivaasta läpi syvän taivaan kohteista mm. M1 eli Rapusumu, Herkuleen pallomainen tähtijoukko (M13) sekä monia muita kohteita.

Seuraavaksi vuorossa oli tähtitieteen merkittävimmän uutiset. Aiheina olivat mm. Marsissa nykytutkimuksen mukaan on ollut lämpimämpää, ja että tutkijat ovat löytäneet gammaburstereita tutkimalla varhaisija galakseja, joissa on metalleja enemmän kun niitä pitäisi nykytietämyksen mukaan olla. Tutkimus osoittaa, että varhaisissa galakseissa on heliumia raskaampia alkuaineita. Uutinen kehitti keskustelua myös Auringosta ja sen sisältämistä alkuaineista. Läsnä oli 9 henkeä.

Jäsenilta 12.12.2011

Aluksi keskusteltiin havainnoista, joita ei kuitenkaan ollut. Edellisen lauantain täydellinen kuunpimennys jäi näkemättä pilvisyyden takia. Pimennyksestä katsottiin netistä myöhemmin muualta maailmalta sekä Suomesta otettua kuvia. Keskusteltiin uusimmasta eksoplaneettalöydöstä Kepler 22b, joka sijaitsee elämälle suotuisalla vyöhykkeellä. Pertti kommentoi kunniajäsenemme Rauno Hämäläisen sanoneen jo 80-luvulla, että toisien tähtien ympäriltä löytyy "ekso"planeettoja, mutta häntä ei tuolloin uskottu.

Käytiin läpi yleisiä yhdistyksen asioita. Yleisönäytännöt alkavat jälleen 3.1.-20.3.2011. Lisäksi järjestetään tähtiharrastuspäivä/avoimien ovien päivä, joka pidetään Jakokoskella.

Keskusteltiin avaruusteleskooppien ja maanpäällisten putkien eroista. Pertti selvitti adaptiivista optiikkaa taululla kuvin. Jani mainitsi, että ESO ja Chile ovat tehneet sopimuksen maa-alueesta, johon tulee 42 m halkaisijaltaan olevasta teleskoopista. Tämän jälkeen käytiin läpi sen hetkinen tähtitaivas sekä näkyvät planeetat.

Tähtitieteen uutisissa aiheina oli, että Maan ulkoytimessä ei näyttäisi olevan lainkaan happea, millä saattaa olla vaikutusta virtauksiin ja mangeettikenttään. Tämän lisäksi käytiin seikkaperäisesti läpi maailmankaikkeuden alkuräjähdyksen jälkeistä kehitystä sekä vetyä raskaampien alkuaineiden syntyä. Läsnä oli 12 henkeä.

  • No labels

2 Comments

  1. Anonymous

    Kevään jäsenillat olivat antoisia ja mielenkiintoisia. Tervetuloa tutustumaan myös syksyn jäseniltoihin! T. Timo Hoikkala (samalla tämä on uusien sivujen koe)

  2. Anonymous

    Miksi leppä on punainen sisältä? Koska se on imenyt punaisuuden taivaalta ja siksi taivas on sininen. Elegantisti kaksi ongelmaa kyllä yhdellä teorialla ratkaisimme siinä kivasti.