Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Avoimien ovien ilta 6.1.2012

Seulaset järjesti loppiaisena tähtiharrastuspäivät sekä avoimet ovet Jakokosken tähtikalliolla ja tähtitornilla, jossa esillä oli harrastajavälineistöä. Valitettavasti sään ollessa pilvinen ja sateinen jouduttiin tyytymään Pertin pitämään tähtiaiheiseen diaesitykseen. Lisäksi myytiin kirjoja ja julisteita. Esityksen jälkeen oli mahdollista tutustua planeettapolkuun sekä tähtitorniin ja siellä oleviin laitteistoihin. Läsnä oli arviolta 25 henkilöä.

Tammikuun jäsenilta 23.1.2012

Aluksi Jani ja Ilkka kertoivat Jakokosken tähtitornilla havaitseneensa Orionin kaasusumua sekä Jupiteria H-alfa ja O3-suotimien läpi. Pertti selvitti kuvin suotimien toimintaperiaatetta. Jyväskylän Siriuksen Kallioplaneetarion excursion lähtöpäiväksi sovittiin la 12.5.2012.

Tututtuun tapanaan seuraavana vuorossa oli sen hetkinen tähtitaivas ja 3 kk:n tähtitaivaan tapahtumat. Jupiter ja Venus ovat hienosti näkyvissä iltataivaalla, myös Mars on ilmaantunut iltataivaalle. Ennen uutisia keskusteltiin Venäjän epäonnistuneesta Mars-luotaimesta. Uutisista aiheina olivat mm. kaksi supermassiivista mustaa aukkoa, joilla on massaa peräti 10 miljardin Auringon verran.

Tunnetuin musta aukko Cygnys pyörii itsensä ympäri 800 kierrosta sekunnista. Lisäksi keskusteltiin mustan aukon fysiikasta ja yleensä sen olemuksesta. Informaation olemuksesta keskusteltiin runsaasti - ja sen kulkemisesta mustassa aukossa. Lopuksi sovittiin havaintoilllan järjestämisestä. Läsnä oli 13 henkilöä.

Vuosikokous 27.2.2012

Vuosikokouksessa yhdistykselle valittiin uusi hallitus sekä puheenjohtaja. Uudeksi puheenjohtajaksi valittiin Timo Hoikkala ja muiksi hallituksen jäseneksi Pertti Pääkkönen, Väinö Piipponen, Ismo Kuismin ja Jani Silvennoinen. Taloudenhoitajaksi valittiin hallituksen ulkopuolelta Sanna Härkönen.

Hallituksen järjestäytymiskokouksessa valittiin varapuheenjohtajaksi Pertti Pääkkönen ja sihteeriksi Ismo Kuismin. Muina hallituksen jäseninä ovat Jani Silvennoinen ja Väinö Piipponen.

Maaliskuun jäsenilta 19.3.2012

Jani Silvennoinen toivotti kaikki tervetulleeksi maaliskuun jäseniltaan. Ajankohtaisina havaintoina olivat edellisenä perjantaina (16.3.2012) näkyneet revontulet.

Seuraavaksi käytiin läpi sen hetkinen tähtitaivas, josta hallitsevina tähdistöinä olivat Orion ja Leijona. Planeetoista näkyvissä ovat kirkas Venus ja sen lähellä oleva Jupiter sekä Leijonan tähdistössä Mars. Lisäksi käytiin läpi avaruussää ja revontuliovaalit.

Katsottiin netistä kansainvälisen avaruusaseman ottamaa videokuvaa revontulista sekä sen sijaintia taivaalla, avaruuden yllätys Norjasta - katosta läpi iskeytynyt meteoriitti. Lisäksi katsottiin video pätkä auringosta 3-ulotteisena.

Tähtitieteen uutisissa aiheena olivat Marsista Maahan tullut meteoriitti, josta joiden tietojen mukaan elämä olisi tullut Marsista Maahan. Keskusteltiin aiheesta sekä yleensä Maan ulkopuolisesta mahdollisesta elämästä. Uuden tutkimuksen mukaan Linnunradassa saattaa olla planeettoja jopa 100000 kertaa enemmän kuin tähtiä, joista suurin osa olisi vaeltavia planeettoja ilman tähteä. Myös elämän esiintymistä vaeltavilla planeetoilla pohdittiin.

Huhtikuun jäsenilta 23.4.2012

Illan aluksi uusi puheenjohtajamme Timo Hoikkala toivotti kaikki tervetulleiksi jäseniltaan.

Jani kertoi sen hetkisen tähtitaivaan ja tulevan kuun tapahtumat. Merkittävin tapahtuma on kesällä tapahtuva Venuksen ylikulku 6.6.2012, joka on kokonaan näkyvissä Pohjois-Suomessa. Jani selvensi kuvin ylikulun tapahtumaa. Lisäksi käytiin läpi katsaus Venuksesta sekä historiallisista ja tulevista ylikuluista.

Ismo Kuismin piti kattavan esityksen Venuksen tutkimuksista ja itse planeetasta. Keskusteltiin Venuksesta ja siihen tehdyista sekä tulevista tutkimuksista.

Lopuksi sovittiin talkoopäivä Jakokosken tähtitornille maanantaina 21.5.2012 klo 17.30. Läsnä oli 12 henkilöä.

Toukokuun jäsenilta 16.5.2012

Toukokuun jäseniltana pidettiin perinteiset talkoot Jakokoskella. Siivottiin talven jäljiltä torni sekä kaadettiin isoimpia puita näköhaittana pois. Talkoiden lopussa söimme talkooeväät.
Läsnä oli noin 10 henkeä. 

Jyväskylän matka 12.5.2012

Yhdistyksen excursio suuntautui Nyrölän Kallioplanetaarioon lähelle Jyväskylää. Planteeriossa katsottiin tähtitiedeaiheiset esitykset sekä niiden lomassa nautittiin seisovan pöydän antimista. Lisäksi tutustuimme Jyväskylän Siriuksen toimintaan, jota meille oli esittämässä Arto Oksanen. Lisäksi saimme selkoa Jyväskylän seudulla tehdyistä maailman luokan havainnoista, kuten eksoplaneetan ylikulusta.

Tutuistuimme myös samalla Nyrölän observatorioon, joka sijaitsi ihan kallioplanetaarion vieressä ylhäällä. Lisäksi tutustuimme Hankasalmen observatorioon ja radioteleskooppiin. Matkalle osallistui ainoastaan 9 henkilöä.


Elokuun jäsenilta 20.8.2012

Illan aluksi Jani toivotti kaikki tervetulleeksi jäseniltaan. Aluksi Jani kyseli ajankohtaisista havainnoista, kuten Venuksen ylikulusta. Ylikulkua katsoi yleisöstä ainakin Ilkka. Jani esitteli ottamiaan kuvia Venuksen ylikulusta. Perseidien tähdenlentoa oli havainnut ytksi henkilö.


Kuluvan sekä tulevan kuun tähtitaivaan tapahtumat käytiin läpi. Keskusteltiin kaukoputken historiasta sekä heilurista. Lisäksi aiheina olivat myös coriolisvoima, jota selvitettiin tykin kuulan lentämisen sekä sääilmiöiden avulla. Sään ohessa keskusteltiin myös eri salamatyypeistä.

Pertti esitteli Sannan ideoimaa piirustuskilpailua liittyen Seulasten 40-vuotisjuhlaan. Lopuksi sovittiin havaintoilta. Läsnä oli 6 henkeä. 

Syyskuun jäsenilta 17.9.2012

Ilta aloitettiin käymällä läpi läpi yhdistyksen asioita sekä katsottiin jo vuoden 2013 jäsenillat valmiiksi. Ajankohtaisissa asioissa Jani kertoi avaruusrekasta osana kansainvälistä avaruusviikkoa. Tuttuun tapaan vuorossa oli sen hetkinen tähtitaivas ja tähtivaan merkittävimmät tapahtumat, kuten planeettojen näkyminen. Lisäksi tähtitaivaan tapahtumien yhteydessä tietopaketti Jupiterista.


Ismo piti kattavan esityksen kaasu- tai "jää"planeetoista Uranuksesta ja Neptunuksesta. Esityksen yhteydessä havainnollistettiin universumia kuvin taululla. Myös pimeä energia sai osansa keskustelussa. Myös planeettojen syntyteorioita käytiin läpi. Neptunus säteilee enemmän energiaa kuin saa Auringostä säteilyä, eli planeetalla voisi olla esimerkiksi radioaktiivista hajoamista. Lopuksi tehtiin kirjatilaus. Läsnä oli 16 henkeä.

Lokakuun jäsenilta 22.10.2012

Illan aluksi käytiin tuttuun tapaan läpi illan tähtitaivas ja tulevat tähtitaivaan tapahtumat. Katsottiin Oton ja Akin ottamia valokuvia tähtitaivaasta, joista virisi vilkas keskustelu. Lisäksi keskusteltiin Australian radioteleskoopista sekä planeettaluotaimista ja niiden toiminnasta. Läsnä oli 12 henkeä. 

Marraskuun jäsenilta 19.11.2012

Jani piti katselman illan tähtitaivaasta sekä tulevista tähtitaivaan tapahtumista.Seppo sanoi, että Kuusta nähtynä Maa on pieni taivaankappale, josta keskusteltiin jonkin verran. Ismo järjesti kattavan esityksen rengasplaneetta Saturnuksesta ja sen suurimmasta Titanista. Rengasjärjestelmän ohuus aiheutti keskustelua, johon paras metaforinen vertauskuva: ohuenpi kuin parkettien parta peitsi.

Lopuksi järjestettiin Seulasten piirustuskilpailun voittajakuvien äänestys. Läsnä oli 16 henkeä.

Joulukuun jäsenilta 10.12.2012

Jani esitteli joulukuun ja tammikuun 2013 tähtitaivaan merkittävimmät tähtitaivaan tapahtumat. Lisäksi sovittiin avoimien ovien / tähtiharrastupäivien järjestämisestä Jakokosken tähtitornilla alustavasti helmikuussa.

Ismo järjesti kattavan esityksen Aurinkokunnan suurimasta planeetassa, Jupiterista. Esityksen aikana keskusteltiin planeetasta ja sen suuresta koosta. Syntyaikoina planeetta on ollut nykyistä paljon lähempänä Aurinkoa kuin se nyt on. Lisäksi esiteltiin kattavasti Jupiterin suurimmat kuut, Io, Europa, Ganymedes ja Callisto. Keskusteltiin kuiden monimuotoisuudesta sekä Jupiterin painovoiman vaikutuksesta kuihin. Aiheina oli myös Jupiteria ja sen kuita tutkineet luotaimet sekä Saturnuksen Titan-kuuhun laskeutunut Huygens. Lopuksi vielä äänestettiin piirustuskilpailun nuorimman osallistujaryhmän voittaja. Läsnä oli 9 henkilöä.


  • No labels

2 Comments

  1. Anonymous

    Korjaus 23.1.2012: Jani ja Ilkka olivat tornilla testailleet suotimia, Sanna vetäytyy tästä kunniasta tällä kertaa ;)

  2. Aikaisemmin julkaistuja alkuperäistekstejä touko - joulukuun osalta on nyt korjailtu. Muun muassa Titan on laitettu Jupiterin sijaan kiertämään Saturnusta, ja Jupiterin kuukavalkadiin on lisätty sen suurin kuu Ganymedes.