Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Avoimet ovet 19.1.2013

Yhdistyksen 40-vuotisen taipaleen kunniaksi järjestettiin Jakokosken tähtitornilla avoimien ovien ilta. Seulasista paikalla olivat Timo, Sanna, Jani, Ilkka, Arvo, Martti ja Seppo. Lisäksi esillä oli kaukoputkia ja kiikareita.

Tapahtumassa pidettiin kaksi luentoa tähtitieteen harrastuksesta sekä tähtitaivaan kohteista ja tähtikuviosta. Lisäksi myytiin tähtiharrastuskirjoja ja julisteita. Illan yhteydessä oli mahdollisuus tututua tähtitorniin ja siinä oleviin laitteistoihin. Paikallinen sanomalehti Karjalainen kirjoitti Seulasten tähtiharrastuksesta koko aukeaman jutun lehteen. Tapahtuma keräsi arviolta 80 kävijää.

Tammikuun jäsenilta 21.1.2013

Illan aluksi Jani toivotti kaikki tervetulleiksi 2013 vuoden ensimmäiseen jäseniltaan. Keskusteltiin yhdistyksen ajankohtaisista ja menneistä asioista, kuten avoimien ovien päivästä, joka järjestettiin yhdistyksen 40-juhlavuoden kunniaksi. Avoimet ovet järjestettiin la 19.1.2013, jonne oli arviolta tullut 80 henkilöä. Jani kertoi tarkemmin tapahtumasta, jossa pidettiin kaksi luentoa tähtitaivaan tähtikuviosta sekä tähtiharrastuksesta.

Ismo piti luennon asteroidesta, komeetoista sekä Merkuriuksesta. Katsotsiin netistä komeettojen ISON ja Halleyn komeetan radat. Myös asteroidien lähiohituksesta herättibvät keskustelua, josta tuoreimpana 33 000 km etäisyydellä ohittava asteroidi 2012 AD14, joka ohittaa Maan 15.2.2013 klo 22 aikoihin.

Uutisissa aiheina olivat mm. Cassini-luotaimen instrumentit sekä sekä sen löytämät joet ja järvet Titanin pinnalta, sekä Kuun löytäjä Cristiaan Huygens, jonka mukaan laskeutuja oli nimetty. Lisäksi aiheena oli Titanin järville lähetettävä luotain, Titan Mare Explorer. Vaa'an tähdistöstä on löydetty tällä hetkellä maailman kaikkeuden vanhin tähti, jolla on ikää kahden tulkinnan mukaisesti joko 13,2 tai 13,9 miljardia vuotta. Tämä aiheutti voimakasta keskustelua tähtien, avaruuden ja galaksien iästä. Selvyteen ei ainakaan päästy siitä, miksi se on niin iäkäs tähti. Läsnä oli 15 henkilöä.

Vuosikokous 25.2.2013

Yhdistyksen vuosikokouksessa valittiin yhdistyksen puheejohtajaksi Timo Hoikkala ja taloudenhoitajaksi hallituksen ulkopuolelta Sanna Härkönen. Muiksi hallituksen jäseneksi valittiin Pertti Pääkkönen, Väinö Piipponen, Otto Karppanen ja Jani Silvennoinen.

Uuden hallituksen järjestäymiskokouksessa valittiin yhdistyksen sihteeriksi Jani Silvennoinen ja varapuheenjohtajaksi Pertti Pääkkönen.

Keskusteltiin lisäksi yhdistyksen juhlavuodesta ja muista yhdistyksen asioista.

Maaliskuun jäsenilta 18.3.2013

Jäsenilta pidettiin, mutta koska sihteeri ei ollut paikalla kukaan ei ilmeisesti ole kirjannut ylös keskusteltuja asioita.

Huhtikuun jäsenilta 22.4.2013

Illan aluksi Timo Hoikkala toivotti kaikki tervetulleeksi jäseniltaan.

Jani esitteli illan tähtitaivaan ja tulevan kuun tähtitaivaan merkittävimmät tapahtumat.

Uutiskatsauksessa oli aiheena Planck-sateliitin uudet mittaustulokset kosmisesta taustasäteilystä, josta keskusteltiin kiivaasti ja hartaasti.

Jani piti kattavan esityksen Mars-planeetasta. Käytiin planeetan tutkimuksen historiaa, planeetan asentoja sekä Marssin kuiden löytymisen historia ja tulevaisuus. Huomattava tähtitaivaan tapahtumana Marssissa on Maan ja Kuun ylikulku, joka tapahtuu 10.11.2086, josta Kuu erottuisi pienenä pisteenä.

Pertti piti esityksen Kuun radasta, josta keskusteltiin. Keskustelun aiheina olivat mm. Kuun loittoneminen. pimennykset, korkeus taivaalla ja vuorovesivoimat. Jani sanoi vielä muistisääntön Kuun näkymiseen: talvella korkealla ja kesällä matalalla. Katsottiin netistä animaatio Kuun huojunnasta.

Sovittiin lopuksi talkoiden päivämääräksi ma 20.5.2013 klo 17.00 Jakokosken tähtitornilla. Läsnä oli 11 henkilöä.

Toukokuun jäsenilta 20.5.2013

Sää suosi talkoolaisia pikku viimaa lukuunottamatta erinomaisesti. Paikalle oli saapunut 9 henkilöä lukien Jakokosken ex-kyläpäällikkö Pentti Seutu.

Pentti siisti raivaussahalla tornin ympäristön pikkupuustosta ja muut siivosivat tornin perusteellisesti moppaamalla sekä pyyhkimällä paikat kerrankin kunnolla.

Osa talkooväestä pääsi havaitsemaan Auiringon lisäksi Venusta ja Jupiteria.

Elokuun jäsenilta 19.8.2013

Varapuheenjohtaja toivotti jäsenistön tervetuleeksi kesätauon jälkeen. Aluksi keskusteltiin mahdollisuuksista jatkaa jäseniltoja yliopiston tiloissa. Lisäksi tututustuttiin äskettäin löytyneeseen kirkkaaseen novaan Delfiinin tähdistössä.

Jani esitteli tulevan kuukauden tähtitaivaan tapahtumia, jonka jälkeen hän piti esitelmän Auringosta. Läpi käytiin sen rakennetta, energian tuottoa ja aurinkotutkimusta.

Syyskuun jäsenilta 23.9.2013

Aluksi keskusteltiin aiheesta "onko kukaan nähnyt mitään." Ainakin Ilpo oli havainnut revontulia lapinmatkallaan. 

Ismo kertoi tähtitieteen uutisista: oli löydetty "auringon kaksoisveli", Marsista ei ole löydetty metaania mutta titanista on löydetty jäätä. Lisäksi on keksitty selitys Europa-kuun railoille. Aiheiden yhteydessä syntyi keskustelua elämän mahdollisuudesta tuntemillamme taivaankappaleilla. Lisäksi Ismo kertoi Voyager-luotaimen poistumisesta Auringon vaikutuspiiristä ja havainnollisti taululla heliopaussin rakennetta.

Myös paikallisen jätinkirkon löytymistä Pielisen saaresta Lieksasta käytiin läpi. Keskustelua herätti mm. niiden valtaisa merkitys aikalaisille, eli kuinka vähäisistä resursseista huoliimatta on ollut varaa rakentaa tämän kaltaisia monumentteja, kuten mm. Englannin Stonehenge tai Egyptin pyramidit.

Pertti esitteli syksyn tähtitaivaan, ja kertoi miksi tähtitaivas näkyy samassa asennossaan syksyisin pimeän tullen. Hän myös antoi evoluutiopsykologisen selityksen sille, miksi Kuu näyttää suuremmalta lähellä horisonttia. Lisäksi perehdyimme ISON-komeetan rataan ja puntaroimme sen näkymistä vuodenvaihteessa.

Timo esitteli kairattua kivinäytettä ja Ilkka upeita tähtitaivaskuviaan; näitä olivat mm. Lyyran Rengassumu, M31 ja M33. Kuvat innostivat keskusteluun mm. sumun värien synnystä; tässä kohdassa emme kuitenkaan löytäneet evoluutiopsykologista selitystä. Fysikaalinen selityskin jäi vielä hieman epäselväksi, vaan ehkäpä tämä seuraavaan jäseniltaan mennessä hahmottuu.

Lokakuun jäsenilta 21.10.2013

Aluksi puheenjohtaja Timo esitteli diahankkeemme edistymistä.

Ismo piti esitelmän avaruusluotaimista, keskittyen lähinnä komeetta- ja asteroidiluotaimiin. Käsiteltiin erilaisia moottoriratkaisuja, mittalaitteita ja tutkimusten päämääriä. Tutkittiin tarkemmin muutamia luotaimia: Pioneerit; Halleyn komeettaa mitanneet Vega 1 ja 2, Sakigake, Suisei ja Giotto; asteroidi Itokawaan matkannut Hayabusa sekä Rosetta.

Erityisen mielenkiintoinen oli kuvailu Hayabusan ihmeellisistä seikkailuista. Pioneerien yhteydessä käsiteltiin myös Pioneer-anomalia ja sen selitysyrityksiä. Toimivaa ratkaisua emme ole ennen nähneet, mutta nähtiinkö nyt?

Pertti esitteli kuukauden tähtitaivaan: tähdistöt, planeetat ja Orionidien tähdenlentoparven. Lopuksi katsottiin vielä uutinen, jonka mukaan mahdollisesti suurin tunnettu tähti olisi räjähtämässä. Pertin analyysin pointti taisi kuitenkin mennä yleisöltä hieman ohi. Vai menikö?

Marraskuun jäsenilta 18.11.2013

Puheenjohtaja Timo Hoikkala toivotti kaikki tervetulleiksi. Timo piti läsnäolijoille pienen kyselyn kiinnostavimmista tähtitieteen osa-alueista, joiden perusteella suunnitellaan tulevan kevään ohjelmaa.

Jani esitteli tulevan illan tähtitaivaan ja kuukauden merkittävimmät tapahtumat. Komeetta ISON:sta tulee loppuvuodeksi huikea komeetta, jos se selviää Auringon lähiohituksesta.

Jani piti esitelmän tutkimussateliiteista niiden historiasta tulevaisuuden sateliitteihin. Aiheina oli myös avararuusromu ja sen vaikutukset avaruuslentoihin. Ismo näytti vielä animaation Rosetta-luotaimen monimutkaisesta matkasta komeetta 67P/Churyumov-Gerasimenkonille.

 

Joulukuun jäsenilta 9.12.2013

Illan aluksi Ilpo esitti uuden kosmologisen mallinsa. Tämä johti vilkkaaseen keskusteluun, jossa yllättävän nopeasti ratkaisimme kaikki kosmologian keskeiset ongelmat. Vai ratkaisimmeko? Tähän palataan tuonnempana.

Jani esitteli kuukauden tähtitaivaan.

Pääaiheena oli Ismon ja Janin esitys luotaimista. Ensiksi Ismo selosti luotaintyypit - näitä olivat mm. kiertolaiset, törmääjät, laskeutujat ja kulkijat. Sitten tutkittiin matkustustavat: kemiallinen raketti, ionimoottori, aurinkopurje ja painovoimalinko. Ja vielä erilaiset sähköntuottomenetelmät avaruudessa.

Sitten saatiin katsaus tunnettuihin luotaimiin planeettakohtaisesti. Merkuriuksen Mariner, Messenger ja Bepi Colombo; Venuksen Marinerit ja Venerat; Marsluotaimet ja aurinkokunnan ulko-osien tutkimusalukset sekä vielä New Horizons.

Jani selosti tarkemmin Kuuluotaimia ja erityisesti Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus- ja Neptunustutkimusta. Tässä syntyi keskustelua varsinkin Titan-kuun kohdalla. Lopuksi katsottiin vielä videoita ISON-komeetan aurinko-ohituksesta.

 

 • No labels

8 Comments

 1. Anonymous

  Voitteko lisätä nimeni Avoimien ovien iltaan 19.1.? Timo oli myös paikalla Seulasten ryhmästä. Ainakin hän muistaa Arvon olleen siellä. Hän kun on työn touhussa yleensä Citymarketin suutarina. Ja onnistunut ilta joka tapauksessa! Tähdetkin näyttäytyivät, toisin kuin muulloin tänä talvena. Juhlavuosi jatkuu edelleen! Nauttikaamme siitä, ja tervetuloa jäseniltaan tai näytäntöihimme.

  1. Anteeksi, etten ole huomannut kommenttia vasta kuin nyt :-o Nimesi on nyt lisätty listaan.

   Pertti

 2. Anonymous

  Tervehdys,

  Olisiko tulossa vasta-alkajille suunnattua tilaisuutta koskien kaukoputkien käytöstä ja aurinkokuntamme perusplaneetoista/kuut.?

  Yt,

  Pasi

  1. Anonymous

   Terve Pasi ja pahoittelut myöhäisestä kommentista.

    Samanlaista toivomusta on muutama muukin näistä aiheista kiinnostunut esittänyt. Eli käytännössä helposti omaksuttavaa perustietoa, josta on sitten hyvä jatkaa eteenpäin. Selvitämme hallituksen kanssa mahdollisuutta järjestää koulutusta joko Seulasten toimesta tai Kansalaisopiston kurssilla v. 2014 puolella.

   TTerveisin,

   TTimo Hoikkala, Seulaset ry.

   1. Anonymous

    Eikös planeetat ja kuut käyty juuri läpi viime syksyn ja kevään aikana? Lähinnä Ismon taholta esitellen.

    Väinö, Seulaset ry

 3. Anonymous

  Kirjoitin vastauksen Pasille, mutta kun ei ollut tallennusmetodia tiedossa, se hävisi. Yritämme uudelleen.

  1.  
 4. Anonymous

  Hei Väinö ja Pasi,

  kyse oli "peruskurssista" mikä ei ole sama kuin jäsenilta. 

  Lähtökohtana oli antaa lisätietoa, minkä pohjalta on sitten helpompi jatkaa erikoisempiin aiheisiin. Käytännössä tämä tarkoittaa aiheita, mitkä vaativat yksityiskohtaisempaa miettimistä ja perehtymistä.Eli pääsemistä "sisään" tiedon valtavirtaan.

   Jäsenilloissa Ismon ja muiden aurinkokunnan esittelysarja oli kyllä hyvä, mutta se ei tavoita kaikkia.

  Terveisin,

  Timo/Seulaset ry.

 5. Anonymous

  Tere,

  Kiitoksia vastauksista. Itselläni on käytetty S-G kaukoputki, jota en kuitenkaan vielä osaa käyttää kunnolla. Lähestyin kysymyksellä, jos kokeneemmalta porukalta voisi saada tietoa perusfunktioista (esim. kalibrointi, peruskäyttö, suodattimet yms.)

  Tarkoituksena olisi aloittaa tämä kiehtova harrastus ja osallistua infotilaisuuksiinne.

  Yt,Pasi