E-oppimisen tukipalvelut, Itä-Suomen yliopisto: oppitupa(at)uef.fi (http://www2.uef.fi/fi/opinto-ja-opetuspalvelut/oppitupa1)


Skip to end of metadata
Go to start of metadata

 

Mikä on info- tai tietograafi?

Infograafi (tietograafi, infografiikka) on tiedon visualisointia niin, että tieto on helpompi ja nopeampi omaksua kuin esimerkiksi tekstimuotoisena. Yksi jokapäiväinen ja vuosikymmenien ajalta tuttu tapa visualisoida tietoa on sääkartta (ks. esim. http://ilmatieteenlaitos.fi/). Infograafi eroaa tilastollisesta kuviosta siinä, että infograafissa on kaikki mukana: sekä tekstit että tekstejä selventävät kuvat ovat samassa tuotoksessa. Perinteiset infograafit ovat posterityyppisiä kuvia, mutta nykyään on paljon myös interaktiivisia ja toiminnallisia infograafeja, jotka lähenevät animaatiota, multimediaa ja simulaatiota (ks. esim. http://visual.ly/inequality-real).

Sometek sanoin

Icon

Lainaus Ilkka Olanderin Sometek blogista Infografiikka on kaunista tietoa: "Infografiikka jalostaa tylsän datan kauniiksi tiedoksi. Infografiikan keinoin voidaan tiivistää suuria tietomääriä pieneen tilaan ja esittää monimutkaiset asiat yksinkertaisesti ja ymmärrettävästi. Parhaimmillaan visualisoitu tieto on elämys, joka muistetaan ja jonka ääreen palataan. "

Miten teen infograafin?

Infograafeja rakennetaan enimmäkseen ohjelmilla, jotka asennetaan koneelle (esim. Adobe Illustrator, MS PowerPoint, kuvankäsittelyohjelmat), mutta on muutamia sosiaalisen median sovelluksia tai pilvipalveluja, joilla on kätevää luoda infograafeja, esimerkiksi erityisesti infograafien tekoon tarkoitettu esim. Infogr.am, PiktoChart, Easel.ly. Muita palveluja ovat muun muassa Prezi tai nettipohjainen kuvankäsittelyohjelma Sumopaint. Mobiililaitteille voi asentaa maksuttoman, vektoripohjaisen Adobe Ideas -sovelluksen: https://itunes.apple.com/us/app/adobe-ideas-vector-drawing/id364617858?mt=8.

Miten löydän infograafeja?

Netissä on useita palveluja, jotka kokoavat infograafeja ja joista voi tilata esimerkiksi "päivän infograafin" (ks. linkit alla: Cool Infographics, Daily Infographics). Myös monet organisaatiot ja mediat ovat valinneet infograafin tiedotuksen ja markkinoinnin visualisointiin (esim. EP, YLE).

Esimerkkejä ja lisätietoa infograafeista

Yleisradion tuottamia infograafeja

Infograafi oppimateriaalina

eLearning & Educational Infographics

Yksittäisiä infograafeja

Muita mielenkiintoisia infograafeja