Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Sivun sisältö

1 Miten wikialueen käyttäjiä ja näkyvyyttä hallinnoidaan?

Wikialueen luojana tai tilaajana olet automaattisesti myös sen ylläpitäjä (Space admin). Voit siis muokata wikialueen näkyvyyttä ja käyttäjien oikeuksia, mutta huomaa seuraavat käyttösäännöt:

Tärkeitä sääntöjä

Icon
 • Älä poista wikialueen hallinnointioikeuksia (Space Admin) itseltäsi.
 • Älä anna ulkopuolisille, nimettömille (anonyymeille) käyttäjille muita oikeuksia kuin luku- ja kommentointioikeus (View, Comment).
 • Seuraa säännöllisesti, mitä wikialueellasi tapahtuu, rajoita käyttöoikeuksia tarvittaessa ja ota vakavissa ongelmatilanteissa yhteys ylläpitoon.

Katso aikaisemmasta ohjeesta, miten pääset hallinnoimaan aluettasi. Browse > Space Administration > Permissions-välilehdellä voit jakaa ja rajoittaa oikeuksia.

Oletuksena vain adminin käytössä

Icon

Kun wikialue luodaan, se on oletusarvoisesti suljettu ja vain alueen adminin käytössä

 

Voit jakaa käyttöoikeuksia

 • ryhmille - Groups
 • yksittäisille käyttäjille - Individual Users
 • ulkopuolisille, nimettömille (anonyymeille) käyttäjille, jotka näkevät sisällöt ilman kirjautumista - Anonymous Access.

1.1 Käyttöoikeuksia jakaminen ryhmille (groups)

Säästät hieman vaivaa, kun käytät globaaleja ryhmiä yksittäisten käyttäjien sijaan: esimerkiksi ryhmä confluence-users  sisältää kaikki UEFAD-tunnuksilla kirjautuneet käyttäjät. Kun kirjaudut UEFAD-tunnuksilla UEF-wikiin, näet etusivun sisällysluettelossa ylläpitämiesi wikialueiden lisäksi kaikki ne wikialueet, joihin confluence-users -ryhmälle on annettu lukuoikeudet.

1.1.1 Lisää käyttöoikeuksia ryhmälle

 1. Valitse Edit Permissions.
 2. Klikkaa suurennuslasia Groups -luettelon alla. Jätä hakukenttä tyhjäksi ja klikkaa Search-painiketta. Näin saat luettelon kaikista ryhmistä. Lisää ryhmä Add-painikkeella.
 3. Lisää uudelle ryhmälle oikeuksia. Actions-sarakkeen rattaasta (rivin lopussa) voit valita Select All, jolloin uudelle ryhmälle lisätään kaikki oikeudet. Voit lisätä oikeuksia myös rastittamalla.
 4. Tallenna muutokset klikkaamalla Save All -painiketta sivun alareunassa.

1.1.2 Poista käyttöoikeuksia ryhmältä / poista ryhmä wikialueelta

Kun haluat poistaa ryhmältä käyttöoikeudet kokonaan, valitse Actions-sarakkeen rattaasta (rivin lopussa) Deselect All. Kun tallennat muutokset, ryhmä poistuu listalta.

1.2 Jaa käyttöoikeuksia henkilöille (individual users)

Usein on tarpeen asettaa oikeudet joka käyttäjälle erikseen. Varsinkin jos haluat pitää alueesi suljettuna tai haluat antaa tietyille käyttäjille enemmän oikeuksia kuin koko ryhmälle.

1.2.1 Lisää käyttöoikeuksia henkilölle

 1. Valitse Edit Permissions.
 2. Kirjoita käyttäjän nimi tai UEFAD-tunnus hakukenttään Individual users -luettelon alla. Sitä mukaa kuin kirjoitat nimeä, saat ehdotuksia sopivista henkilöistä. Suurennuslasista pääset hakutoimintoon, jonka kautta voit etsia käyttäjätunnusta joko nimen osan tai sähköpostiosoitteen perusteella. Lisää käyttäjä Add-painikkeella.
 3. Lisää uudelle käyttäjälle oikeuksia. Actions-sarakkeen rattaasta (rivin lopussa) voit valita Select All, jolloin uudelle käyttäjälle lisätään kaikki oikeudet. Voit lisätä oikeuksia myös rastittamalla.
 4. Tallenna muutokset klikkaamalla Save All -painiketta sivun alareunassa.

1.2.2 Poista käyttöoikeuksia henkilöltä / poista henkilö wikialueelta

Kun haluat poistaa henkilöltä käyttöoikeudet kokonaan, valitse Actions-sarakkeen rattaasta (rivin lopussa) Deselect All. Kun tallennat muutokset, henkilö poistuu listalta.

1.3 Kirjautumattomat käyttäjät  (Anonymous users)

Anonyymi-käyttäjä tarkoittaa kirjautumatonta käyttäjää. Alueen luonnin jälkeen anonyymikäytäjälle ei ole lukuoikeutta alueeseen.

Icon

Älä lisää kirjautumattomille käyttäjille muita oikeuksia kuin luku ja kommentointi!

2 Miten kutsut käyttäjiä wikialueelle?

Erillistä kutsusovellusta UEF-wikissä ei ole, vaan voit kutsua käyttäjiä sähköpostitse esimerkiksi tämäntyyppisellä viestillä:

Tervetuloa opintojakson / projektin 'X' wikialueelle!

Olen perustanut UEF-wikiin wikialueen, jonka nimi on 'X'. Wikialue on osoitteessa https://wiki.uef.fi/display/X/. Itä-Suomen yliopiston käyttäjät kirjautuvat wikiin UEFAD-tunnuksilla. Katso tarkempia ohjeita kirjautumisen jälkeen Confluence Wikin ohjeet vs 5 ja sieltä Ohjeita UEF-wikin käyttöön.

Tervetuloa mukaan!