Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Vastailepa

Mitä vastaat: Kysymys 1
 1. Onko Sinulla oma maksiimi? Voitko muotoilla   sellaisen?

Mitä vastaat: Kysymys 2

2. Olet kesäleirillä vastaavana työntekijänä. Juuri ruokailun alkaessa hätääntynyt muslimivieraiden tulkki kysyy sinulta "Ei kai vain ruuassa ole sianlihaa, muslimit eivät sitä koskaan syö?" Olet epävarma, et tiedä tarkkaan. Miten menettelet? Perustele.

Nettisivu
Löydätkö maksiimi-ajattelua jostain?
 • No labels

17 Comments

 1. Opiskelijanumero 290869

  Kysymys 1

  Maksiimeja:

  • Kuuntele itseäsi ja muita.
  • Ole oma itsesi.
  • Ole rehellinen.

  Kysymys 2

   

  Sanoisin aluksi, että en osaa sanoa onko ruoassa sianlihaa. Selvittäisin asiaa keittiöhenkilökunnan kanssa. Jos ruoassa on sianlihaa, tietysti sanoisin sen muslimeille. Pyrkisin siihen, että he saisivat kuitenkin jotain muuta syötävää ja että he eivät joutuisi olla nälissään. En näe tässä tilanteessa mitään syytä valehdella muslimeille. Koraanissa sanotaan, että sianlihansyönti on kielletty ja siksi tuntuisi oudolta valehdella muslimivieraille. Olisin rehellinen kyseisessä tilanteessa heille.

   

  Nettisivu

  https://hidastaelamaa.fi/2016/11/rohkeasti-oma-itsesi-7-voimakuvaa/

 2. Opiskelijanumero: 290961

  Kysymys 1.

  Maksiimini:

  -Nauti elämässä siitä pienestä mitä sinulla vielä on, koska sekään ei ole ikuista.

  -Nauti aina jos voit.

  Kysymys 2. Olisin rehellinen epätietoisuudesta asian suhteen ja selvittäisin sen. Seuraisin tilannetta, sillä jos vieraat olisivat jo syöneet ruokaa ja saisivat kuulla sen sisällöstä olisi harmin määrä suurempi, kuin jos asiasta pysyisi vaiti, kun vahinko on jo tapahtunut. Jos taas ennättäisin korjaamaan mahdollisen virheen ennen sen tapahtumista, olisi se minun prioriteettini.

  Nettisivu: http://oppimateriaalit.internetix.fi/fi/avoimet/8kieletkirjallisuus/pragmatiikka/yhteisty.html

 3. Anonymous

  Opiskelijanumero: 298080

  Kysymys 1: 

  -Tee muille niinkuin itsellesi haluaisit tehtävän. 

  -Miksi olla hankala kun pienellä vaivalla voi olla mahdoton?

  Kysymys 2:

  Tässä tilanteessa olisin rehellinen ja kertoisin mikä on tilanne. Koen että rehellisyys on oikein, joka tilanteessa, kultuurista riippumatta. Itselläni on suuri kynnys valehteluun ja koen sen olevan väärin joka tilanteessa. 

 4. Anonymous

  Opiskelijanro: 290901

  Maksiimi:

  • Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.
  • Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi
  • Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille
  • Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan
  • Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.

  Mitä vastaat: Kysymys 2

  2. Olet kesäleirillä vastaavana työntekijänä. Juuri ruokailun alkaessa hätääntynyt muslimivieraiden tulkki kysyy sinulta "Ei kai vain ruuassa ole sianlihaa, muslimit eivät sitä koskaan syö?" Olet epävarma, et tiedä tarkkaan. Miten menettelet? Perustele.

  Aluksi tietysti tarkistaisin, mitä ruokaa on tarjolla. Jos olen epävarma, tarkistaisin asian vielä keittiöltä. Luennolla esiin nostettujen kulttuurierojen seurauksena aloin kuitenkin pohtia, olisiko kohteliaampaa sittenkin väittää, että kyseessä ei ole sianlihaa, huolimatta siitä, mitä ruokaa on tarjolla. Ideaalitilanteessa tällaista ongelmaa ei olisi, vaan tarjottavat olisi huomioitu jo etukäteen. Jos kyseessä kuitenkin olisi possukastike tai sikanauta-jauheliha, suora valehtelu tuntuisi itselleni väärältä ja pahalta, mutta tilanteessa pitäisi huomioida ja tulkita asia vieraiden näkökulmasta ja tuntea heidän kulttuuriaan. Kumpi olisi heille lopulta pahempi asia: jättää koko ruokailu välistä siksi, että emme osanneet huomioida vieraita ruokailua suunnitellessamme vai antaa heidän syödä tyytyväisinä sianlihaa? Mitäpä sitten kävisi, jos vieraamme myöhemmin saisivat tietää syöneensä sianlihaa, vaikka itse olisin väittänyt muuta? En tunne muslimeille tyypillistä kasvojenmenettämiskulttuuria kovin hyvin, jotta osaisin sanoa, mikä olisi toimivin ratkaisu.

  Nettisivu:

  https://raamattu.fi/raamattu/KR92/MAT.7/Matteus-7


   

 5. Anonymous

  Opiskelijanumero: 291526

  Kysymys 1.

  • Jos luulet aina olevasi oikeassa, olet mitä todennäköisemmin väärässä
  • Voit oppia kaikesta ja kaikilta
  • Kohtaa ihminen ihmisenä/yksilönä
  • Hymyllä pääset jo pitkälle


  Kysymys 2.

   

  Ensimmäisenä pyrkisin selvittämään onko ruuassa sianlihaa joko kysymällä keittiöstä tai omin avuin. Jos en tämänkään jälkeen olisi täysin varma, kertoisin rehellisesti etten tiedä. Ilmaisisin kuitenkin että hätä ei olisi tämän näköinen vaan voisimme järjestää heille muuta syötävää. Itse ajattelen että totuus on paras vaihtoehto suoraan kysymykseen. Henkilökohtaisesti kokisin toimivani epäkunnioittavasti jos valheen nojalla tarjoaisin heille ruokaa, joka ei sovellu heille. Luennolla keskustelimme mahdollisista kulttuurieroista, mutta itse uskon että suoraselkäisyys olisi toimintatapana varmin.


 6. Anonymous

  Opiskelijanumeroni 283998

  Kysymys 1: 

  Omat maksiimini voisivat olla: 

  • Ajattele ja kuuntele muita, mutta muista välillä myös itsesi.
  • Pyri oikeudenmukaisuuteen. 
  • On ihan sallittua olla epävarma -  kysy mieluummin tyhmiä kysymyksiä kuin korjaa tyhmiä virheitä.

  Kysymys 2:

  Kertoisin heti, että en ole täysin varma asiasta. Tarkistaisin ensiksi mitä ruokaa on tarjolla, ja jos ruuan nimikkeestä ei voi päätellä, mitä ruoka mahdollisesti sisältää, yrittäisin selvittää asiaa keittiöstä/ruuan järjestäjältä. Jos ruoka sisältäisi sianlihaa tai varmaa tietoa asiasta ei olisi mahdollista saada siinä tilanteessa selville, kertoisin asian suoraan, enkä lähtisi peittelemään tehtyä virhettä. Tämän jälkeen toki pyrkisin järjestämään muslimivieraille sellaista ruokaa, joka sopisi heidän ruokavalioonsa, jotta hekin voisivat osallistua ruokailuun muiden kanssa, sillä en koe myös sitäkään oikeaksi, että kyseiset vieraat jäisivät ilman ruokaa leirin järjestäjien virheen johdosta. Mielestäni tällainen toimintatapa olisi oikein, sillä haluaisin myös omat tottumukseni otettavan huomioon, jos itse vierailisin jossain. Myös rehellinen sattuneen virheen myöntäminen järjestäjien on parempi vaihtoehto kuin se, että muslimivieraat kokisivat itse tehneensä virheen, jos sattuisivat vahingossa syömään sianlihaa. Ei virhettä kuitenkaan pitäisi vierittää toisten niskoille. Valehtelemalla kokisin myös olevani epäkunnioittava heidän uskontoaan ja kulttuuriaan kohtaan. 

   

 7. Opiskelijanumero: 291746

  Kysymys 1:

  Maksiimeitani:

  1. Pyri aina totuuteen, kauneuteen ja hyvyyteen.

        2. Ilman, että tiedät ja ymmärrät totuuden et voi tietää miten olla hyvä.

        3. Tee mahdollisimman paljon hyvää, auta muita.

        4. Toteuta Jumalan tahtoa ja rakkautta itsessäsi, itsellesi ja muille... Ole se ihme jonka toivoisit muiden olevan.

        5. Rakasta Herraa, Jumalaasi, koko sydämestäsi, koko sielustasi ja mielestäsi.

        6.  Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi

        7.Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille

        8.Älkää tuomitko, ettei teitä tuomittaisi. Niin kuin te tuomitsette, niin tullaan teidät tuomitsemaan

        9.Älkää siis huolehtiko huomispäivästä, se pitää kyllä itsestään huolen. Kullekin päivälle riittävät sen omat murheet.

  Kysymys 2:

  Ennenkuin tunnilla käyty keskustelu oltiin käyty olisin vain rehellisesti kertonu etten tiedä onko ruassa sianlihaa ja en olisi huomannut varoa omaa äänenlujuuttani esimerkiksi. Käydyn keskustelun jälkeen en edelleenkään valehtelisi, mutta sanoisin ainakin asian paljon hiljemmin ja kysyisin muslimilta niin ettei se herätä huomiota ja ilman että ketään muu kuulee haluaako hän muuta ruokaa jos ei syököön sitä mitä muutkin jos hän haluaa muuta ruokaa järjestämme hänelle muuta.

   

   

 8. Anonymous

  opiskelijanumero289914

  kysymys 1

  -Pyrin pitämäänmielessä klassikon tee muille niinkuin haluaisit itsellesi tehtävän

  -Toienn mitä ole pyrkinyt pitää milessä on: Koita pysyä positiivisena eri elämäntilanteissa.

  kysymys 2

  Pyrkisin selvittämään asian tutkimalla ruokaa ja yrittämällä ottaa yhteyttä ruuan tekijään. Mutta jos asia ei selvene kertoisin vain, että en valitettavasti tiedä ja pahoittelisin tilannetta.

 9. Anonymous

  Opiskelijanumero 292208


  Kysymys 1

  Luota omaan intuitioosi
  Usko vasta, kun voit tehdä itse omat päätelmäsi asioista tai ihmisistä  Kysymys 2

  Asia olisi selvitettävä keittiöstä tai jos ruoka tulee sinne valmiina, niin keskuskeittiöltä. Tämän voi hoitaa kysymällä keittiön henkilökunnalta. Tässä tapauksessa ongelma tulee lähinnä siinä että ruokailijoita on niin paljon. Yleensä tällaisessa leiriympäristössä on laskettu ennakkoon kuinka paljon ruokaa suurinpiirtein tarvitaan, joten sitä ei valmisteta määräänsä enempää. On siis täysin keittiön henkilökunnasta riippuvaista saadaanko muslimivieraat ruokittua - oli alkuperäinen ruoka sitten sianlihatonta tahi ei. Tyhjästä on paha nyhjäistä, kuten sanontakin sanoo. Sympatiani siis menevät tässä kohdassa keittiön väelle joka joutuu painimaan ongelman kanssa enemmän kuin minä. Olen valmis kertomaan vieraille myös huonot uutiset, jos ruoka sisältää sianlihaa tai jos korvaavaa ateriaa ei ole mahdollista järjestää. Viime kädessä se on kuitenkin heidän vastuullaan ilmoittaa tulostaan ja erikoisruokavalioistaan keittiöön jotta heitä varten osataan varautua. Jos näin on toimittu niin ruoka on todennäköisesti suunniteltu sianlihattomaksi, joten ei muuta kuin ääntä kohti! 

   

 10. Anonymous

  290053

  2: Ensin kysyisin keittiön työntekijöiltä, onko ruuassa sianlihaa. Kuultuani vastauksen olisin rehellinen ja kertoisin totuuden, vaikka lopputulos ei olisi miellytävä.

 11. Anonymous

  Opiskelijanumero 266854

  Kysymys 1:

  ·        Pyri rehellisyyteen

  ·        Kohtele kaikkia ystävinä, ellei joku toiminnallaan osoita, ettei ole sitä

  ·        Älä jätä tekemättä muiden elämää parantavia asioita vain koska sitä ei nimenomaan sinulta vaadita

  ·        Arvosta sitä mitä elämä antaa

  ·        Harkitse, onko asia sen arvoinen ennen kuin tuhlaat aikaa ja energiaa siitä suuttumiseen

   

  Kysymys 2:

   Kerron tulkille, etten ole varma, mutta menen välittömästi selvittämään asian. Huolehdin myös, että kaikille vieraille sopivaa ruokaa on tarjolla koko loppuleirin ajan ja ruokiin on tarpeen mukaan merkitty, mitä ne sisältävät. Jos sianlihaa on päätynyt ruokaan ja joku muslimivieraista on ehtinyt sitä syödä, pyydän myös anteeksi töppäystä leirin puolesta. Tilanne käytännössä omassa elämässäni on toki äärimmäisen epätodennäköinen, sillä en itse syö lihaa, joten ohjaamillani leireillä, jos niillä itsekin syön, on aina myös kasvisvaihtoehto ja olen tarkka omasta ruokavaliostani. Tällaisessa tilanteessa kuitenkin jo pelkästään siis eettisen egoismin kannalta varmistaisin, että tarjolla on (sian)lihatontakin ruokaa ja se on selkeästi merkitty. En myöskään lähtisi valehtelemaan suuntaan tai toiseen peittääkseni tulkilta ja vierailta epävarmuuttani, vaan kokisin rehellisyyden eettisimmäksi ratkaisuksi jo omien sääntödeontologisten maksiimieni vuoksi, sekä myös esimerkiksi eettisen egoismin kannalta: myöhemmin jos valeeni tulisi ilmi, imagoni kärsisi enemmän kuin jos ammattimaisesti heti myöntäisin epätietoisuuteni ja ryhtyisin toimiin asian korjaamiseksi.

 12. Anonymous

  Opiskelijanumero: 291246

  Kysymys 1:

  • Aina ei voi onnistua, on lupa myös epäonnistumiseen, sillä kukaan ei ole täydellinen.
  • Toisaalta: Ei ole olemassa epäonnistumisia, on vain aikaisempia yrityksiä onnistumiseen.
  • Kohtele toisia, kuten haluaisit heidän kohtelevan sinua.

  Kysymys 2: 

  Vastaisin ihan rehellisesti, että en ole varma asiasta, mutta selvitetään. Ensin katsoisin mahdollista ruokalistaa, josko asia selväisi siitä, mutta muussa tapauksessa kääntyisin keittiöhenkilökunnan puoleen.  Mikäli kävisi ilmi, että ruuassa on sianlihaa niin kertoisin siitä ihan suoraan tulkille ja selviteltäisiin, josko löytyisi jokin toinen vaihtoehto niille, jotka eivät vakaumuksensa vuoksi ruokaa halua syödä. Vaikka sitten leipää tms. välipalaksi jottei väen verensokerit laske ihan "pakkasen puolelle".  Tärkeintä kuitenkin olisi kertoa asiasta rehellisesti, sillä mikäli joku vieraista kokee sianlihan karttamisen erityisen tärkeänä vakaumuksensa kannalta, niin suotta pahaa mieltä toiselle aiheuttaa. Rehellinen toiminta on esimerkillistä ja lisää luottamusta edustettua organisaatiota, eli tässä tapauksessa kirkkoa kohtaan ja madaltaa ruokailuun osallistuneiden henkilöiden kynnystä ottaa osaa sen tapahtumiin myöhemmin.

 13. Anonymous

  Opiskelijanumero 289919

  Kysymys 1

   

  Kohtele muita niin kuin haluaisit itseäsi kohdeltavan

  Myönnä jos olet väärässä – mutta uskalla myös olla oikeassa

  Älä arvostele muiden valintoja, koska hyvänäkään päivänä et aina ymmärrä omia valintojasi ja niiden seuraamuksia

  Ole rehellinen muille ja uskalla olla rehellinen itsellesi

   

  Kysymys 2

   

  Kerron käyväni varmistamassa asian keittiöltä, josta asia varmasti selviää. Koska leirillä vierailu on varmasti ollut etukäteen tiedossa, on ruokailuasiaan varmasti kiinnitetty huomiota sillä leiriläisillä itsellään usein on niin allergioita kuin muita erityisruokavalioita – muslimivieraiden sianlihattomuus tuskin on siis jäänyt huomioimatta. Lisäksi vierailupäivää varten joka tapauksessa ruokamäärät pitänyt laskea uusiksi, jolloin asia on myös todennäköisesti tullut esille. Jos ruokaan on kuitenkin päässyt sianlihaa, olen asiasta rehellinen ja kehotan rohkeasti kokeilemaan päiväruuan kasvisvaihtoehtoa – jos sitä ei ole, tai sitä on vähän, leirin ruokailusta vastaava henkilö varmasti osaa improvisoida sianlihattoman ruuan. Tilanteessa tärkeintä on kuitenkin mielestäni rehellisyys - ja sitä kautta toisten kulttuurillisten ja uskonnollisten tapojen ja tottumusten kunnioittaminen.

 14. Anonymous

  Opiskelijat 175533 ja 298677

  Mielestämme ensimmäinen askel on tietysti miettiä, että onko ruoka jotain, mikä mahdollisesti saattaisi sianlihaa sisältää. Mikäli näin on, pidämme itsestäänselvyytenä sitä, että asia tarkistettaisiin keittiön henkilökunnalta. Usein näillä leireillä osaanottajat ja heidän ruokavalionsa ovat ennalta tiedossa, joten asian ei pitäisi mikään ongelma olla. Asian selvittäminen ja vakavasti ottaminen on mielestämme erityisen tärkeää, sillä kaikenlaisia vakaumuksia tulee kunnioittaa ja toimia mahdollisuuksien varassa niitä kunnioittaen.

 15. Anonymous

  Opiskelija 291687

  Kysymys 1: Hädässä olevan vierelle on hyvä asettua.

  Kysymys 2: Sanon kysyjälle, että lähdemme yhdessä selvittämään asiaa. Kesäleirin vastaavana työntekijänä minulla on velvollisuus huolehtia vieraiden hyvinvoinnista. Tehtäväni ei ole kyseenalaistaa muslimien sääntöjä, jotka eivät vahingoita muita. Oma moraalisääntöni sanoo myös, että hädässä olevaa pitää auttaa.

 16. Anonymous

  Opiskelija 290848

  Maksiimi: Elämästä kannattaa nauttia, ja jokainen päivä on lahja. Suunnittele elämääsi niin kuin eläisit satavuotiaaksi, ja rakasta ympärilläsi olevia niin kuin tämä olisi viimeinen päiväsi.

  Mitä vastaat: Kysymys 2

  2. Olet kesäleirillä vastaavana työntekijänä. Juuri ruokailun alkaessa hätääntynyt muslimivieraiden tulkki kysyy sinulta "Ei kai vain ruuassa ole sianlihaa, muslimit eivät sitä koskaan syö?" Olet epävarma, et tiedä tarkkaan. Miten menettelet? Perustele.

  Hätääntynyt muslimivieraiden tulkki ei olisi itse muslimi, sillä muslimi vastaisi todennäköisesti suuntaan tai toiseen tarkistamatta. Jos muslimitulkki kysyisi jotakin, hän kysyisi, onko liharuoka halal-lihasta tehty. Jos ei ole, naudan lihakin on epäpuhdasta muslimille.

  Tällöin selittäisin tulkille, että jos joku vieraista ei nosta esiin aihetta, niin sitä ei tarvitse miettiä. Heti kun kysymyksen esittää, tulee kunnon muslimille paine "säilyttää kasvonsa", joten oikeastaan tulkki tekee väärin muslimeja kohtaan nostaessaan kysymyksen esille.

 17. Anonymous

  [url=http://loansforbadcredit2019.com/]cash advance online[/url]
Write a comment…