Skip to end of metadata
Go to start of metadata
Mitä vastaat: Kysymys 1
 • Potilaalle Pertti, 23, oli autourheilu ollut kaikki kaikessa. Ystävätkin liittyivät siihen. Nyt hän oli kuitenkin halvaantunut kolarissa pysyvästi vyötäröstä alaspäin. Kuntoutus ei edistynyt, vaikka fyysiset edellytykset sille olisivat vielä olleet. Miten tämä ongelman voi ratkaista, miten annat Pertille elämänhalun takaisin?
Mitä vastaat: Kysymys 2
 • Suomeen on tullut muutaman vuoden sisällä tuhansittain pakolaisia. He etsivät hyvää elämää. Mitä se heille olisi? Yksi asia vaiko monta yhdessä? Mitkä ne ”monet” olisivat?
 • No labels

17 Comments

 1. Anonymous

  Kysymys 1: Asia on Pertille todella vaikea, koska halvaantumista ei ole helppo hyväksyä. Kuitenkin kuntoutus olisi fyysisesti mahdollista eli Pertillä olisi toivoa. Asiaa kannattaisi katsoa useammasta näkökulmasta. Pertti pitää autourheilua elämänsä tärkeimpänä asiana, joten ulkopuolisen on "turha" sanoa, että on sitä elämässä muutakin kuin autot. Kuitenkin autourheilua voi harrastaa monenlaisessa muodossa. Pertin kannattaisi antaa ystävien auttaa, vaikka onkin masentunut. Nykyään auton ajaminen ei ole ongelma, vaikka jalat eivät toimisikaan. 

  Kysymys 2: Jokainen määrittää itsellensä, mitä on hyvä elämä. Pakolaisilla se olisi varmasti sitä, että he kaiken hämmennyksen keskellä eivät joutuisi kokemaan ennakkoluuloja tai syrjintää paikallisväestöltä. Heidän hyvää elämäänsä ja kotoutumistaan voisi helpottaa kielen opettaminen sekä opiskelu muutenkin. Hyvään elämään kuuluu elintaso ja elämän laatu. Elintasoon kuuluu omistaminen eli työ, tulot, koulutus ja terveys. Elämän laatuun kuuluu ystävyyssuhteet ja itsensä toteuttaminen. Pakolaisten ja kaikkien ihmisten elämään kuuluu sekä elämän laatuun ja elintasoon liittyvät asiat. Pakolaiset haluaisivat varmasti työtä ja ystävyyssuhteita Suomesta, jotta voisivat verkostoitua Suomen tapoihin ja toteuttaa itseään esim. harrastusten kautta.

  289978

  1. Anonymous

   You are not logged in. Any changes you make will be marked as anonymous. You may want to Log In if you already have an account. You can also Sign Up for a new account.
 2. Anonymous

  Kysymys 1: Pertti saisi elämänhalunsa takaisin ymmärtämällä mikä hänelle on elämässä tärkeää: Jos autourheilu oli kaikki kaikessa, voisiko siitä nauttia muulla tavalla kuin ajamalla? Läheisten apu uuteen tilanteeseen sopeutumisessa ja itsensä hyväksymisessä on tärkeää, mutta myös vertaistuki voisi auttaa Perttiä ymmärtämään, ettei onnettomuus ole maailmanloppu.

  Kysymys 2: Hyvän elämän etsimisessä mielestäni lähdetään oletuksesta, että etsitään jotakin joka itseltä puuttuu (eihän sitä muuten kaipaisi). Pakolaisen näkökulmasta tärkein puuttuva asia voisi olla turvallisuuden tunteen puuttuminen - sen saavuttaminen voisi päästää lähemmäs hyvää elämää. Kuitenkin uskon, että hyvän elämän saavuttaminen voi olla myös loppumaton kehä, jolloin yhden asian saavutettua haluaa taas jotakin lisää. Tässä mielessä monen asian tavoittelu on myös oikea vastaus.

  298148 

 3. Anonymous

  Hyvä elämä pakolaiselle

  Pakolaiselle hyvän elämän saavuttaminen voi olla helpohkoa tai lähes mahdotonta. Kaikki riippuu henkilön kokonaistilanteesta. Jos henkilö on onnistunut pakomatkallaan pitämään perheensä koossa ja saapunut yhdessä uuteen kotimaahan, eikä joudu erilleen vielä vastaanotokeskusvaiheessakaan, niin tilanne on hyvä. Pakomatkan ja lähtömaan traumat saattavat hävitä nopeastikin, kun turvallisuuden tunne valtaa mielen. Tällaisessa tapauksessa turvallisuuden tunteen saavuttamisen jäkeen saattaa hyvän elämän-toiveeseen alkaa muodostua muitakin haaveita.

  Tilanne on haastavampi jos pakolainen on lähtömaassa tai matkan aikana joutunut eroon perheestään tai jotain muuta ikävää on sattunut. Tällöin turvallisuuden tunne ei välttämättä riitä hyvän elämän-tunteeseen, vaan takaraivossa jyskyttää pelko läheisten kohtaloista ja sumentaa sen.

  306237

   

 4. Anonymous

  Kysymys 1:

  Pertin tilanteessa näkisin että hänen kiinnostustaan tulisi ohjata esim. e-sportsien suuntaan, koska siinä autourheilussa ei tarvita jalkoja ja erilaisten näyttöjen ja lisävarusteiden avulla elektroninen ajokokemus saadaan vastaamaan lähes autenttista ralliajokokemusta. Pertin mahdollisesti kiinnostuessa tästä hän voisi saada elämänhaluaan takaisin ja myöhemmin alkaa fysioterapiankin tosissaan, nimittäin elektronisen urheilun harrastaminen vaatii myös hyvää fyysistä kuntoa jotta voi menestyä.

  254155

 5. Anonymous

  Kysymys 1:

  Pertti voi edelleen jatkaa autourheiluharrastustaan, sillä nykypäivänä on keksitty keinoja ajaa autoa myös ilman jalkoja, joten jos hänen ylävartalonsa on kunnossa hän voi vielä ajaa. Ystävät eivät varmasti kadonneet vammautumisen myötä mihinkään ja heidän onkin tärkeää tukea Perttiä ja kertoa, että hänen on mahdollista vielä harrastaa autourheilua. Jos Pertti ei kuitenkaan syystä tai toisesta pääse enää ajamaan, hän voi osallistua autojen korjaamiseen tai mahdollisesti vaikka kisojen tuomarointiin. On tärkeää saada Pertti ymmärtämään, että elämä jatkuu ja tämä vammautuminen ei ole maailmaa kaatava asia.

  299109

 6. Anonymous

  Kysymys 1: Jos Pertin kuntoutuksessa oli fyysiset edellytykset, onko Pertin ongelma henkisellä puolella? Voisiko oikealla terapialla saada Pertin mielenterveyden takaisin tähän hetkeen ja tulevaisuuteen luotua toivoa? Ei myöskään kuulosta mahdottomalta ajatukselta, että Pertti löytäisi autoharrastuksesta uuden puolen; miten mekaanikon hommat, toimitsijana oleminen tai vaikka erityisvalmisteinen auto, jolla hän kykenisi ajamaan. Kuulostaa myös, että Pertillä on ystäviä, vaikkakin autourheilun piiristä. Ystävien ja perheen tuki auttaa varmasti, kun Pertti huomaa ettei hän jää yksin vaikka vammautukin. Erilaiset vertaistukiryhmät voisivat olla hänelle myös hyödyksi.

  Kysymys 2: Hyvä elämä on toki moniselitteinen asia, ja loppukädessä kuitenkin ihmisen itsensä määriteltävissä. Hyvän elämän edellytyksiä ihan jokaiselle on turvallisuuden tunne, mahdollisuus toteuttaa itseään ja tehdä omaa elämäänsä koskevia päätöksiä. Voisi kuvitella että myös pakolainen lähtee kotimaastaan juuri näiden puuttuessa. Hyvä elämä syntyy varmasti tärkeistä ihmisistä ympärillä, rauhasta omassa itsessään sekä siitä, että saa elää ilman pelkoa.

  298990

 7. Anonymous

  Kysymys 1
  Pertti voisi yhä toimia autourheilun parissa, vaikkapa juontajana. Pertti voisi myös käydä puhumassa kolaristaan koululaisille tai vaikkapa liikenneturvallisuuteen liittyvissä tapahtumissa. Suosittelisin myös, että Pertti jatkaisi kuntoutusta sillä fyysiset edellytykset ovat yhä hyvät. Pertti voisi vaikkapa palkita itsensä jokaisen kuntoutuskerran jälkeen. Näin hän pysyisi motivoituneena, eikä kuntoutus olisi hänelle pelkkää pakkopullaa.


  298726

 8. Anonymous

  Kysymys 1

  Hyvä elämä pakolaiselle voi olla monta asiaa, mutta päällimmäisenä ajatuksena mieleen tulee turvallisuuden tunne. Monet ihmiset muuttavat sotia ja vainoja karkuun pois kotimaastaan ja silloin voisi ajatella, että turvallisuuden tunne olisi yksi iso onnellisuuden tekijä. Toki on myös olemassa niitä ihmisiä, jotka muuttavat pois maastaan etsiessään jotain hienompaa ja suurempaa. Näille ihmisille hyvä elämä ei koostu pelkästään turvallisuuden tunteesta vaan esimerkiksi siitä, että on mahdollisuus omistaa enemmän uusia ja hienompia asioita.

   

  298646

 9. Anonymous

  Kysymys 1: Ehkä Pertin elämänilo palautuisi ajatuksella siitä, että hän voi loukkaantumisesta huolimatta toimia autojen parissa. Esimerkiksi, hän voisi toimia auton korjaajana, tai hakeutua selostamaan autokilpailua. Näitä toimintoja varten Pertin tulisi kuntouttaa itsensä hyvään kuntoon. Ajatus rakkaan harrastuksen parissa jatkamisesta lisää varmasti Pertin motivaatiota kuntoutuksessa. Lisäksi ystävien tulisi kannustaa Perttiä jatkamaan eteenpäin.

  Kysymys 2: Jos Suomeen tullut pakolainen on kotoisin esim. Lähi-idän kriisialueilta, silloin hänelle hyvään elämään kuuluu turvallisuuden ja vapauden tunne. Muussa tapauksessa hyvään elämään voi kuulua työ tai opiskelu uudessa maassa, uusi kotimaa, perhe, uusi elämä etc. Hyvä elämä voi olla joko yksi asia tai erikseen, sillä se riippuu yksilöstä, joka on tullut Suomeen. Ne "monet" voivat olla juuri edellä luettelemani asiat, sekä useat muut asiat.

   

  297971

 10. Anonymous

  Kysymys 1: Pertille on nyt tärkeää ystävien ja lähimmäisen tuki. Pertin motivaatio pitäisi saada uudestaan kasvamaan. Hänen pitäisi itse myös miettiä, mikä on hänelle tärkeää ja haluaako hän itse parantua. Vaikka kuinka ystävät ja läheiset haluaisivat Perttiä auttaa, on aloite kuntoutua hänellä itsellään. Perttiä voisi auttaa vertaustukiryhmät, joissa hän näkisi, että vaikka alaruumis ei toimi voi hän silti elää hyvää elämää. Ja nykyaikana on mahdollista myös ajaa ilman jalkoja. 

  293578

 11. Anonymous

  Kysymys 1. Pertin hyvä elämä on rakentunut kovin harvoille asioille. Pertti on kuitenkin nuorimies, joka vammastaan huolimatta kuntoituisi niin halutessaan ihan  elämisen arvoiseen elämään. Pertti tarvitsee apua ja tukea sekä läheisiltään, että myös ammattiauttajilta. Pertin elämä on kuitenkin vasta alkumetreillä. Perttiä voisi rohkaista miettimään, mitä hänen loppuelämänsä voisi olla ja esittää hänelle vaihtoehtoja tulevaisuuden suhteen: kouluttautuminen uuteen ammattiin, asumisjärjestelyt, autoilu jne. Vertaistukea tarvittaisiin.

  Kysymys 2. Turvapaikanhakija statuksella saapuva pakolainen arvostaa varmasti turvallista elinympäristöä. Luin paikallislehdestä haastattelun, jossa pakolaisisän suurin kiitollisuuden aihe oli, että hänen lapsensa voivat käydä turvallisesti koulussa. Hyvän elämän hierarkisilla kriteereillä mitaten, voisi ajatella - huomioiden tulijoiden tilanne kotimaassaan -että aluksi riittää perusasiat; turvaa, ruokaa ja perustaso asumiseen. Kotoutumisen, hyvän elämän, kannalta tulevat sitten monet muut asiat, jotka riippuvat myös kotoutuvan perheen arvoista.

  306203

 12. Anonymous

  1. Pertti on kohdannut elämässään suuren tragedian, joka tulee vaikuttamaan hänen elämäänsä. On ymmärrettävää, että tärkeän asian menettäneenä elämänhalu on kadoksissa, mikä on varmasti vaikuttanut myös kuntoutumisen onnistumiseen. Lähtökohtaisesti kukaan toinen ihminen ei voi antaa Pertille takaisin hänen elämänhaluaan, koska se on lopulta kiinni ihmisestä itsestään. Läheiset ihmiset voivat kuitenkin tukea ja auttaa Perttiä oman parhaansa mukaan. Pertin ei ole pakko täysin lopettaa autourheilua, koska on olemassa paljon erilaisia apuvälineitä ja tapoja, miten hän voisi edelleen jatkaa autojen parissa työskentelyä ja harrastusta. Olisi hyvä, että Pertti saisia myös ulkopuolista keskusteluapua, jonka kautta hän voisi oppia ymmärtämään itseään paremmin uudessa elämäntilanteessaan ja saada tapoja käsitellä asioita.
  2. Suomen Pakolaisavun mukaan pakolainen on henkilö, joka on joutunut pakenemaan kotimaastaan ihmisoikeusrikkomuksia, levottomuuksia tai sotaa, ja hänellä on perusteltu syy pelkoon tulla vainotuksia kotimaassaan esimerkiksi kansallisuutensa, uskontonsa tai poliittisen mielipiteensä vuoksi. Luulen siis, että Suomeen pakolaisena tulleelle tärkeää esimerkiksi on tuntea turvallisuutta. Toisen ihmisen puolesta on mahdotonta sanoa, mikä on juuri toiselle hyvää elämää. Uskon kuitenkin, että kun ihmisen perustarpeet, kuten riittävä ravinto, turva, lämpö, toimeentulo ja huomatuksi tuleminen, ovat tyydytettyjä, on mahdollista kokea elävänsä hyvää elämää. 

  -283613

 13. Anonymous

  1)

  Haluaisin Pertille rohkaista, että muita harrastuksia vielä löytyy ja että elämä ei tähän pääty vaan hyvän elämän voi kokea muutenkin kuin vain yhden harrastuksen kautta. Tosin myös se on mahdollisuus, että tuunaa auton sellaiseksi, joka mahdollistaa sen ettei jalkoja tarvitse käyttää.

  2)

  Pelkästään se, että Suomessa on turvallista olla, voi olla pakolaiselle se prioriteetti ja tärkein asia. Tottakai se, että saa töitä täältä ja löytää ystäviä ja sellaisia suomalaisia jotka perehdyttävät heitä Suomen yhteiskunnan käytänteisiin.

  307814

 14. Anonymous

  [url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Buy Amoxicillin Online[/url] Amoxicillin Without Prescription jrk.hlvz.wiki.uef.fi.wau.dt http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 15. Anonymous

  [url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Amoxicillin yic.bdah.wiki.uef.fi.esr.yx http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 16. Anonymous

  [url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Buy Amoxicillin[/url] Amoxicillin Without Prescription htq.dmst.wiki.uef.fi.tue.tr http://mewkid.net/when-is-xaxlop/
 17. Anonymous

  [url=http://mewkid.net/when-is-xaxlop/]Amoxicillin 500mg Capsules[/url] Amoxicillin njy.rwbw.wiki.uef.fi.dpo.mt http://mewkid.net/when-is-xaxlop/