Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Hei

Tänään 11.2. IT-osastomme poisti Etiikkaenkeli-alkusivulta toistatuhatta spämmiviestiä. Olin poistellut niitä viikonlopun aikana siinä puolisentuhatta, mutta spämmääjä tuotti sinne aina muutaman minuutin välein uusia lisää. Niissä oli selkeä kaava: jokin yksittäinen sana (usein selkeä englanniksi), sitten wikiosoite, ja sen jälkeen toist riviä sekalaisia sanoja, tunnistettavia tai ei, ja ehkä jokin nettilinkki.

IT-osasto kävi tiettyä keskustelua henkilön kanssa. Sieltä tuli kaksi vastaustakin: 11.2. kello 9.34: "I spam all the time", ja 9.59: "you suck and I spam if I want to"

On mahdollista että jokin kirjoitettu kommentti on hävinnyt. Tarkastin tilastoja ja palautin kaksi, mutta muuten näyttäisi olevan ajan tasalla. jos on ongelmia, laita minulle maili esko.ryokas@uef.fi.

 

Mutta: Käytetään tämä hyväksi.

Onko yksilönvapauden rajoittamista jos spämmiviestien kirjoittaminen estetään? Tulisiko netissä saada sanoa ja kirjoittaa mitä tahansa ilman oikeudellista vastuuta? Missä menee raja nettijulkaisemisessa? Ja miksi juuri siinä? Kommentoi tätä.

 

 • No labels

4 Comments

 1. Anonymous

  Opiskelija nro 288782: Kyllä se on yksilönvapauden rajoittamista, mutta ei yksilö muutenkaan saa tehdä aivan mitä haluaa. Netissä ei saa sanoa eikä kirjoittaa mitä tahansa ilman oikeudellista vastuuta, koska ei muuallakaan (kuin nettimaailmassa) saa. Rajan määrittely on vaikeaa. Ainakin on väärin, jos haukkuu toista ihmistä nimeltä mainiten tai siten, että hänet voi tunnistaa. Itse pyrin siihen, etten koskaan nimettömästi kirjoita sellaista, minkä alle en kehtaisi nimeäni panna. Ja jos joku asia kiukuttaa, reklamaatiota ei kannata kirjoittaa heti saman tien, sillä seuraavana päivänä asian mittasuhteet saattavat näyttää hiukan toisenlaisilta. Winston Churchillin kerrotaan sanoneen jotenkin tähän tapaan: "Puhu vihaisena, ja tulet pitämään parhaan puheen, jota koskaan olet katunut!"  

 2. Anonymous

  Opiskelija nro 298331 Mielestäni spämmiviesttjä saa estää, koska se voi vaikeuttaa muiden elämää. Esimerkiksi sivun ylläpitäjän pitää tehdä enemmän töitä estääkseen kaikenlaisen töryn pääsemisen omille sivuilleen. Entä jos spämmiviestit sisältävätkin esimerkiksi linkin viirukseen ja käyttäjien koneet menevät käyttökelvottomaksi. Nestissä saa kyllä kirjoitelle ja julkaista mitä vaan, mutta kirjoitttaja ja julkaisija ovat vastuussa. Sama myös netin ulkopuolella, kaikkea sanojasi voidaan käyttää sinua vastaan. Mielestäni raja mitä ja mitä ei saa julkaista on sen häiritsevyys muille, jotka voivat nähdä julkaisun. Esimerkiksi jos julkaisu sisältää joitakin aatteita tai kielenkäyttöä joka voidaan nähdä häiritseväksi, niin sitä pitää sivunpitäjien sunsuroida. Samoin kuvat ja videot. Mielestäni vaikka yksittäinen ihminen olisi jotain tiettyä mieltä niin se ei ole välttämätttä muiden mielestä oikein ja yleisesti hyväksyttyä. Siksi jos ihminen julkaisee "häiritsevää" materiaalia, niin sen leviämistä pitää estää tai julkaisua sensuroida, tai antaa jonkinlainen porttikielto sille kyseiselle sivulle. 

 3. Anonymous

  Opiskelijanumero: 290901

  Onko yksilönvapauden rajoittamista jos spämmiviestien kirjoittaminen estetään? Tulisiko netissä saada sanoa ja kirjoittaa mitä tahansa ilman oikeudellista vastuuta? Missä menee raja nettijulkaisemisessa? Ja miksi juuri siinä? Kommentoi tätä.


  Miten määritellään spämmiviestit? Urbaanin sanakirjan mukaan: "Spämmillä tarkoitetaan sitä, kun joku roskaa keskustelua turhilla viesteillä. Niitä ovat mm. pelkät hymiö viestit, "dkjf" -viestit, sekä tyhjät viestit." Spämmääminen ("Mainosten lähettäminen ilman vastaanottajan etukäteistä suostumusta sähköpostitse tai uutisryhmiin") on määritelty rikolliseksi toiminnaksi Suomessa. En näe kyseessä olevan niinkään yksilönvapauden rajoittaminen, kuin lain rikkominen. Rikollisten kiinni saaminen tosin voi olla haastavaa, varsinkin jos toimitaan anonyymisti.

  Nettikirjoittelu voi olla niin hyvä kuin huonokin asia. Emme voi käytännössä estää ihmisiä laukomasta törkeyksiä kadulla, joten miksi sitä pitäisi tehdä netissäkään. Toisaalta ihmiset sanovat netissä asioita, joita eivät välttämättä sanoisi kasvotusten. Sananvapaus on hyvä asia, mutta silläkin on rajansa. Jonkinlaista sensuuria ehkä olisi hyvä olla, mutta en osaa sanoa, kuka sen rajan määrittelee ja millä perusteella. Ehkä jokaisen sivuston ylläpitäjällä on oikeus tai velvollisuus pitää huolta, kuka sivustolla pystyy julkaisemaan ja mitä, sekä läpikäymään kommentit. Useissa Facebook-ryhmissä on esimerkiksi ylläpitäjä, joka pitää huolen asiallisesta käytöksestä sivustolla. Kaikkia netissä olevia sivustoja on tosin mahdoton vahtia, eikä kaikilla edes ole ylläpitäjää. Et voi myöskään kontrolloida, kuka lähettää spämmiviestejä sähköpostiisi. Onneksi Gmaililla on hyvät roskapostisuojat. 


 4. Anonymous

  Opiskelijanumero 290869


  Onko yksilönvapauden rajoittamista jos spämmiviestien kirjoittaminen estetään? Tulisiko netissä saada sanoa ja kirjoittaa mitä tahansa ilman oikeudellista vastuuta? Missä menee raja nettijulkaisemisessa? Ja miksi juuri siinä? Kommentoi tätä.  On tavallaan yksilönvapauden rajoittamista, jos spämmiviestien kirjoittaminen estetään. Jokaisella ihmisellä tulisi olla sananvapaus ja vapaus ilmaista oma mielipiteensä. Ihminen ei voi kuitenkaan kirjoitella mitä tahansa anonyymisti tai omalla nimelläänkään. Esimerkiksi tässä tapauksessa spämmiviestit haittasivat meidän opiskelupalstamme toimintaa ja itse ainakin käsitin niin, että spämmiviesteillä ei edes ollut mitään järkevää sisältöä. Miksi spämmijä jaksaa käyttää aikaansa toisten häiritsemiseen?

   

  En tiedä olivatko spämmijän viestit loukkaavia, mutta mielestäni netissä ei saa sanoa ja kirjoittaa mitä tahansa ilman oikeudellista vastuuta. Nykyisin on helppo esimerkiksi anonyymisti kirjoittaa viestejä nettiin ja nimimerkin takaa voi loukata toisia ihmisiä tai toimia jopa rikollisesti. Netissä tapahtuu helposti esimerkiksi kunnianloukkauksia tai kiusaamista. Raja menee mielestäni siinä, että ei mennä henkilökohtaisuuksiin tai etenkään ei rikota lakia. Netissä jokaisen tulisi pitää järki päässä ja miettiä, sanoisiko kyseisen asian netin ulkopuolella jollekin kasvotusten. Vaikka on hyvä asia, että jokaisella on sanan- ja mielipiteenvapaus, jokaisen tulisi silti tuntea oikeudellinen vastuunsa. On väärin rikkoa lakia tai kohdella kaltoin toisia.

   Write a comment…