Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Sisällysluettelo

 

Ohjeistus opiskelijoille

Jos olet opiskelija, löydät opiskelijoille suunnatun Zoom-ohjeistuksen täältä: https://kamu.uef.fi/student-book/zoom/

Tarvittavat ja suositellut asennukset

 • Zoom-työpöytäsovellus: Software Center > Zoom
 • Zoom Outlook Plugin: Software Center > Zoom Outlook Plugin
  • Mahdollistaa kokouskutsujen luonnin suoraan Outlook-sovelluksessa

Tilin luominen Zoom-järjestelmään ja Zoomin käyttöönotto

 1. Lataa ensiksi Zoom-työpöytäsovellus Software Centeristä (nimellä Zoom) tai osoitteesta http://zoom.us/client/latest/ZoomInstaller.exe (Windows) tai https://zoom.us/download#client_4meeting (Mac, klikkaa Download painiketta)
 2. Kirjaudu työpöytäsovellukseen klikkaamalla Sign in with SSO ja kirjoita Enter your company domain-kenttään uef (uef.zoom.us) ja paina Continue
 3. Kirjaudu vielä  avautuvaan selainikkunaan O365-kirjautumisella

    4. Lataa halutessasi myös Software Centerin kautta Zoom Outlook Plugin, joka mahdollistaa kokouskutsujen luonnin Outlook-sovelluksella.

 

Zoom-mobiilisovelluksen käyttöönotto

 • Lataa laitteellesi Play-kaupasta tai Apple Storesta ZOOM Cloud Meetings-sovellus.
 • Käynnistä sovellus ja klikkaa Sign in-painiketta
 • Valitse SSO ja syötä uef (uef.zoom.us)
 • Kirjaudu O365-tunnuksilla vielä kertaalleen sisään

Kokouksen tai opetustapahtuman perustaminen

 1. Voit perustaa kokouksen joko Zoomin työpöytäsovelluksen (Schedule) painikkeen tai selaimen https://uef.zoom.us > Sign in > My meetings > Schedule a New Meeting-valikon kautta
 2. Määritä kokoukselle otsikko (Topic), alkuaika ja kesto.
 3. Työpöytäversiossa valitsemalla kalenteriksi Outlookin ja painamalla Schedule-painiketta, avautuu Outlookin työpöytäversio ja luomasi tapahtuma kalenterikutsuna. Voit kutsua muita osallistumaan kokoukseen lisäämällä heidät kalenterikutsun vastaanottajiksi tai jakamalla heille kokouksen linkin muuta reittiä

Zoom-aktiviteetti Moodlessa

Moodleen on lisätty Zoom meeting-aktiviteetti, joka mahdollistaa Zoom-kokousten luomisen ja kokoukseen liittymisen Moodle-kurssisi kautta. Voit määrittää Moodlen kautta kokoukselle nimen, kuvauksen, alkuajan, keston ja toistuvuuden.

Kokoukseen osallistuminen

 • Pääset osallistumaan kokoukseen klikkaamalla kokouskutsussa luotua linkkiä
 • Asenna pyydettäessä Zoom-työkalu

 

Kokoukseen osallistuminen mobiililaitteella

 • Samoin kun työpöydällä, pääset osallistumaan kokoukseen joko klikkaamalla sinulle jaettua kokouslinkkiä, tai syöttämällä kokouksen ID-numeron

Kokouksen hallinnointi

Löydät Zoomin kokousnäkymän alalaidasta kokouksen hallinnointiin tarvittavia painikkeita:

 • Join Audio: Muuta ääniasetuksia. Lisäasetukset avautuvat painikkeen oikealla puolella olevasta nuolipainikkeesta. Voit valita täältä äänentoisto- ja tallennuslaitteet, testata ääntä yms.
 • Start Video: Avaa tai sulje mikrofoni, nuolipainikkeesta voit valita webbikameran ja muuttaa videoasetuksia
 • Invite: Kutsu osallistujia
 • Manage participants: Hallinnoi osallistujia. Voit poistaa osallistujilta äänen, nimetä heitä uudelleen jne.
 • Share: Jaa osallistujille työpöytääsi tai avoinna olevia ikkunoita
 • Chat: Osallistu keskusteluun
 • Record: Käynnistä kokouksen nauhoitus. Kokouset tallentuvat oletusarvoisesti omalle tietokoneellesi.
 • Breakout Rooms: Jaa painikkeella osallistujat erikokoisen ryhmiin automaattisesti tai manuaalisesti
 • End Meeting: Lopeta kokous

 

Co-Hostin nimeäminen

Voit antaa kokouksen osallistujalle co-host-oikeuden. Co-hostilla on käytännössä samat hallinnointityökalut käytössä kuin kokouksen perustajalla (host). Co-hostaus sopii hyvin tilanteisiin, jossa halutaan jakauttaa kokouksen hallinnoinnin toimenpiteitä toiselle henkilölle, jolloin host tai host-tunnusta käyttävä voi keskittyä esiintymiseen. Voit määrittää co-hostin kokouksen aikana avamaalla Participants-näkymän, viemällä hiiren osallistujan nimen päälle, klikkaamalla More >-painiketta ja valitsemalla Make co-host.

Kyselyn (Poll) luominen

Voit luoda kyselyitä joko Zoom-työpöydän kokousnäkymän kautta tai menemällä osoitteeseen https://uef.zoom.us , kirjautumalla sisään, siirtymällä My Meetings-valikkoon ja sieltä Personal Meeting Room-valikkoon. Sivun alalaidassa on listaus luomistasi kyselyistä, tai teksti "You have not created any poll yet." jos et ole niitä luonut. Klikkaamalla Add-painiketta, pääset luomaan uutta kyselyä.

Kun olet luonut kyselyn, voit julkaista sen kokouksessa klikkaamalla kokouksen aikana alareunan työkalupalkista Poll-painiketta. Valitse luomasi kysely, ja klikkaa Launch Polling.

Zoom-tallenteiden sijainti ja jakaminen

Zoomilla tehdyt tallenteet tallentuvat nauhoittajan tietokoneelle. Tallenteet löytyvät oletuksena kansiosta C:\users\kayttajanimi\Documents\Zoom (tai This PC > Documents > Zoom). Tallenteet järjestyvät tähän Zoom-kansioon päivämäärän perusteella. Kokouksen oman kansion sisästä löydät zoom_0 nimisen tiedoston, joka sisältää koko kokouksen tallenteen. Voit viedä tämän tiedoston esimerkiksi media.uef.fi-palveluun.

Vinkkejä

 • Kokouskutsua luodessa määrittää Meeting Options-alta, onko osallistujat oletusarvoisesti mykistetty vai ei (Mute participants on entry)
 • Voit myös tallentaa kokouksesi chatin. Helpoiten tämä onnistuu navigoimalla osoitteeseen https://uef.zoom.us, kirjautumalla Sign in-painikkeella, siirtymällä  vasemmalta My Meeting Settings ja aktivoimalla Auto saving chats. Chatit tallentuvat tämän jälkeen automaattisesti Documents > Zoom-kansioon, eli samaan paikkaan tallenteen kanssa.