Skip to end of metadata
Go to start of metadata

Ääni ja äänenkäsittely

Äänten lisääminen painikkeisiin

Avaa viime kerran lopuksi laadittu kolmisivuinen esitys, jossa ohjattiin painikkeilla esityksen kulkua. Jos esityksesi ei ole tallessa, olen tehnyt c:\flashkurssi kansioon mallin nimellä kontrollit_kehysanimaatioon.fla, jota voit käyttää.

Mene Button-symbolin omalle aikajanalle. Esimerkiksi tuplaklikkaamalla symbolin kohdalla Library-paneelissa.

Lisää uusi Layer Button-symbolin aikajanalle. Anna sille nimeksi esim. "Ääni".

Avaa ohjelman omasta mallikirjastosta kohta äänet (Sounds): Windows/Common Libraries/Sounds

(Katsomme kohta myös sen, miten omien äänitiedostojen tuominen esitykseen onnistuu!)

Valitse frame 2 Ääni-tasolta ja tee siihen Keyframe

Raahaa Library-paneelista haluamasi ääni Stagelle. Ääni tulee näkyviin aikajanalle, mutta ei tietenkään näy Stagella millään tavalla. Ääniä voi esikuunnella Libraryssa painamalla pientä Play-painiketta esikatseluruudun yläkulmassa.

Kun sijaintisi on ääntä sisältävällä tasolla, Properties-paneelissa on ääneen liittyviä valintoja. Sync kohdassa tulee olla Event.

Ääni on nyt kopioitunut Common Libraries/Sounds -kohdasta avoinna olevan esityksen omaan Libraryyn.

Tallenna tiedosto ja esikatsele. Äänen pitäisi kuulua, kun viet hiiren Button-symbolisi päälle.

Mikäli takaisinpäin vieviin painikkeisiin halutaan eri ääni, pitää Button-symbolista tehdä kopio Libraryssa. Tätä kopiota voi muokata erilaiseksi ja käyttää halutuissa paikoissa korvaamaan alkuperäinen.
Paina hiiren oikeaa painiketta kopioitavan symbolin päällä, valitse avautuvasta valikosta Duplicate ja syötä alkuperäisestä erottuva nimi avatuvaan ikkunaan. Tähän uuteen symboliin tekemäsi muokkaukset eivät vaikuta esityksessä jo oleviin painikkeisiin, koska kyseessä on eri symboli.

Valitse vaihdettava Button-symboli Stagelta aktiiviseksi. Properties-paneelista löytyy kohta Swap... Paina tuota painiketta ja valitse avautuvasta listasta uusi, juuri muokkaamasi symboli tilalle.

Testaa.


Vinkiksi: Voit luoda Library-paneelissa kansioita joihin sijoitat eri elementit. Luo kokeeksi Library-paneelin alaosasssa olevasta oranssista kansio-kuvakkeesta uusi kansio ja siirrä painike-symbolit sen sisälle.

TEE MALLIESITYS NIILLE JOTKA OLIVAT POISSA EDELLISELTÄ KERRALTA!!!

Äänen määrittely Properties-paneelissa

Properties-paneelin ääniasetuksista löytyvään Effects-kohtaan liittyvät valinnat::None poistaa ääneen aiemmin asetetut efektit.Left Channel/Right Channel soittaa äänen vain toisessa kanavassa.

Fade Left to Right/Fade Right to Left vaihtaa äänen kanavasta toiseen sulavasti.

Fade In gradually lisää äänen voimakkuutta äänen loppua kohden tasaisesti koko äänen keston ajan.

Fade Out gradually vastaavasti hiljentää äänen loppua kohden tasaisesti.

Custom-valinta antaa tehdä äänelle omat in- ja out-pisteet Edit Envelope-työkalulla.
Sync-menu:Event synkronoi äänen johonkin tapahtumaan. Esim. sellainen ääni, joka toistuu käyttäjän klikatessa painiketta käy Event-esimerkistä hyvin. Event-ääni soi, kun lukupää saapuu sen aloitus-keyframeen, täysin riippumatta aikajanasta, jolle se on sijoitettu.

Start on muuten sama kuin Event, paitsi jos ääni on jo kuuluvissa, uutta päällekkäistä ääntä ei toisteta.

Stop keskeyttää äänen toistamisen.

Stream-asetuksella ääni tulee jatkuvana virtana. Jos tiedonsiirtonopeus ei ole riittävä, Flahs-esityksen frameja karsitaan ja pakotetaan etenemään yhtä matkaa äänen kanssa. Esimerkiksi animaatiohahmon puhe on hyvä esimerkki Stream-asetuksen hyödyntämisestä.

Loops määrää, kuinka monta kertaa ääni toistetaan esityksessä. Esim 30 framen mittaista ääntä toistetaan 3 kertaa, jotta se soisi jatkuvasti 90 framen esityksen ajan.

Äänten tuominen ja käsitteleminen Flashissa

Normaalisti toisit, ja tulet tuomaan, esitykseesi tarvittavat äänet importoimalla. Se onnistuu tutulla tavalla valitsemalla ylävalikosta File/Import. Sisään otetut äänet ilmaantuvat suoraan Libraryyn.

Flashiin voi tuoda wav-, mp3- ja aiff-muodossa olevia äänitiedostoja.

Luo uusi tyhjä esitys ja Importoi c:\flashkurssi -kansiosta löytyvät wav- ja mp3- äänet.

Kun olet vienyt jonkin äänen esitykseesi (Aikajanalle), Properties-paneelin Edit...-painike avaa seuraavankaltaisen näkymän: !envelope_edit.gif!Effect-kohdasta voit määrittää, minkä valmisefektin haluat äänelle.

Vaakapalkit, joissa näkyy aaltomuotoinen esitys äänestä, ovat vasen (ylempi) ja oikea (alempi) äänikanava. Valkoisilla muokkausneliöillä voit säätää äänen kuuluvuutta. Voit lisäillä muokkausneliöitä maksimissaan 8 kappaletta napsauttamalla viivaa hiirellä.

Keskipalkista voit säätää vain osan äänen kestosta kuuluviin. Soitettava alue näkyy kanavanäytössä valkoisena alueena.

Stop- ja Play-painikkeilla voit esikuunnella muokkauksia.
Kokeile eri vaihtoehtoja!
Mikäli teet aikajanalle lisää frameja, saat äänen keston paremmin näkyviin myös aikajanalla.

Ääniklipin yleisempiä ominaisuuksia voidaan muokata ja tarkastella Library-paneelista käsin. Valitse ääni Library-paneelissa aktiiviseksi ja paina hiiren oikeaa nappia sen päällä. Valitse avautuvasta pikavalikosta kohta Properties. Lähinnä voit vaikuttaa pakkausmenetelmään ja äänen laatuasetuksiin.