Seulasten blogi?

Miksi Seulasten blogi on ollut hiljaa? Se johtuu siitä, että ulkopuolisilta käyttäjiltä jouduttiin estämään kirjoittaminen massiivisten roskapostitusten takia. Kukaan tähtiharrastaja ei tähän ole ollut syyllinen, vaan jokin mainoskrääsää lähettelevä robotti. Jos palvelimelle joskus saadaan jokin turvamekanismi roskapostin lähetteämisen estämiseksi, niin blogi otetaan toki uudelleen käyttöön.

 

Terveisin,

Pertti

KLUBILTA ELOKUU 2014

19.8.2014

Merkillinen tapaus sattui eilen: matkalla Seulasten elokuun kokoukseen löysin yht'äkkisesti yhteyden KIP 2-paradoksin ja kosmisen inflaation välille. Samalla kirkastui, kuinka KIP 2 on esitettävä, jotta joku muukin ymmärtää, mistä puhutaan. Tosin tällaisen mahdollisuudesta toki on eriäviä mielipiteitä.

No kuitenkin - tämä hämmästyttävä havainto piti sitten esittää kokouksessa. Mutta sen aikana ilmeni uusi - kenties yhtä merkittävä - kosmologinen ongelma. Niinpä en ehtinyt KIP 2:n pariin, ennenkuin piti jo rientää seuraavaan kokoukseen. Jossa sielläkin ilmaantui aika jännä looginen ongelma; ei tosin liity mitenkään tähtitieteeseen. Niin tai näin, luulenpa nyt ratkaisseeni osittain tuon kokouksessa esiin nousseen probleeman - tosin ratkaisu johtaa kvanttigravitaatioon, jota ainakaan meillä Klubilla ei tietääkseni kukaan täysin hallitse. Niin että jatkokehityksen kannalta voi tulla aika vaikeita ongelmia. Ja pitää tuota KIP 2 - inflaatioprobleemaakin vielä kehitellä lisää. Valmistuvatko ratkaisut syyskuun kokoukseen mennessä? Jännitys tiivistyy...

 

Jäsen 2

Kevään tähtitaivas 2014

Aivan mahtavaa katsella nyt kevään tähtitaivasta. Kevään tähtikuviot näkyvät huhtikuussa hyvin. Olisin sitä mieltä, että aikainen syksy ja kevät ovat varmimpia havaintoiltoja nykyään.

 No, 16.4. katsoin kotona Jupiterin kuita. Ei näkynyt 110 mm peilillä vöitä. Johtunee ilmakehän häiriöistä?

Sitten Mizar tähti ja seuralainen Alcor tähtäimeen.  Arcturus loisti Karhunvartijassa, siis sitäkin katsoin.  Lopuksi vielä tarkkailin Marsia. Näin mahtavan kevättaivaan helpot kohteet tuli nähtyä. Meinasin unohtaa: Kaksosten kohdalla lensi yksi tähdenlento. Satelliitteja ehdin laskea 5.

Havaintoväline, ven. TAL-1, Okulaarit f=15 ja 25mm, Barlow 3x.

Kokeilin suurinta suurennosta, mutta Jupiter kulki ohi kentän. Aloin kaivata moottoriohjausta...

Hyvää jäseniltaa 28.4. ja hyvää Kevättä!

Terveisin, Timo

KLUBILTA HUHTIKUU 2014

5.4.2014

Enceladuksen jäisen kuoren alta on löydetty meri ja arvellaan, että siellä voisi olla elämää. Tietävätköhän asukkaat elelevänsä Saturnuksen vieressä? Tähän on keskityttävä seuraavaksi.

Jäsen 2

6.4.2014

Jos Enceladuksen pyöriminen on lukkiutunut, niin pystyvätköhän meren eliöt jotenkin päättelemään Saturnuksen olemassaolon? Hetkinen...

Jäsen 2

8.4.2014

Nyt uutisoidaan Fermi-teleskoopin (oletettavasti) havainneen Linnunradan keskustassa pimeän aineen annihilaatiossa syntyvää gammasäteilyä. Tämähän tarkoittaa, että saatamme pian saada ratkaisun konttuurilla pitkään vaivanneeseen ongelmaan: mitä tapahtuu pimeän aineen joutuessa mustaan aukkoon. Tosin vielä jää se momentin maksimi...

Tietävätköhän Enceladuksen asukkaat tästä jotain? Tähän on paneuduttava konttuurilla.

Eipä päästy vielä Enceladukseen, mutta jonkin verran ehdittiin pohtia pimeää ainetta. Kehitettiin - kenties hieman yllättäen - prosessi, jossa tavallinen aine muuttuu pimeäksi aineeksi. Tai oikeastaan se muuttuikin pimeäksi valoksi - tarkoittanee pimeitä bosoneja. Eiköhän tästä jotain kehitysnäkymiä avaudu...

Jäsen 2

9.4.2014

Mutta jos tavallinen aine voi muuttua pimeiksi bosoneiksi, niin pitää kai niiden vastaavasti voida muuttua tavalliseksi aineeksi. Se voisi olla hämmästyttävä ilmiö. On tosin aika lailla hämärän peitossa, mitä ne pimeät bosonit olisivat. Taidettiin niitä kyllä jossakin Seulasten jäsenillassa muutama vuosi sitten käsitellä, joten ilmeisesti jotain teoriaa on olemassa. Tai sitten ei; vaan eiköhän ainakin kohta ole. Varsinkin, jos jäsenet XI ja 12 sattuvat konttuurille ilmaantumaan.

Jäsen 2

11.4.2014

Mutta eikö tuo aineen muuttuminen pimeäksi valoksi vaikuta jotenkin rikkovan liikemäärän säilymislakia? Entä spinien? No, ehkä siitä lähtee lisäksi jokin ylimääräinen hiukkanen.

Eilen asiaa konttuurilla pohdittaessa päädyttiin tulokseen, että reaktiotuotteen vieminen mustaan aukkoon lisää pimeyttä entisestään. Voitaneen kai tuo tulkita niin, että reaktiossa tosiaan syntyy näkyvä lisähiukkanen - tai ainakin pikkuisen vilahtava. Vaan toki tässä riittää vielä kehiteltävää.

No niin; juuri saamamme tiedon mukaan etelänavalla sijaitseva mittari on havainnut huippuenergisiä neutriinoja. Nyt ihmetellään, missä prosessissa sellaisia syntyy - aivan kuin vastauksena edellä pohdittuun. Olimmeko jälleen oikeassa? Vaikka yleensähän sensaatio-uutinen on se, jos olemme väärässä.

Jäsen 2

KLUBILTA MAALISKUU 2014

16.3.2014

Montako solipsistia on äärettömässä avaruudessa?

Jäsen 2

17.3.2014

Illalla Seulasten kokous. Kuultiin mielenkiintoisia keskusteluja mm. tulipalloista, Stonehengestä, eksoplaneetoista, galakseista, painovoimalinsseistä ja suhteellisuusteorian perusteista. Muu osa suunnilleen ymmärrettiin, mutta Jäsen 1:n Einsteinin risti-arvoitus jäi edelleen ratkaisematta. Ei se kyllä ole Einsteinin risti-arvoitus, vaan - niin, mikä se on? Asiaan on paneuduttava konttuurilla.

Kokouksen jälkeen nähtiin pihalla täysikuu ja saatiin uutta tietoa: inflaatioteorian ennustama painovoima-aaltojen aikaansaama polarisaatio näyttäisi tulleen havaituksi. Toisaalta vaikuttaa siltä, kuin se olisikin havaittu jo viime syksynä; ehkä meiltä vain jäi jotenkin huomaamatta silloin. Mitenkä se olisi mahdollista?

Niin tai näin, tämä vahvistanee teorian asemaa. Asiaan on paneuduttava konttuurilla.

Jäsen 2

18.3.2014

Ei vielä päästy pohtimaan Einsteinin ristiä ja inflaatiota; enempi suunniteltiin Seulasten uusia mediastrategioita. Muutamia hyviä ideoita syntyi, mutta pitää nyt hioa niitä täsmällisemmiksi.

Jäsen 2

26.3.2014

Marsin punaisen pinnan alta oli paljastunut sininen kerros. Ilmiön olemusta pohdittiin konttuurilla, mutta ei vielä päästy täyteen selvyyteen. Vai päästiinkö sittenkin...

Jäsen 2

27.3.2014

Joltain asteroidilta on löydetty rengas. Tähän täytyy paneutua konttuurilla. Näyttää olevan kaksikin rengasta; asteroidi Chariklo.

Asiaa pohdittiin ja renkaiden synty onnistuttiin selittämään. Vieläpä samalla periaatteella, kuin Marsin sininen kerros. Tämä on hyvä; mahdollisimman monen ilmiön selittäminen samalla kaavalla on parempi, kuin joka asialle eri selitys. Mutta miksi se on parempi? Tätä täytyykin pohtia konttuurilla.

Jäsen 2

KLUBILTA HELMIKUU 2014

1.2.2014

Mars-ongelmamme vaikeutuu. Onhan klubimme piirissä esitetty myös kritiikkiä sen taustalla olevaa avaruuden äärettömyyshypoteesia vastan; on jopa todettu sen olevan järjetön. Joskin toisaalta järkemme sanoo kehittyneensä ymmärtämään äärellisiä asioita. Tästä ei tietenkään voi loogisesti päätellä, etteikö se ymmärtäisi myös äärettömyyksiä; mutta kuitenkin. Vaan sitten toisaalta: jos avaruus on ääretön, onko selvää, että järki on kehittynyt ymmärtämään äärellisiä asioita?

Hetkinen...

Jäsen 2

21.2.2014

Kysymys edelleen ratkaisematta. Mutta tänään pääsimme konttuurilla tutustumaan mobiiliastronomian ihmeelliseen maailmaan. Tästä voi kehittyä jotain.

Jäsen 2

27.2.2014

Oli löydetty satoja uusia eksoplaneettoja Keplerin taholta. Asiasta keskusteltiin konttuurilla, erityisesti painottuen eksoelämään. Ei pidetty kovin todennäköisenä löytää älyllistä elämään niiden joukosta, mutta Andromedan galaksin ja M100:n suhteen oltiin varmempia. Edellisessä jopa pelataan jääkiekkoa - joskin hieman eri säännöillä - ja jälkimmäisessä on tavaratalo.

Hieman epäselvää on, kuinka tähän tulokseen pääsimme. Erikseen pitäisi myöhemmin vielä pohtia tuota kiekkoilua; kuinka paljon säännöt voivat muuttua ilman, että samalla lajikin muuttuu? Jos ei ole mitään rajaa, miten jalkapallo eroaa jääkiekosta?

Jäsen 2

KLUBILTA TAMMIKUU 2014

13.1.2014

Tänään on kuu harvinaisen korkealla (46,2 astetta). Jo viikonlopun  se on näkynyt upeasti pilvien läpi.

Jäsen 12

15.1.2014

Korkealla on ja yöllä oli hienosti Jupiter sen yläpuolella. Mitähän nyt näkyy Kuun ympärillä? No, on tuolla ainakin Procyon Kuun alapuolella ja Jupiter ylempänä.

Jäsen 2

16.1.2014

Nytpä ne Jupiter ja Kuu olivatkin yöllä vierekkäin. Mistähän tämä johtuu? Asiasta täytyy keskustella konttuurilla. Miksi täytyy?

Jäsen 2

20.1.2014

Klubin kokouksessa pohdittiin Postitusteoriaa, elämän kehitystä ja tajunnan olemusta. Ensin mainittuun ei sen kummempaa uutta nyt keksitty - joskin myöhemmin hoksasin, että eikös se seuraa suoraan, jos asetamme universumin kokonaisenergiaksi nolla? En kylläkään osaa todistaa tuota ja varmaan siinä tarvittaisiin vähintään Jäsen IX:n laskutaitoja.

Elämän kehityksessä päästiin pidemmälle, mutta tajunnan probleemi jäi yllättäen ratkaisematta.

Jäsen 2

22.1.2014

Ai niin, kaipa tuo tajunnan probleemakin on jo jollakin planeetalla ratkaistu - oikeastaan äärettömässä avaruudessa äärettömän monella. Joten jos mekin siinä onnistumme, muuttuuko ratkaisuun yltäneiden suhtellinen osuus miksikään? Nyt tuli vaikea matemaattinen ongelma; riittääköhän tähän sellainen kertaselitys, vai tarvitaanko kestoselitystä? Tutta eiköhän sekin ole jo äärettömän monella planeetalla ratkaistu.

Tarkemmin ajatellen täytynee olla ääretön määrä identtisiä kopioitammekin - joten jos me jotain keksimme, äärettömän moni keksii. Muuttaako tämä edellä esitettyä kysymystä? Vai onko välttämätöntä, että kaikki identtiset kopiomme keksivät saman, minkä me? Ehkä ei, mutta ei se taida muuttaa mitään - koska erilaisia mahdollisia aivotiloja on äärellinen määrä, tulee samoja keksintöjä silti ääretömän monessa aivossa. Niin, tosiaan; nyt taisi tulla kestoselitys. 

Jäsen 2

27.1.2014

Konttuurilla jälleen paneelikeskustelu avaruusmatkailusta, nyt erityisesti Marsista. Selkeää skeptisyyttä onnistumista kohtaan oli havaittavissa. Toisaalta identtisten kopioidemme sama keskustelu jollain toisella planeetalla varmaankin päätyi päinvastaiseen tulokseen.

Taikka eihän se tietysti ole sama keskustelu, jos päätyy eri tulokseen. Mutta siis lopputulosta edeltävältä osin. Mitä tästä opimme?

Jäsen 2

30.1.2014

Komeasti loistaa Jupiter iltaisin ja yöllä. Pitäisiköhän meidän hypätäkin Mars-projektin yli ja suoraan Jupiteriin? Siis Jupiterin kuihin - tätä täytyykin pohtia konttuurilla. Mutta näyttää löytyneen uusi Jupiterin massainen planeetta jostain; tosin sen pintälämpötila on yli 2000 astetta, joten tokkopa ainakaan sinne kannattaa suunnata.

Jäsen 2

KLUBILTA MARRASKUU 2013

5.11.2013

Konttuurilla paneelikeskustelu Marstutkimuksen taloudellisista ja teknologisista merkityksistä.

Jäsen 2

6.11.2013

Ai niin, meidän täytyy tietenkin järjestää universumin ensimmäinen suora satelliittikonsertti Marsista. En ole vielä keksinyt nimeä tapahtumalle - mutta tiedän ainakin, millä kappaleella se alkaa.  Ja lopuksi poistutaan planeetalta.

Jäsen 2

20.11.2013

Niinhän se on lopulta lähdemme Maasta pois, mutta millä aikaskaalalla niin se on eri juttu. Teknologiaa ei vielä ole tarpeeksi päästäksemme omilta nurkilta poikkeen... Toisaalta Marssin pinnalla konsertti soi viimeistään 2100-luvulla. Tosin onko enää mitään luonnonvaroja tuolloin jäljellä?

Jäsen XI

Ainakin yksi luonnonvara on ehtymätön, koska se on ääretön. Tai luultavasti äärettömiä on kaksikin, vaan siitä toisesta en ole varma. Mutta konsertin myötä uusi kukoistus nousee Marsissa...

Järjestettiin kuitenkin asian tiimoilta paneelikeskustelu konttuurilla. Näkemykseksi muodostui, ettei Marsissa soitella edes tällä vuosituhannella. Voidaan tietenkin kysyä, mikä nyt on soittamista. Tai onko soittamisella ja soittelemisella jotain eroa. Toisaalta luulisi kyllä, että ainakin teos 4' 33'' voidaan Marsissakin esittää vaikka heti. Vaan mistä tietää, milloin soitto tulee lopettaa? Ilmeisesti on järjestettävä uusi paneelikeskustelu.

Jäsen 2

25.11.2013

Konttuurilla jatkettiin Mars-konsertin kehittelyä; vielä jäi muutama kohta epäselväksi. Lähinnä justiinsa tämä tämä henkityspuoli.

Jäsen 2

26.11.2013

Eilen paneuduttiin myös universumien lukumäärien laskentaan multiversumissa, erityisesti Jäsen XI:n taholta. Ilmeisesti kyse oli erityyppisten universumien suhteellisista osuuksista - tämähän on hyvin vaikeaa, koska niitä kaikkia on ääretön määrä. Riippuen tietysti mallista. Pohdintaa jatkettiin tänään konttuurilla, mutta emme juuri edistyneet.

Ai niin, meidän täytyykin seuraavaksi yhdistää Jäsen 1:n kvanttimalli multiversumiin. Tässä saattaapi nyt vierähtää muutama minuutti...

Jäsen 2

29.11.2013

Konttuurilla pohdiskeltiin ISON-komeetan hajoamisen mahdollisia vaikutuksia sen kirkkauteen. Täyttä varmuutta asiaan ei tullut.

Jäsen 2

KLUBILTA LOKAKUU 2013

8.10.2013

Keskustelua tähtien etäisyyksistä ja elämän mahdollisuuksista kaksoistähtijärjestelmissä. Pohdittiin myös, onko Seulasissa älyllistä elämää.

Jäsen 2

9.10.2013

Elämän mahdollisuuksista päästiin jo elämän kehityshistoriaan. Etten sanoisi perin merkillisin lopputuloksin. 64% jäsenistä on sitä mieltä, että se, että selitys ylitti kaikkien ymmärryksen osoittaa, että Seulasissa on älyllistä elämää. Ööö...

Jäsen 2

11.10.2013

Pohdittiin konttuurilla ISON-komeettaa.

Avaruudesta oli löytynyt irrallaan ajelehtiva planeetta suunnilleen 80 valovuoden päästä. Yritimme  kehittää selitystä  yksinäiselle ratsastajalle; ei kuitenkaan saatu täyttä selvyyttä. Tutkimme myös elämän mahdollisuuksia siellä. Kyseessä on varmaankin kaasuplaneetta; mutta laskelmissamme päädyimme näkemykseen, että elämää on sitä kiertävässä kuussa - mm. ylösalaisin käveleviä olioita. Ymmärtävätköhän ne olevansa ylösalaisin? Siellä asustaa myös Zappeliini - ei vain aivan selvinnyt, mikä se mahtaa olla. Kunhan tutkimusaluksemme pääsee perille, tietänemme enemmän.

Jäsen 2

14.10.2013

Jatkettiin keskustelua ISON-komeetasta. Lisäksi oli löytynyt vesipitoinen asteroidi jotain valkoista kääpiötä kiertämästä. Yritettiin keksiä, miten sieltä asti voi nähdä, onko siinä vettä. Lisäksi tutkittiin kaukaista gravitaatiolinssiä.

Myös elämää avaruudessa-pohdintaa jatkettiin. Erityisesti, millaisia eliömuotoja muualla kenties on ja mitä tehdä, jos jostain tulee viesti. Todettiin, että eräälläkin planeetalla puhutaan takaperin - mutta mitä tehdä, jos saamme avaruudesta viestin, joka alkaa särökitarariffillä? Hieman vaikea riffiä tähän kirjoittaa; mutta Jäsen IX varmaankin arvannee. No, ainakin tiedämme, miten Jäsen 1 reagoi. Tosin voidaan ihmetellä, kuinka todennäköisesti muualla on keksitty särökitara. Mitenkähän tuon osaisi laskea?

Jäsen 2

15.10.2013

Eksoelämätutkimus jatkui. Nyt keskityttiin pohtimaan hengitystä: onko hapelle vaihtoehtoja? Ei oikein keksitty - mutta jäi huomaamatta kysyä, tarvitseeko tekoälykäs olento happea. Ensin toki pitäisi selvittää, mitä eroa on älyllä ja tekoälyllä. Vai jokos me sen kesällä ratkaisimme?

Voisikohan muuten tekoäly millään planeetalla syntyä ilman älyä? Hetkinen... ai niin, ehkä ei. Koska miksi kukaan siinä tapauksessa sanoisi sitä tekoälyksi? Niin, ööö...

Jäsen 2

17.10.2013

Tekoäly unohtui ja keskityttiin tähtien syntyyn, erityisesti Tarantulasumussa ja siinä Kolmion galaksin alueessa, jonka nimeä emme onnistuneet kuitenkaan muistamaan. Oletettavasti tarkoitimme NGC 604:ää. Miltähän ne näyttäisivät lähellä asuvien taivaalla? Vai voiko lähellä asuakaan?

Osaakohan kukaan siellä selittää, miten on mahdollista, että heidän kotigalaksinsa (Suuri Magellanin pilvi) sijaitsee kahdessa eri tähdistössä? Entä jos joku kysyy: "Mikä se Magellan on?" Ehkäpä juuri näitä ratkomaan  kehittävät tekoälyn.

Jäsen 2

21.10.2013

Hieno esitelmä Seulasten jäsenillassa avaruusluotaimista. Siinä nousi myös esille mielenkiintoisia teoreettisia ongelmia, joita täytyykin heti konttuurilla pohdiskella.

Kokouksen jälkeen keskityttiin vielä Jäsen XII:n kanssa säveltaiteen probleemoihin - niistäkin löytyy varmaan vielä kehiteltävää. Ehkäpä nämä kaksi asiaa liittyvät jotenkin toisiinsakin, mutta vaikea vielä tässä vaiheessa sanoa.

Jäsen 2

22.10.2013

Alustavasti pohdittiin konttuurilla Pioner-anomalian osalta eilen esiin nostettua pimeän energian mahdollista vaikutusta. Mihinkään kovin selkeään ratkaisuun emme vielä päässeet, mutta hieman yllättäen löysimme palan pimeää ainetta. Taikka yllättävämpäähän oli ollut, jos emme olisi löytäneet. Varsinaisesti yllättävää olikin se, että pala oli noin kiinteä ja metallimainen. Aika jännä juttu, varsinkin kvanttiteoreettisesti.

Jäsen 2

25.10.2013

Jossain uutisoitiin, että olisi löytynyt tähti, jolla on 7 planeettaa. Viimeksihän tällainen löytyi v. 2006. Asiasta keskusteltiin nyt konttuurilla - päättelimme löydön vahvistavan käsitystä elämän esiintymisestä aurinkokunnan ulkopuolella.

Jäsen 2

KLUBILTA SYYSKUU 2013

23.9.2013

Seulasten kokouksessa keskusteltiin mm. elämän edellytyksistä avaruudessa ja fotoniteoriasta. Jälkimmäisessä päästiin jo melkein vauhtiin. Eräs edustaja kysyi, onko Betelgeuze tähti. Kysymykselle oli loistavat suhteellisuus- ja kvanttiteoreettiset perustelut; mutta mistähän vastaus löytyisi? Mistähän - ai niin...

Eräs toinen edustaja esitti kuvia Lyyran rengassumusta. Siinäkin päästiin hienosti filosofisiin sfääreihin sinisen värin kanssa. Vaikkakaan itse sinisyyden olemukseen ei vielä ehditty.

Jaa, keksinpä itsekin vastauksen Betelgeuzeen: On ja ei ole.

Jäsen 2

24.9.2013

Täytyy miettiä tuo eilinen tarkemmin. Ilmeisesti on sanottava: Betelgeuze joko (on tähti) tai (on ja ei ole tähti). Tarkoittaako tämä, että se on tähti 2/3 todennäköisyydellä ja ei ole 1/3 todennäköisyydellä? Nyt meni vaikeaksi.

Toisaalta äärettömässä avaruudessa varmaankin on ääretön määrä Betelgeuzeja. Miten tässä tapauksessa todennäköisyydet lasketaan? Ööö, millä todennäköisyydellä keksimme vastauksen? Ehkäpä varmasti, koska onhan meitä ääretön määrä keksimässä. Ai niin - ööö... (kaksi tuntia myöhemmin:) ööö...

Jäsen 2

26.9.2013

Seulasten maanantain kokouksessa siis pohdittiin elämän edellytyksiä ja mahdollista esiintymistä lähinnä Europassa ja ehkä myös Titanissa. Mutta kun katselimme kuvia Andromedan ja Kolmion galakseista, tämä elämä-teema unohtui ilman tarkastelematta jättämättä. Näitä täytynee pohtia myöhemmin Klubin kokouksissa; ja näinhän on jo tehtykin Andromedan galaksin osalta. Vastauskin saatiin aikaan. Olisikohan perusteltua syytä olettaa, että asian laita olisi jotenkin toisin Kolmion galaksin kohdalla? No, meillähän on aina perustellut syyt.

Kenties esimerkiksi keskiosan mustan aukon massa vaikuttaisi jotenkin - kaipa se on Andromedan galaksissa huomattavasti suurempi. Vai onko? Mikä vaikutus sillä olisi elämän kannalta? Vaikea näin heti sanoa; mutta varmaankin tämä olisi hyvä ja hedelmällinen lähtökohta keskustelulle konttuurilla. Eiköhän tuo ja Betelgeuze-kysymys ratkenne, ööö, riittäisikö 10 minuuttia?

No eipä vielä päästy Betelgeuzeen asti konttuurilla, mutta Kolmion galaksin osalta ratkaisuun yllettiin. Todettiin, ettei kukaan voi (ainakaan vielä) tietää asiaa puoleen, eikä toiseen. Toisaalta kuitenkin päädyttiin näkemykseen, että Neitsyen galaksijoukossa elämää on. Niin, onhan siellä paljon enemmän tähtiä, joten todennäköisyys lienee suurempi. Onko sillä sitten mitään merkitystä, riippunee elämän synnyn todennäköisyydestä. Jos se on vaikkapa 10^-1000 planeettaa kohti, niin onko 100-kertaisella tähtimäärällä mitään käytännön merkitystä? Ööö...

Tosin jos kerran tiedämme elämää siellä olevan, onko todennäköisyyslaskuilla merkitystä?

Jäsen 2

27.9.2013

Oho, laskelmissa unohtui tärkeä pointti. Elämän todennäköisyys ei voi olla 0, koska Maassa on elämää. Koska äärettömässä avaruudessa on äärettömän monta Kolmion galaksia, Kolmion galaksissa on siis elämää. Eikä myöskään voida sanoa, onko elämän todennäköisyys neitsyen galaksijoukossa suurempi, kuin Kolmion galaksissa. Aika jännä juttu.

Konttuurilla päästiin nyt kuitenkin Betelgeuze-ongelmaan. Kannaksemme muodostui (ilmeisesti), että se on tähti. Perustelutkin löytyivät. Sensijaan Lyyra-probleema jäi edelleen epäselväksi, vaikkakin edistystä tapahtui.

Jäsen 2

KLUBILTA ELOKUU 2013

21.8.2013

Konttuurilla keskustelua tästä Delfiinin novasta. Ilmeisesti kukaan ei kuitenkaan ollut nähnyt sitä.

Pohdittiin myös eräiden tutkimusprojektien mielekkyyttä. Tämä on mlelenkiintoinen kysymys:

1. Jos ("miten niin jos?" kysynevät eräät jäsenet tässä kohdin) pohdintamme oli mieletöntä, sen tuloksia ei voine käyttää projektien mielettömyyden todisteina.

2. Jos pohdintamme oli mielekästä, se ei edelleenkään todista mielettömyyttä, koska projekteissa oli kuitenkin se mieli, että ne johtivat mielekkääseen ja mielenkiintoiseen keskusteluun.

Taikka voi tietysti olla ("miten niin voi?" kysynevät samat jäsenet), että edellä esitetty on mieletöntä. Hetkinen...

Jäsen 2

22.8.2013

Konttuurilla pohdittiin avaruudesta löytynyttä 100 000 miljardin gaussin magneettia - magnetartähteä. Ei kuitenkaan osattu selittää kentän syntyä. Mutta kotimatkalla keksin yllättävän uuden version VIP-paradoksista. Nyt täytyy miettiä sen seurauksia; kuulostaa äärimmäisen vaikealta. Jopa meille.

Jäsen 2

KLUBILTA HEINÄKUU 2013

18.7.2013

Konttuurilla pohdittiin eksoplaneettojen asukkaiden biologiaa, planetaarisia sumuja ja supernovia. Yritettiin myös selvittää, miten avaruudesta mahdollisesti joskus tulevan viestin sisältöä voisi ymmärtää. Vielä kahden minuutin mietinnän jälkeenkin jäi epäselväksi, joten täytyy olla erittäin vaikea ongelma.

Jäsen 2

KLUBILTA KESÄKUU 2013

6.6.2013

Konttuurilla pohdittiin Jäsenten 3 ja XI kanssa, miltä Kuunpimennys näyttäisi, jos Maa olisi kokonaan vettä. Ei tietysti miltään, koska vedessä ei ole silmiä. Mutta noin periaatteessa. Toimisiko Maa linssinä, joka fokusoisi valon Kuuhun? Ei kuitenkaan onnistuttu laskemaan veden taitekerrointa eri syvyyksillä, eikä aivan Maan muotoakaan. Tuskinpa myöskään keskeltä näkyisi läpi.

Lisäksi Jäsen 3 oli havainnut kiikareilla vesiplaneetan, mutta epäili, että planeetan asukkaat olivatkin hämäyksen vuoksi vain maalanneet sen sinisellä maalilla. Ei täysin selvinnyt, miksi. No, maailmassa on paljon, mitä ihminen ei tajua. Onkohan semmoista, mitä koko universumissa ei kukaan ymmärrä?

Hetkinen - jos ei ole, niin kukaan ei kuitenkaan ymmärrä, miksi ei ole. Mutta silloinhan...

Jäsen 2

14.6.2013

Konttuurilla kehitettiin (mallinnettiin) kierevä musta aukko. Emme kuitenkaan vielä onnistuneet laskemaan, mitä siihen putoavalle kappaleelle tapahtuu. Myös toinen teoreettinen läpimurto, mutta ei siitä nyt sen enempää.

Jäsen 2

unit link terbaik adalah 2013

1.5.2013

Eilisessä keskustelussa pääkohtana oli, että toisaalta suuressa galaksijoukossa on enemmän tähtiä - mikä lisää todennäköisyyttä elämälle otollisen planeetan synnylle - ja toisaalta luultavasti enemmän galaksien törmäyksiä, mikä puolestaan aiheuttaa kaikenlaisia vaarallisia häiriöitä - kuten tähtien ratamuutoksia, supernovia, vaikutuksia alkuaineiden tuotantoon yms. Ei aivan onnistuttu päässälaskuna saamaan selkeää tulosta, joten täytynee jatkaa myöhemmin. Voisimme myös tutkia, unit link terbaik adalah 2013 miten edellisessä Seulasten kokouksessa selvitetyn Planckin taustasäteilykartan tilastolliset ominaisuudet vaikuttavat galaksijoukkojen syntyyn ja kehitykseen. Siinä vähäksi aikaa askaretta.

Jäsen 2

20.5.2013

Kuuhun oli törmännyt jokin kivi ja välähdys olisi kuulemma näkynyt, jos olisi sattunut katsomaan juuri oikeaan aikaan. Pohdimme konttuurilla, olisiko kuulunut mitään, jos olisi lähistöllä ollut. Ei päästy varmuuteen; eteneekö ääni Kuun pinnalla ja luiden kautta kuuloelimiin? Aiemminhan oli jossakin väitetty, että unit link terbaik adalah 2013 riittävän voimakas musiikki saa tuolla menetelmällä sisäelimet tärisemään, millä olisi sitten erikoisia vaikutuksia aivoihin. Tosin mikä nyt niin kovaa soittaisi?

Lisäksi keskusteltiin uutisesta, jonka mukaan syvällä Maan keskellä lämpötila olisi 1000 astetta aiemmin oletettua korkeampi. Pitäisiköhän sitä jäähdyttää?

Jäsen 2

22.5.2013

On myös unit link terbaik adalah 2013 uutisoitu, että Maan sisäosa pyörisi eri nopeudella, kuin ulko-osat. Vieläpä niin, että sisäosan pyöriminen välillä hidastuu, välillä kiihtyy. Yritimme konttuurilla löytää selitystä ilmiölle, mutta tulokset jäivät laihoiksi. Päädyttiin kuitenkin aika yllättäen siihen, että Maan sisällä on toinen kuu. Miten niin yllättäen? No, en kylläkään ole varma, takoitettiinko kuuta vai Kuuta - koska ero ei ilmene lausuttuna.

Voi kyllä olla, ettei kuun määritelmä mahdollista sen olevan planeetan sisällä. Mutta ehkä tämä ei koske Kuuta. Nyt tarvittaisiin sitä Jäsen 4:n semanttisen informaation käsitettä. Kuu on saanut nimensä Kuusta, mutta onko Kuu kuu-joukon jäsen? Eiku...

Jäsen 2

KLUBILTA HUHTIKUU 2013

3.4.2013

Klubin piirissä on herännyt jotain keskustelua siitä, onko universumi simulaatio. Aika jännä juttu; silloinhan myös tämä keskustelu on simulaatio. Onkohan se silloin jo ohjelmointivaiheessa suunniteltu, vai ilmaantuiko ikäänkuin emergentisti? Onko edellä sanottu... hetkinen, entä jos sanonkin

Onnistuikohan tuo? Entä jos kysymme mistä simuloiva kone saa tarpeeksi sähköä äärettömän universumin pyörittämisen? Toisaalta meillä on pimeän energian vuoksi jonkinlainen kosminen tapahtumahorisontti; ehkä sen ulkopuolista aluetta ei tarvitse simuloida. Mutta horisonttihan on toisesta galaksista katsoen toisessa paikassa. Ai niin. Eiku...

Jaa mutta hetkinen. Jos universumi on tietokonesimulaatio, luulisi sen olevan digitaalinen, epäjatkuva. Muutenhan tarvittaisiin ääretön määrä muistia. Näinollen Jäsen IX:n jatkuvuusajatus olisi ilmeisesti väärä. Taikka toisaalta ehkä simulaatio vain laittoi ymmärtämään hänen ajatuksensa väärin. Mutta miksi laittaisi yhden ajattelemaan jotain ja toiset ymmärtämään ajatuksen väärin? Ja miksi kysymään tuota? Ja miksi... oho, luuppi - ehkäpä tämä viittaakin simulaatioon. Vai viittaako?

Kuitenkin siis - no niin, nyt se unohtui.

Asiaa pohdittiin myös konttuurilla. Lähinnä, että voisiko simulaation jotenkin huomata. Jäsen 1 taisi kyllä todeta jo kymmenkunta vuotta sitten, että ei voi. Eipä tuohon nytkään mitään lisää keksitty; paitsi, että kenties maailman värien yht'äkkinen kääntyminen päinvastaisiksi voisi paljastaa ohjelmointivirheen. Taikka miten tietää, onko se virhe vai tarkoitus? No kuitenkin; voi siltikin olla, ettei sitäkään sisältäkäsin huomaisi, koska myös aistijärjestelmä muuttuisi. Mutta entä jos KVAS yllättää? Niin, tosiaan...

Jäsen 2

4.4.2013

Kerrotaan eräässä kokeessa saadun jonkinlaista merkkiä pimeän aineen havaitsemisesta. Lähinnä sen hajoamisesta (annihilaatiosta). Asiaa pohdittiin konttuurilla, joskaan mitään kovin ihmeellistä ei vielä saatu kehiteltyä. Oudosti siis kuitenkin pimeys muuttuu valoksi - samalla pimeyden määrä vähenee. Tämä on siinä mielessä merkillistä, että muissa mittauksissa pimeän aineen suhteellinen osuus kuitenkin on alati kasvanut.

Omat mittarimme kyllä osoittivat lievää KVAS-havaintoa. Mutta tulos oli tilastollisesti liian heikko. Ja vaikka olisikin riittävä, olemme vielä kaukana tilanteesta, jossa kykenisimme teoreettisesti osoittamaan KVAS:n todistavan simulaatiohypoteesin todeksi. Taikka eihän mitään voi todistaa todeksi - mutta kuitenkin.

Tutkittiin jälleen myös Maanulkoisen elämän esiintymistä ja olemusta. Aika jännää.

Jäsen 2

5.4.2013

Jatkettiin eilistä eksoplaneettatutkimusta, nyt keskittyen erityisesti kivilajeihin. Miten planeetan etäisyys tähdestä vaikuttaa kiviin ja niiden alkuainejakautumiin? Erityisesti planeetan syntyessä. Pohdittiin myös timanttien louhimista ns. timanttiplaneetoilta. Lisäksi havaittiin jälleen SPUI - eikä havaittu.

Jäsen 2

8.4.2013

Kehiteltiin uusia teleskooppimalleja ja pohdittiin jälleen eksoelämää. Nyt paneuduttiin lähinnä eksourheiluun sekä kysymykseen "käyttävätkö muiden planeetojen asukkaat aurinkolaseja?" Kivasti ilmeni jälkimmäisessä pientä erimielisyyttä siellä heillä - ei ilmennyt.

Jäsen 2

11.4.2013

Konttuurilla pohdittiin painovoiman olemusta. Suunniteltiin koe, jossa henkilö seisoo vaa'an päällä hississä ja sitten painetaan alas näyttävää nuolta. Aika jännä juttu, voisikohan tuosta kehittää jotain?

Jäsen 2

12.4.2013

Jos universumi on simulaatio, niin miksihän se laittoi meidät eilen keksimään hissikokeen? Jos sillä pyrittiin johonkin, onko mielekästä kysyä mihin me sillä pyrimme? Voiko meidän pyrkimyksemme olla eri kuin simulaation? Voisi melkein kuvitella, että ainakin Jäsen IX:n vastaus olisi: "Kyllä näköjään." Mutta  - no, nyt menee aika vaikeaksi...

Jäsen 2

15.4.2013

Eksoälytyöryhmämme kokoontui konttuurilla. Pohdittiin, kuinka pitkälle äly ja teknologia voi kehittyä toisilla planeetoilla. Ja että saako Andromedan galaksissa kaivaa salaojaa naapurin tontille. Ei päästy selkeään ratkaisuun.

Tuokin on oikeastaan aika jännä. Jos jossakin ollaan meitä selvästi älykkäämpiä, niin ehkäpä siellä osataan nopeasti johtaa olemassaolevista lakipykälistä, saako salaojan rakentaa. Osataankohan siellä myös tehdä parempia lakeja? Mitä se tarkoittaa, että laki on parempi? Vai muuttuvatko lait älyn myötä vastaavasti vaikeammiksi? Kumpi kehittyy nopeammin? Oho, olemmeko juuri keksineet uuden tieteenalan - eksojuridiikan? Heti perustamaan - ai niin, ja eksofilateliajaostokin saman tien.

Jäsen 2

16.4.2013

Juuri saamamme tiedon mukaan pimeän aineen hiukkanen olisi löydetty 99.8% todennäköisyydellä - mitä ei vielä pidetä varsinaisena löytönä. Konttuurilla keskusteltiin pimeän aineen havaintomenetelmistä ja suuren mittakaavan vaikutuksista. Samalla päädyttiin näkemykseen, että Suuressa Magellanin pilvessä on lasikuituveneet tarjouksessa. Millähän todennäköisyydellä olemme oikeassa?

Jäsen 2

17.4.2013

Pyrimme selvittämään, ovatko Andromedan galaksin asukkaat tehneet vierailuja M33:ssa. Tähän ei löytynyt selvää kantaa, mutta M31:n asukkaat ovat kuitenkin meitä onnellisempia ja heillä on sukellusveneitä.

Jäsen 2

18.4.2013

Mistä ovat geologiset aikakaudet - kuten liitukausi ja jurakausi - saaneet nimensä? Tätä pohdittiin konttuurilla; samalla yritettiin selvittää muiden planeettojen aikakausia. Andromedan galaksissa on kuulemma täräkausi ja elo siellä onpi huoletonta.

Jäsen 2

19.4.2013

Juuri saamamme tiedon mukaan on löytynyt 2 maankaltaista eksoplaneettaa elämän kannalta sopivalta vyöhykkeeltä. Niinpä pohdiskelimme, millaista elämää siellä mahtaa olla. Aika lailla avoimeksi jäi vielä, mutta heillä on kuitenkin 9-kieliset kitarat. Kehittelimme, miten tämä avartaa sointujen käyttöä. Kuinka hyvin tämä onnistuu käytännössä, riippuu tietysti siitä, montako sormea heillä on. Pitäisi myös tutkia heidän musiikinteoriaansa.

Tosin eihän kitaran olemassaolosta vielä voi päätellä, että heillä on musiikkia. Ehkä kitaraa käytetään siellä johonkin muuhun. Vaikea kyllä keksiä mihin - mutta sehän kertoo vain meidän mielikuvituksemme puutteellisuudesta. Ai niin; jospa kitarat tehdään siellä hajotettaviksi puhe-esitysten lopputehosteena. Emme kyllä osaa selittää miksi, mutta kukapa tietää?

Jäsen 2

20.4.2013

Täytyisi kai selvittää myös, onko siellä keksitty 9-ääniset soinnut; ja jos on, onko niille kehitetty mitään käytännön sovellutusta? Mutta vaikka heillä olisikin vain kolmi- ja nelisoinnut, tarjoaa 9-kielinen kitara tietysti mahdollisuuden soittaa niitä useammalla tavalla. Tällä on sitten jonkinlainen vaikutus siihen, miltä musiikki kuulostaa. Tähän eksomusikologiaan tulee syventyä jatkossa tarkemmin. Arvanneeko Jäsen IX, mitä siellä on keksitty?

Jäsen 2

22.4.2013

Seulasten kokous; käsiteltiin mm. planeettojen näkymistä ja auringon ilmiöitä. Jälkimmäisessä nousi esiin vaikea ongelma: onko korona kuuma, koska sen hiukkaset liikkuvat nopeasti - vai liikkuvatko ne nopeasti, koska on kuuma?

Lisäksi perehdyttiin Planck-satelliitin uusin mittaustuloksiin ja kuultiin esitelmä Mars-tutkimuksen historiasta. Lopuksi vielä selostus Kuun liikkeistä taivaalla. Kaikista näistä käytiin pontevaa keskustelua, vaikka esitykset olivatkin hetkittäin ymmärrysalueen sisäpuolella ja KVAS uhkasi. Nousevan solmun liikeperiodin derivaatta Kuun rataimpulssimomentin neliön suhteen, eiku...

Jäsen 2

23.4.2013

Konttuurilla pyrittiin ratkaisemaan eilistä koronaprobleemaa, mutta laihoin tuloksin. Sen sijaan Kuun liikkeistä ja vaiheista saatiin paremmin selkoa kaavioiden avulla.

Jäsen 2

24.4.2013

(Huom: Siirrän Jäsen XII:n kommentin tähän, niin tarinan looginen eteneminen säilyy. Muuten ei myöhemmin tiedä, mihin kommentti liittyy. J2.)

Jäseniltamme oli niin täynnä järeätä- ja ymmärrettävää- tietoa, että en ehtinyt mainita Tiede- lehden (4/2013 juttua "Mustan aukon hyvä työ" (ss 36-41).

Sen on kirjoittanut Caleb Sharf. Paitsi että siinä kerrotaan jo tuntemiamme mustan aukon ominaisuuksia, uutta on se, että siinä kerrotaan, miten eri galaksit ja mahdollisesti niissä oleva elämä, ovat riippuvaisia mustan aukon toiminnan aktiivisuudesta. Mustilla aukoilla on pulsseja eli toisin sanoen ne eivät toimi aina samalla aktiivisuuden tasolla. Esimerkiksi Linnunradan musta aukko on tutkimusten mukaan nyt lepotilassa.

 Mikä tässä on meille merkittävää, on se, että olemme galaksin reuna-alueella (25000 valovuotta), missä mustan aukon vaikutukset ovat "heikompia". Kirjoituksen mukaan oma musta aukkomme toimii suotuisalla tavalla siksi, että se antaa alkuaine- ja pölypilvien luoda sumuja, mitkä toimivat(kuten tunnettua), uusien tähtien kehtoina.

Tästä seuraa ensinnäkin se, että joidenkin galaksien keskusta on pullistunut, toisten taas ei. Toisissa on vain vanhoja tähtiä, toisissa enemmän nuoria.

Toinen oivallus on se että galaksit ja mustat aukot kehittyvät yhdessä.

Lehden juttu vaikuttaa loogiselta selitykseltä galaksien ja elämän kehittymisen ymmärtämiseen. Mutta vielä jää kysymys mustasta energiasta ja mustasta aineesta. Vai olisiko parempi puhua näkymättömästä energiasta/aineesta? Ehkäpä nämä asiat voi linkittää lähitulevaisuudessa galaksien syntyyn ja toimintaan.

Jäsen XII

Niinpä, hyvin oli ymmärrettävää - niinkuin meillä aina. Mutta jännä juttu tuo musta aukko; täytyy perehtyä konttuurilla tarkemmin. Tänään ei vielä tähän päästy, vaan pohdittiin, millä nopeudella aika etenee. Jäsen 3:n mukaan "ajatuksen nopeudella." Aivan - jos säveltäjän ajatus jää paikalleen (liikkuu vain aika-akselin suuntaan), niin, ööö... eiku...

Näkymätöntä energiaa kutsutaan pimeäksi energiaksi - vaikka "näkymätön" olisikin parempi. Koska eihän sitä ole koskaan nähty; eikä nähty nytkään. Taikka hetkinen: mistäs sen olemassaolo tiedetään, jos ei ole koskaan niinku näytty? No, minä sanoinkin "näkymätön". Niinpä vaan sanoinkin.

Jäsen 2

25.4.2013

Pimeä aine muuten liittyy kyllä galaksien - ja siten elämänkin - syntyyn. Siten, että niistä viime kokouksessa katsotuista Planckin mittaamista tihentymistä tiivistyy galakseja juuri pimeän aineen ansiosta. Pienet tihentyvät kasvavat - kuten niiden tuleekin tehdä painovoiman vuoksi. Siis pimeä aine pystyy lysähtämään kasaan ja se sitten vetää näyvää ainetta mukaan.

Olisikohan galaksin keskustan supermassiivinen musta aukko muodostunut pimeästä aineesta? Tätä jä tämän mahdollisia seurauksia täytyykin pohtia konttuurilla.

Kokouksessa joku esitti Planckin mittauskäyrässä suurilla kulmaetäisyyksillä näkyvien pisteiden poikkeavan oletetusta ja että tämä herättäisi sitten jonkinasteista epäilyä inflaatiota kohtaan. Oikeastaan siihen taisi tulla vastaus esityksen lopussa; en kylläkään ole varma. Loppuosa meni sen verran nopeasti ohi - ja vaikka vastaus olisi siinä ollutkin, sitä ei ilmeisesti sanottu suoraan, vaan seurasi loogisesti - tai "loogisesti" - sanotusta. Näkikö kukaan sitä - tai kuuliko? Jos ei, niin jäikö jotain puuttumaan?

Vaikea sanoa. Mutta mustista aukoista keskusteltiin konttuurilla; lähinnä siitä, miten pimeän aineen putoaminen aukkoon ilmenee. Sangen vaikea - niinpä menikin pari minuuttia, ennenkuin keksimme. Se liittyi jotenkin pimeän aineen vaikutukseen näkyvän aineen liikkeeseen aukon sisällä. Tässä tarvitaan suhteellisuusteorian ja kvanttiteorian yhdistämistä - joka voi viedä jopa meiltä useita viikkoja.

Jäsen 2

30.4.2013

Konttuurilla pohdittiin heliumin syntyä ja eksoelämää. Jälkimmäisessä keskittyen erityisesti siihen, miten galaksien määrä joukossa vaikuttaa elämän todennäköisyyteen. Aika vaikea kysymys - mutta todettiin, että Andromedan galaksissa kännytkät ovat litteämpiä. Ja eräässä toisessa galaksissa maankaltaisella planeetalla on jääkiekossa syötöt kielletty.

Jäsen 2