HUOM! Tallenna esityksesi uusimmassa PowerPoint tallennusmuodossa (.pptx)

Kun avaat PowerPoint esityksen, tarkista ettei se avaudu Yhteensopivuustilassa(compatibility mode). Tämä lukee tiedoston nimen perässä ohjelman nimirivillä:

Yhteensopivuustila kertoo, että tiedosto on tallennettu vanhempaan formaattiin.
Jos teet tallenteen .ppt -tiedostoon, ei nauhoitettuja ääniä tallenneta powerpoint -esitystä tallennettaessa, eli ne katoavat kun esityksen sulkee!

Jos tiedosto avautuu yhteensopivuustilassa, tallenna se uudelleen uusimmassa tiedostomuodossa, eli:  PowerPoint esitys (.pptx) 


Tallennus - Oppituvan tallennustila

 

Tallenna nauhoitettava esityksesi tallennuskoneella kansioon C:\video\käyttäjätunnuksesi-tai-nimesi\   

Tästä kansiosta voimme julkaista tallenteesi myöheminkin, vaikka et itse olisi koneelle kirjautuneena

 

 

Yleiskuva iSpring käyttöliittymästä osana Powerpointia

Erillinen välilehti Powerpointin valintanauhassa nimeltään iSpring Pro 7.  


 

 

Äänen nauhoittaminen - Record Audio

Tallennus lyhyesti

 

Nauhoittaminen on kätevintä tehdä dia kerrallaan. Ylhäällä valikko, josta voi vaihtaa nauhoitettavaa diaa. Torven kuva dian otsikon vieressä kertoo, että dialla on jo olemassa ääniraita.
Yksittäiseen diaan nauhoitettu ääniraita on mahdollista kuunnella ja tarvittaessa nauhoittaa uudestaan.

Settings-painike

Nauhoittaminen alkaa Start recording --painikkeesta. Ohjelma varoittaa mikäli yrität nauhoittaa sellaiselle dialle, jossa on jo ääni- tai videoraita.

[X]Show slide notes: Näytetäänkö diojen muistiinpanot nauhoittaessa.

[X] Process this slide only: Ääni nauhoitetaan vain nykyiselle dialle, eikä seuraavaan pääse siirtymään nauhoitusta katkaisematta. Jos rastia ei ole, voidaan seuraavaan diaan vaihtaa lennosta ja nauhoitus jatkuu seuraavan dian osalta.

Klikkaa lopuksi OK-painiketta. Jos kuitenkin painat erehdyksessä Cancel, niin klikkaa Yes tallentaaksesi muutokset esitykseesi.

 

Videon nauhoittaminen – Record video

Vastaavat hallintapainikkeet kuin äänen nauhoittamisessa, erona vain se, että nyt mukana myös web kameran kuva.

 

Valmiin tallenteen julkaiseminen

Jos teet tallennetta Oppituvan tallennustilassa

Teemme julkaisuun liittyvät toimet puolestasi. Kun tallenteesi on valmis ja olet tallentanut PowerPoint tiedostosi C:\video\käyttäjätunnuksesi-tai-nimesi\   -kansioon, käyt vain kertomassa Oppituvassa, että tallenteen voi julkaista.

Julkaisu voidaan tehdä myös jälkikäteen, eli voit myös tallennettuasi PowerPoin tiedoston sulkea sen ja tallentaa toisen esityksen. 

Jos emme ole paikalla, voit esityksen tallennettuasi kirjautua ulos / sammuttaa tallennuskoneen. Lähetä meille spostia oppitupa @ uef.fi  ja kerro minkä niminen esitys on kyseessä, niin teemme julkaisun mahdollisimman pian ja lähetämme sinulle tallennelinkin spostiisi.

 

Jos teet tallennetta muualla, kuin Oppituvan tallennustilassa

Julkaistuasi tallenteen voit lähettää sen meille esim.Funet filesenderillä ja siirrämme sen palvelimelle ja lähetämme sinulle tallennelinkin.

Esikatselu – Preview

 

Esittäjän tiedot – Presenters

Esittäjästä voidaan tallentaa seuraavat tiedot: nimi, titteli, sähköposti, linkki verkkosivulle, puhelinnumero, lisätietoa, kuva, yrityksen logo ja linkki yrityksen verkkosivulle

Mahdollista määrittää diakohtaisesti, katso kohta Viimeistely – Presentation Explorer

Jos esityksessä on vain yksi esittäjä, niin voidaan määrittää oletusesittäjä.

 

Viimeistely – Presentation Explorer

Diakohtaiset määrittelyt: täytyykö dian lopuksi klikata päästäkseen seuraavaan(Oletus: täytyy) , kuinka pitkään dia on esillä (Oletus: 5s tai nauhoitetun äänen pituus), haarautuminen, onko navigointi lukittu(Oletus: ei), esittäjä ja Layout (vakio, täysi, ei sivupalkkia, koko ruudun video).

Haarautumisen avulla on mahdollista rakentaa esitys, jossa katsoja ei edellinen ja seuraava -painikkeilla siirrykään suoraan seuraavaan diaan. Sen sijaan kohteeksi voidaan määrittää mikä tahansa esityksessä oleva dia.

Julkaiseminen – Publish

General


-Presentation title – esityksen otsikko

-Local folder – kansio, jonne työ tallennetaan omalla työasemalla. Huomioi, että tämän ei ole pakko olla sama kuin kansio, jossa alkuperäinen powerpoint-esitys on.
Ohjelma luo valittuun hakemistoon kansion, joka toimitetaan verkkoon julkaistavaksi esimerkiksi Funetin Filesenderin kautta Oppituvalle.
Oikean kansion tunnistat siitä että sen nimen loppuosa on (Web). Mikäli olet valinnut Comdined muodon kansio sisältää tiedostot 
html5.html ja index.html sekä kansion nimeltä data.-Combined (Flash + HTML5)

-Suositeltu esitysmuoto, koska toimii kaikilla päätelaitteilla. Oletuksena esitys toistetaan Flash-tekniikalla, mutta jos päätelaite(iPad ja muut iOS-laitteet, Google Chromebook, muita esimerkkejä) ei tue flashia, niin esitys näkyy html5-tekniikalla. Huom, sama linkki toimii kaikilla käyttäjillä, ei tarvitse jakaa erillisiä flash ja html5-linkkejä, oikea formaatti avautuu katsojalle automaattisesti.

-Customize: valitaan esitysikkunan muoto.  Yleensä näkyvissä:

Playback and Navigation

Tarkista, että valittuna:

 

Compression

Oletus: Publish for Web (High-speed connection) yleensä toimiva valinta.

Advanced

Protection

Edistynyt esityksen muokkaaminen – Manage narration

Manage narration -ominaisuutta tarvitaan, mikäli samalla dialla on ääni- ja kuvaraita tai anmaatioita, jotka halutaan ajoittaa tarkasti toisiinsa nähden.

Tämä on hyvä katsoa läpi, ettei diojen loppuun jää pitkiä hiljaisia hetkiä johtuen uusinta tallennuksista.
Jos olet tallentanut äänen tai videon dialle useampaan kertaan ja esim. ensimmäinen video on ollut 2:53 pitkä ja uusintaotto vain 2:50 pitkä, ei ispring osaa automaattisesti lyhentää tallenteelle varattua aikaa ja diaan jää 3 sekuntia hiljaisuutta tallenteen loppuun.

Tämä näkyy Narration ikkunassa äänitiedoston ja dian eripituisuutena. Tämän voi korjata ottamalla hiirellä kiinni dian lopusta ja siirtämällä sen videon lopun kohdalle, jolloin tyhjä tila poistuu.

 

Edistynyt esityksen muokkaaminen - Resources

Katsojia varten esitykseen on mahdollista lisätä liitteitä. Liitteet voivat olla verkko-osoitteita tai tiedostoja. Katsoja voi itse avata liitteet esitystä katsoessaan haluamanaan aikana. Liitteet voivat olla esimerkiksi lisätietoa ja ohjeislukemista esitykseen liittyen.

Katsojan työkalut

Resurssit

Esityksen tekijän oheismateriaaliksi lisäämät liitteet ja verkko-osoitteet ovat käytettävissä milloin tahansa esityksen aikana. Usein avautuvat uuteen ikkunaan, joten esitys jää pyörimään taustalle.

Merkitsemistyökalut: kynä, merkkauskynä ja pyyhekumi

Esitykseen voi piirtää kynällä ja merkkauskynällä, mutta muokattua esitystä ei voi tallentaa.

Valmistajan englanninkieliset opasvideot

http://www.ispringsolutions.com/ispring-presenter/tutorials.html?utm_source=Email-campaign&utm_medium=email&utm_term=users-trials-without-presenter-7&utm_campaign=video-guides-update&ref=newsletter#narration-editor